САЙТЪТ НА ОБЩИНА СЛИВЕН ЗАЕ ПРЕСТИЖНОТО ВТОРО МЯСТО В НАЦИОНАЛНАТА ГОДИШНА КЛАСАЦИЯ ПО 109 КРИТЕРИЯ НА ИНСТИТУТА ЗА ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИТИКА
16.09.2021 473 Прегледи

САЙТЪТ НА ОБЩИНА СЛИВЕН ЗАЕ ПРЕСТИЖНОТО ВТОРО МЯСТО В НАЦИОНАЛНАТА ГОДИШНА КЛАСАЦИЯ ПО 109 КРИТЕРИЯ НА ИНСТИТУТА ЗА ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИТИКА

Сайтът на Община Сливен зае престижното второ място в националната годишната класация за 2020 година  по 109 критерия на Института за икономическа политика. От максимум 100 възможни точки София е начело с 60.86 точки, което е над средното световно ниво от около 50 точки. За сравнение безспорният и недостижим световен лидер – сайтът на Сеул – Южна Корея е получил в последното световно изследване 85 точки, като вторият – Оукланд получава едва 65 точки.
Сайтът на Община Сливен се нарежда на второ място в Националното изследване за 2020 година с 55.93 точки – също над средното световно ниво. Следват досегашният победител в последните четири изследвания Бургас с 52.94, Плевен с 52.71, Ловеч с 51.97, Пловдив 51.04, Габрово 50.85, Стара Загора 50.44 и други.
В първите три категории сайтът www.sliven.bg е в челната тройка, също така напред, но не толкова е в последните две – Услуги и Гражданско участие.

Сайтът на Община Сливен бележи и най-голям ръст в последните години, като от 24.22 точки през 2015 година достига 55.93 точки през 2020. Този успех се дължи на упоритата и всестранна работа на екипа на Община Сливен и разработчиците на сайта, които са се съобразили с все по-многобройните и разнообразни изисквания за разработката, развитието и функционалността на институционалните сайтове и се стремят да са на все по-високо ниво, в крак със световните тенденции. Целта е една – от „Електронно управление“ на община Сливен да се премине към „Умно управление“, наченки на което вече са показани в сайта на Община Сеул.

Институтът за икономическа политика стартира проекта „Твоята община те очаква онл@йн” през 2014 година с фокус насочен върху развитието на електронното управление в сферата на местната власт в България като безалтернативна бъдеща линия на развитие на традиционното публично управление. Оценява се по международен индекс по над 100 критерия, валиден за всички общини по света, което позволява получените за България резултати да се съпоставят и интерпретират с международните такива. Проектът се осъществява в партньорство с Института за електронно управление към Училището по публична администрация Рътджърс, Щатски университет на Ню Джърси и с подкрепата на Посолството на Съединените американски щати в София, България.

Методологията и Индексът за електронно управление, основание за оценките в докладите „Дигитално управление в общините в световен мащаб” (Digital Governance in Municipalities Worldwide) са създадени от Института за електронно управление. Тези доклади на всеки две години дават оценка на интернет страниците на най-големите общини в цял свят.
109-те критерия за оценка на сайтовете са групирани в 5 групи:
Сигурност и защита на личната информация;
Приложимост;
Съдържание;
Предлагани услуги;
Гражданско участие и социална ангажираност.

Детайлна информация за изследването и неговата история можете да намерите тук:
https://www.epi-bg.org/index.php/bg/activities/egov-bg

Предишна МИКРОБУС СЕ ЗАПАЛИ ПО ВРЕМЕ НА ДВИЖЕНИЕ
Следваща МЕСТНИЯТ ПАРЛАМЕНТ ПРИЕ ИЗМЕНЕНИЕТО НА БЮДЖЕТА И ПРОМЯНА НА ОБЩИНСКАТА ТРАНСПОРТНА СХЕМА ПО НЯКОЛКО ЛИНИИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВАЛЕНТИНА ВАСИЛЕВА:БОРИСОВ СЕ ОПРАВДА ЗА ХАОСА В СЛИВЕН С МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ

Единна народна партия – Сливен изразява сериозно безпокойство от безсилието на министър-председателя Борисов да овладее ситуацията с разпространяваната фалшива информация за отнемането на деца от родители в района на Сливен.

Новини Сливен

ЗАДЪРЖАХА МЪЖ ОТ СЛИВЕН ЗА ГРАБЕЖ

Мъж на 35 години от Сливен бе задържан за грабеж, съобщиха от пресцентъра на областната полиция. На 16 февруари мъжът, след като използвал сила и заплахи спрямо управител на търговски

Новини Сливен

ОБЩИНАТА С АПЕЛ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ: НЕ ОСТАВЯЙТЕ ДЕЦАТА БЕЗ НАДЗОР!

Общината апелира родителите да не оставят децата си без надзор. Повод за това са поредните случаи на вандалски прояви, някои застрашаващи живота и здравето им. На 26 март камерите на