СБЪДНАТА МЕЧТА НА ИВЕЛИНА: ХЛЯБЪТ С КВАС ЛЕКУВА И ВЕЧЕ СЕ ПРЕДЛАГА В СЛИВЕН
Хлябът, направен с квас, лекува. Този уникален продукт вече може да се намери и в Сливен, на кръстовището между улиците „Добри Чинтулов“ и „Антим Първи“. Точният адрес е ул. „Добри Чинтулов“ № 16. Тук се намира пекарната на Ивелина Аргирова. Това е единственото място в Сливен, където може да се купи хляб с квас.
Идеята да произвежда здравословен хляб, направен с квас вместо мая, се ражда по време на Ковида. Тогава графичната дизайнерка Ивелина Аргирова работи за голяма международна рекламна компания и като мнозина в бранша е принудена да мине на „хоум офис“.
„Имах много време и реших да опитам да направя хляб с квас. Година и половина не ми получаваше, но накрая успях. В домашни условия отначало приготвях два хляба. Петчленното ни семейство консумираше единия, а другия подарявахме. След това правих по 4 хляба, като подарявахме три и т.н. Постепенно осъзнах, че хората, на които подарявахме, започват да го търсят. Оказа се, че този хляб помага на хора с алергии и диабет. Тогава реших да започна истинско производство“, споделя Ивелина.
Две години тя търси помещение за производство и търговия, което трябва да отговаря на куп условия – да е на кьоше, да е просторно, светло и всичко да става пред очите на клиента. Намира го през пролетта на тази година и от април пекарната „С квас е“ работи с пълна пара. Заедно със собственичката тук са голямата й дъщеря и още две момичета.
Ивелина Аргирова ежедневно вижда как нейният продукт помага на хора със здравословни проблеми, които имат диабет, автоимунни заболявания, алергии, колит, лениви черва и други. За диабетиците пекарната произвежда хляб с квас от чист ръж. Хлябът обаче се търси и от клиенти, които нямат подобни заболявания, но държат на здравето си и вкусната храна.
„Квасът е естествен пробиотик, който има свойството да „заспива“, а бактериите му не умират. Затова хлябът с квас може да се сложи в хладилник и след месеци да се „съживи“ . Този хляб не мухлясва и не изсъхва, защото съдържа естествени ферментатори, каквито са дивите дрожди“, обяснява Ивелина Аргирова.
Пекарната „С квас е“ притежава модерни машина и фурна последна дума на техниката. Тя е сбъдната мечта на графичната дизайнерка. Ивелина Аргирова обаче не спира да мечтае. Тя вижда увеличено производство на хляб с квас и нови продукти, като пица с квас, кроасани с квас и сандвичи с квас, които да се приготвят пред очите на клиента. И знае, че човек е голям толкова, колкото са големи мечтите му.
Георги Мангинов
За автора
Може да харесате още
ЗАСЕГНАТИ УЛИЦИ И УЧАСТЪЦИ, ПО КОИТО ЩЕ СЕ ИЗВЪРШВАТ СТРОИТЕЛНО-МОНТАЖНИ РАБОТИ В ГРАД СЛИВЕН
„Водоснабдяване и Канализация – Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че в периода 03.04.2023 – 16.04.2023 г., във връзка с изпълнението на строително-монтажните работи на обект: „Изграждане на нови и реконструкция
КАКВО ВКЛЮЧВАТ НОВИТЕ ПРОФИЛАКТИЧНИ КАМПАНИИ НА ЛАБОРАТОРИЯ „ЛИНА“?
През месеците ноември и декември 2024 г. лаборатория „ЛИНА“ провежда общо 9 профилактични кампании с изследвания на намалени цени. Те важат в самостоятелните ѝ филиали в областите: Бургас, Варна, Добрич,
ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ НА ВОЕНЕН СЪД – СЛИВЕН
На 12.04.2019 г., в сградата на Военен съд – Сливен се проведе инициативата „Ден на отворените врати“ под надслов „140 години от създаване на първите военни съдилища в България. Военните