РУСКИТЕ ВОЙСКИ СЕ ИЗТЕГЛЯТ ОТ ГРАНИЦАТА С УКРАЙНА
15.02.2022 772 Прегледи

РУСКИТЕ ВОЙСКИ СЕ ИЗТЕГЛЯТ ОТ ГРАНИЦАТА С УКРАЙНА

Руските военни, разположени по границата с Украйна, се връщат в гарнизоните си. Това съобщават ТАСС и Интерфакс.

Официалното съобщение на руското Министерството на отбраната в Москва е, че те вече са приключили ученията си в района.

Този ход може да намали напрежението между Русия и Запада, след като струпването на руски войски до украинските граници породи опасения от възможно нахлуване, отбелязва Ройтерс.

Новината бе посрещната позитивно на Московската борса и там бе отчетено поскъпване на рублата с над 1 процент спрямо долара и еврото.

Към 11,05 московско време бе съобщено, че подразделенията на Южния и Западния военни окръзи на въоръжените сили на Руската федерация са започнали да се връщат във военните гарнизони след проведените учения.

Минути след това говорителката на руското външно министерство Мария Захарова написа във фейсбук:

„15 февруари 2022 г. ще остане в историята като ден на провала на западната пропагандна война. Посрамени и унищожени без нито един изстрел.“

Руският президент Владимир Путин е „готов за преговори“ за ситуацията около Украйна и за гаранции за сигурността на Руската федерация, каза говорителят на държавния глава Дмитрий Песков пред CNN.

„Първо, президентът Путин винаги е настоявал за преговори и дипломация. И всъщност той инициира въпроса за гаранциите за сигурност на Руската федерация. Украйна е само част от проблема, тя е част от по-голям проблем с гаранциите за сигурност за Русия и, разбира се, президентът Путин е готов да преговаря“, каза говорителят на президента.

По-рано тази сутрин руският външен министър Сергей Лавров каза, че Русия не е готова да води безкрайни разговори със САЩ и НАТО по ключови въпроси на сигурността, които вълнуват Москва, но че има шанс за споразумение.

Днес президентът на Украйна Володимир Зеленски излезе с видеообръщение към украинския народ, в което призовава 16 февруари – денят, в който според информация в международни медии може да се очакват военни действия в Украйна – да бъде „ден на единството“.

Зеленски апелира народа на страната да развее знамената и да запее заедно националния химн, предаде Ройтерс.

Представители на украинското правителство подчертаха, че Зеленски не е прогнозирал нападение в сряда, а е реагирал скептично на съобщенията в чуждестранните медии.

„Те ни казват, че 16 февруари ще бъде денят на нападението. Ние ще го направим ден на единството“, каза Зеленски във видеообръщението.

„Опитват се да ни сплашат, като за пореден път назовават дата за началото на военните действия, каза Зеленски. – На този ден ще развеем националните си знамена, ще носим жълто-сини знамена и ще покажем на целия свят нашето единство.“

Зеленски отдавна твърди, че макар да вярва, че Русия заплашва да нападне страната му, вероятността за предстоящо нахлуване е преувеличена от западните съюзници в отговор на усилията на Москва да сплаши Украйна и да посее паника.

 

offnews.bg

Предишна РУ - СЛИВЕН ИЗДИРВА МОМЧЕ НА 21 ГОДИНИ
Следваща ЕДИН КРАТЪК УРОК ПО СЪВРЕМЕННА МАТЕМАТИКА

За автора

Може да харесате още

Новини

ЮЛИАНА КОЛЕВА ОТ СЛИВЕН, КОЯТО Е БИВШ ЧЛЕН НА ВСС, ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ЛОЗАН ПАНОВ КАТО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВКС

Членове на бившия Висш съдебен съвет, гласували за избора на Лозан Панов за шеф на Върховния касационен съд, поискаха оставката му в писмо до сегашния състав на ВСС. Под писмото

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

В рая седнали трима и търсят още един, за да играят карти. Изведнъж към тях се приближава четвърти. Зарадвали се те, раздали картите. Точно да започнат и четвъртият изчезнал. Прибрали

Новини

СЛИВЕНСКИЯТ ТЕАТЪР ПОСТАВЯ ЗА ПРЪВ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ АЛЕХАНДРО ХОДОРОВСКИ

Повече за постановката „Паническа опера“ от режисьора Петър Денчев. Свободен полет на въображението в 24 миниатюри, които съшиват картината на объркания ни свят. Джаз и свобода за птиците в клетка,