САЩ ПРАЩАТ 2400 ОТ ЛЕГЕНДАРНИТЕ „КРЕЩЯЩИ ОРЛИ“ ДА НИ ПАЗЯТ ОТ РУСИЯ
август 13, 2022 539 Прегледи

САЩ ПРАЩАТ 2400 ОТ ЛЕГЕНДАРНИТЕ „КРЕЩЯЩИ ОРЛИ“ ДА НИ ПАЗЯТ ОТ РУСИЯ

За първи път от 80 години 101-а въздушнодесантна дивизия се връща в Европа, нейните парашутисти са водили десанта в Нормандия през Втората световна.

2400 бойци от 101-а въздушнодесантна дивизия “Крещящите орли” ще бъдат разположени в България, Румъния, Унгария и Словакия, за да защитават източния фланг на НАТО.

Това обявиха от мисията на САЩ към Алианса в петък.

Американските войници ще участват в усилването на батальонните бойни групи в страните, които са най-близо до Русия. Войната, започната от руския президент Владимир Путин срещу Украйна, накара съюзниците в НАТО да започнат усилено създаване на многонационални бойни групи в Източна Европа като възпираща сила срещу евентуална руска агресия.

101-а въздушнодесантна дивизия е една от легендарните бойни части на американската армия. Тя носи името “Крещящи орли” и не е била дислоцирана в Европа от 80-те години.

Парашутистите на 101-а дивизия са първите започнали десанта в Нормандия на 6 юни 1944 г., когато съюзниците откриват западния фронт срещу нацистка Германия. През нощта преди десанта парашутистите са пуснати в тила на немските сили при плажа Юта със задача да обезвредят бреговата артилерия и да подсигурят предмостията на десанта. “Крещящите орли” участват до самия край на войната, като те са основна бойна част на съюзниците в операция “Маркет гардън” за преминаването на Рейн, удържането на немската офанзива в Ардените и освобождаването на затворените в нацистките концлагери.

 

24chasa.bg

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща СЛЕД ПЕТ ЧАСА ЗАСЕДАНИЕ БРИТАНЕЦЪТ, ОБВИНЕН В ПЕДОФИЛИЯ, ОСТАВА В АРЕСТА

За автора

Може да харесате още

Новини

УРОЦИ ПО ГОРСКА ПЕДАГОГИКА СЕ ПРОВЕДОХА В ТРИ СЛИВЕНСКИ УЧИЛИЩА

Часове по горска педагогика проведоха експерти от Изпълнителната агенция по горите и “Югоизточно държавно предприятие” ДП – гр. Сливен с ученици от сливенски училища. От 11 до 13 Май децата

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

На репетиция диригентът недоволства от барабаниста: – Ако за нищо не ставаш, вземаш две пръчки и се правиш на барабанист. А барабанистът мърмори: – Ако не ставаш за барабанист, вземат

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Направих, както съветват в нет-а, да науча английски: Заминах за Англия, извърших престъпление, осъдиха ме на година затвор. Сега владея перфектно хинди и арабски, справям се с китайския и някакъв