РУСИЯ АТАКУВА УКРАЙНА

РУСИЯ АТАКУВА УКРАЙНА

Русия атакува Украйна. Президентът Владимир Путин обяви началото на „специална военна операция“, като призова украинските военни да сложат оръжие и да се приберат вкъщи.

В обръщение към народа, Путин заяви: „Обстоятелствата изискват от нас да предприемем решителни и незабавни действия. Народните републики от Донбас се обърнаха към Русия с молба за помощ. В тази връзка, в съответствие с член 51, част 7 от Устава на ООН, с одобрението на Съвета на федерацията и в изпълнение на договорите за приятелство, ратифицирани от Федералното събрание, реших да проведа специална военна операция“.

Плановете на Русия не включват окупацията на Украйна, но Русия ще се стреми към нейната демилитаризация, каза още Путин.

Мощни взривове се чуват в Киев и Харков. Украинската столица е обстрелвана с балистични ракети, съобщи украинското Външно министерство. Хората в Киев са призовани да потърсят бомбоубежища.

Украинските медии съобщават за взривове още в Краматорск, Одеса, Бердянск. Има съобщения че много хора напускат Киев с коли към Полша, булевардите са блокирани. В града вият сирени.

Колони от бронирани машини нахлуха през границата с Беларус, показват кадри на CNN.

Украйна затвори въздушното си пространство за цивилни самолети. Президентът Зеленски обяви военно положение и призова хората да не излизат от домовете си, да не отиват на работа и да запазят спокойствие.

Министерството на отбраната на Русия потвърди, че се нанасят удари по военни и стратегически обекти в Украйна, но не и по населени места.

Президентът на Украйна отправи обръщение към руските граждани:

Днес инициирах телефонен разговор с президента на РФ. Резултатът е тишина. Макар че тишината трябваше да е в Донбас. Затова сега се обръщам към всички граждани на Русия. Не като президент. Оръщам се към руските граждани като гражданин на Украйна. С вас ни делят повече от две хиляди километра обща граница. До нея днес стоят вашите войки – почти 200 хиляди войници. Тази крачка може да стане начало на война в Европа. За това, което може да се случи днес, говори целият свят. Причина може да възникне всеки момент. Всяка провокация. Това е искра, която може да изгори всичко. На вас ви казват, че този пламък може да донесе свобода на Украйна. Но народът на Украйна е свободен … Знам, че моето обръщение няма да бъде показано по руската телевизия. Но гражданите на Русия трябва да го видят. Те трябва да знаят истината. Истината, че това трябва да спре. Докато не е късно. И ако ръководството на руската федерация не иска да седне на преговори в името на мира с нас, може би ще седне на масата за преговори с вас? Искат ли руснаците война? Много бих искал да чуя отговора на този въпрос. Отговорът зависи от вас, граждани на Руската федерация“, каза в обръщението си Володемир Зеленски.

 

оffnews.bg

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ СЛИВЕН ОСТАВА БЕЗ ВОДА ДО ПОЛУНОЩ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ ЕВРОДЕПУТАТА АСИМ АДЕМОВ ПО ПОВОД ПРАЗНИКА НА ГРАД СЛИВЕН

Уважаеми г-н Радев, Скъпи сливналии, Приемете искрените ми поздравления по повод Димитровден – празника на град Сливен. Сливен е място, криещо дълбока история, а съвременното управление прекрасно съчетава античността и

Новини Сливен

КМЕТЪТ НА СЕЛО СТАРА РЕКА: ПРОТЕСТ ЩЕ ИМА

На 9 май сутринта жители на село Стара река и още 3 села от района ще блокираме пътя Елена – Сливен в участъка между Стара река и м. Агликина поляна.

Новини Сливен

ТРИ ЗНАЧИМИ ТЕАТРАЛНИ СЪБИТИЯ В НАЧАЛОТО НА НОВИЯ СЕЗОН

Предстоят две премиери и гостуване на международен театрален фестивал в Пловдив Три значими театрални събития присъстват в афиша на Сливенския драматичен театър „Стефан Киров“ през септември: две премиери за новия