СВЕТЛИНАТА НА ХРАМА Е В ДУШИТЕ НИ, ДА НЕ СПИРАМЕ ПЪТЯ Й!
април 18, 2020 1108 Прегледи

СВЕТЛИНАТА НА ХРАМА Е В ДУШИТЕ НИ, ДА НЕ СПИРАМЕ ПЪТЯ Й!

Близостта с Възкресението ме кара да се замисля за същността на празника – всеки път, когато отброяваме часовете до Великото събитие.

Този път мислите ми, вероятно както на всеки от вас, са по – хаотични, различно предпоставени от ставащото по света, но съм убеден, че едно ни обединява – мисълта за здравето и живота на хората, които обичаме. За мечтите ни, за надеждите ни, за нас самите, за смисъла да сме тук. Затова утре аз няма да отида до църквата /като сграда/, не е нужно пременен и с маска на устата да се покажа със свещ в ръка. Но ще намеря у дома мястото, където да се почувствам в Храма. Това е смисълът – храмът е във всеки от нас, труден е пътят натам, но светлината, към която ни води този път, е свещена. Тя е истината, която трябва да ни води през целия ни живот.

Последните дни сякаш повтарят библейски сюжети, сякаш видима е борбата между тъмнината и светлината, между предателството и вярата, между унинието и надеждата.

А Възкресението идва, за да напомни, че то е в душите ни. Само водени от Доброто ще победим предателството и мрака. С вяра и доброта в сърцето ще просветлим пътя си.
Колко време е нужно – зависи от силата на нашата вяра, мъдростта и човечността ни, в мисълта за ближния и упованието на всеки от нас за добри дни по целия свят.

Една човешка история може да бъде разказана по много начини, каква е наистина – решаваш само ти, притежателят на историята, ти – храмът.

Преди броени дни един човек, бездомник от години, получи подкрепата на няколко други човеци. В такава ситуация може да е всеки от нас, съдбата на единия е вариантите на нас. Разбирам, че сега се чувства по – добре, радвам се за него и съм благодарен, че общите усилия, които положихме с други сливналии, помогнаха на този наш съгражданин да е по – добре. Обединените ни усилия дадоха добър резултат. Не само по празниците, надявам се.

По свой начин този човек е бил предаван през годините, но ето, че идва мигът, в който и за него да има светлина. Да бъде здрав!
Припомних си случая, убеден, че само с единение и грижа за другия, водени от добро, можем да победим предателството. Така е и в политиката, където с тройна сила важи, че едно „голямо предприятие” не може да започне с предателство, нито с измама на тези, които ти вярват. Ако мамим останалите – мамим себе си. А в историята предателството не може да бъде простено и предателите винаги се наказват сурово.

Сигурно всеки има своята Гетсиманска градина и молитва.
В този миг мисля, че трябва да вярваме в доброто у човека – за да възкресим нашите мечти!
По великата си милост Господ и на нас дава възможност да приемаме Неговото истинско тяло и кръв по време на св. Литургия.
Тази година нека тя е у дома.

Та като приемем Христос вътре в нас, да се стремим да Го задържим чрез чистотата на сърцето си!
Нека Възкресение е денят, в който доброто надделява над злото, правдата над неправдата, светлината над тъмнината, денят на възкръсналата надежда за добруване на човечеството, така необходима ни днес.

Искрено ви желая светли празници, спокойни умове и мирни домове! Бъдете благословени, здрави, силни и позитивни!

Ваш,
Янко Янков
зам. – председател на ДПС

 

Предишна ПРАВОСЛАВНИЯТ КРЪСТ НАД СЛИВЕН ОТНОВО СВЕТИ
Следваща ТРИ НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В СЛИВЕН, ЕДИН В ЯМБОЛ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОТЛИЧИХА ТРИ ГРАДИНИ НА ПРАЗНИКА „ЗЛАТНА ПРАСКОВА“ В ГАВРАИЛОВО

Стопаните  на три прасковени градини бяха отличени на традиционния празник „Златна праскова“ в сливенското село Гавраилово. Той се проведе от 27 до 29 юли, под патронажа на министъра на земеделието, храните

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ДАРЯВА НА МИТРОПОЛИЯТА ТЕРЕНА, ВЪРХУ КОЙТО Е ПОСТРОЕН ХРАМ „СВ. В. ТЕОДОР ТИРОН“

Кметът Стефан Радев издаде заповед, с която Общината прехвърля безвъзмездно на Сливенска митрополия правото на собственост на имота, върху който е построен храм „Св. В.Теодор Тирон“. На заседанието си през

Новини Сливен

29 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

1 029 са новите случаи на коронавирус за денонощие при направени 10 774 теста, от които 5 435 PCR и 5 339 бързи антигенни. Положителните проби са 9,5% от изследваните, показват данните в Единния информационен портал.