САЩ ДОКАРАХА ТАНКОВЕ „АБРАМС“ И ХЕЛИКОПТЕРИ „БЛЕКХОУК“ В НОВО СЕЛО

САЩ ДОКАРАХА ТАНКОВЕ „АБРАМС“ И ХЕЛИКОПТЕРИ „БЛЕКХОУК“ В НОВО СЕЛО

Танкове „Абрамс“, бойни машини „Брадли“ и хеликоптери „Блекхоук“ и „Апачи“ участват в съвместната българо-американска подготовка „Joint Training 1“, която започна на учебен полигон „Ново село“. Тренировките ще са до 23 декември 2021 г., съобщава в. „Сега“.
В хода на подготовката на ротационен принцип ще вземат участие общо до 800 военнослужещи с необходимата екипировка, щатно въоръжение и бойни припаси, съобщава българското военно министерство. От въоръжените сили на САЩ в Европа ще участват танкове М1А2 „Абрамс“, бойни машини на пехотата M2A3 „Брадли“, хеликоптери UH-60 „Blackhawk“, АН-64 „Apache“ и HH-60 „Pave Hawk“, инженерна, свързочна и ремонтна техника.

От българска страна участват сили и средства от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

В рамките на съвместната тренировка ще бъдат провеждани стрелби на Учебен полигон „Ново село“ и тренировъчни полети на военните хеликоптери.

Това е само поредната съвместна българо-американска военна подготовка. Само преди дни специалните сили на армиите на България и САЩ проведоха съвместна подготовка на полигона „Црънча“ пред погледите на американския посланик Херо Мустафа.

Демонстрациите включваха планиране на специална операция, огневи тренировки на къси и средни дистанции с различни образци оръжия – български и американски, снайперска подготовка, тактически действия в затворени помещения, взривяване, патрулиране, засада.

Според офоциалното съобщение, „целите на учението са повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействие при изпълнение на съвместни специални операции; задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и САЩ и разширяване на сътрудничеството в Балканския и Черноморски регион в областта на сигурността“.

В същото време стана ясно и, че делегация от Конгреса на САЩ е посетила България в периода от 23 до 25 август, за да се срещне с представители на правителството, на американския бизнес и други за разговори, отново свързани с отбраната и сигурността в региона. Делегацията е включвала шестима сенатори: Ричард Шелби, Майк Крапо, Джон Корнин, Деб Фишер, Джон Кенеди и Роджър Маршал.

Това е втората голяма делегация от конгресмени от САЩ, които посещават България това лято, припомнят от американското посолство и добавят, че „визитата подчертава значението, което стратегическото партньорство между САЩ и България има за правителството на САЩ и за сигурността и просперитета в региона“. Посещението на конгресмените в България е била част от тяхната по-голяма европейска обиколка.

 

еpicenter.bg

Предишна НАГРАДАТА ЗА ЛИТЕРАТУРА И ИЗКУСТВО „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ” ЗА 2021 Г. НЕ СЕ ПРИСЪЖДА
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

БДИТЕЛЕН ПОЛИЦАЙ РАЗКРИ КАНАБИС

Помещение за отглеждане на марихуана е открито в сливенското село Крушаре. До разкриване на случая се е стигнало в резултат на работата на младши полицейски инспектори в участък „Запад“ към

Новини Сливен

КАМЕН КОСТОВ ОТ СЛИВЕН ВЛЕЗЕ В ЛИСТАТА НА ГЕРБ ЗА ЕВРОИЗБОРИТЕ

Зам.-областният управител на Сливен Камен Костов влезе в листата на ПП ГЕРБ за евроизборите. Той е поставен на 14 място. Листата се води от еврокомисаря Мария Габриел, а в нея

Новини Сливен

ОГНЕБОРЦИ ПОМОГНАХА НА БЪРЗА ПОМОЩ ЗА СПАСЯВАНЕТО НА ЖЕНА

Сливенски пожарникари са оказаха съдействие на екип на Центъра за спешна медицинска помощ. На 22 юли, около 23,00 часа, медицинският екип се е отзовал на сигнал за оказване на помощ