РУСИЯ СПИРА ДОСТАВКИТЕ НА ГАЗ ЗА БЪЛГАРИЯ ОТ ДНЕС
27.04.2022 965 Прегледи

РУСИЯ СПИРА ДОСТАВКИТЕ НА ГАЗ ЗА БЪЛГАРИЯ ОТ ДНЕС

„Газпром“ спира доставките на газ и за България.

Във вторник в „Булгаргаз“ ЕАД е получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени, считано от 27 април 2022 г. Това съобщиха от министерството на енергетиката.

Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи.

След извършен анализ от страна на държавното дружество „Булгаргаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане, не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

По думите на говорителя на кабинета Лена Бориславова премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев са запознати със ситуацията, а причина за паника и притеснения няма.

„Подобен сценарий е обсъждан още през февруари и сме готови да реагираме. Има си договорености за алтернативни доставки, всичко е подсигурено”, подчерта специално за NOVA Бориславова.

Повече подробности енергийният министър Александър Николов ще даде в сряда в 9 ч. сутринта.

Газовото хранилище в Чирен, по данни на заместник-министъра на енергетиката от началото на месеца, е запълнено на 20%, припомня „Хоризонт“.

Като алтернатива на руския газ България разчита на договореностите си с Азербайджан, които покриват само част от потреблението ни, което е около 3 млрд. куб. м. годишно.

Дълго отлаганият интерконектор с Гърция се очаква да бъде завършен едва през лятото.

По-рано „Газпром” обяви, че спира доставките за Полша.

Варшава нарече спирането „нарушение на договора“ и каза, че ще търси правата си. Не е ясно каква е причината за преустановеното газоподаване.

Полша е сред държавите, които отказаха на Русия да плащат за газа в рубли, но досега на останалите такива страни доставките не са били спрени. Полша купува около 60 процента от газа си от Русия.

 

epicenter.bg

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ЗАДИГНАХА 25 000 ЛЕВА, СЪБРАНИ ОТ МЛАДОЖЕНЦИ НА СВАТБА

За автора

Може да харесате още

Новини

МЪЖ ОТ СЛИВЕН ИМА НУЖДА ОТ ПОМОЩ

Млад архитект от Сливен има нужда от средства, за да се пребори в тежка болест. Иво Събчев Димитров е с диагноза лимфом на централната нервна система, която му е била

Новини

ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА ПОЧИТА СВЕТИ ДУХ

Днес е празникът на Свети Дух, който дава живот на всички твари, чрез когото ни се даряват всяка мъдрост, всякакви духовни дарове и различни добродетели, твърди Православната църква. Той е

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

– Ако имате повече стимули в живота си, ще превъзмогнете депресията и апатията – казва лекар на млад пациент. – Как сте със социалните контакти? – Много зле, докторе. Аз