РОСИЦА ПЕТРОВА ПРЕДСТАВИ В СОЗОПОЛ ЧАСТ ОТ ПРОГРАМАТА ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА
август 8, 2022 450 Прегледи

РОСИЦА ПЕТРОВА ПРЕДСТАВИ В СОЗОПОЛ ЧАСТ ОТ ПРОГРАМАТА ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА

Изложбата илюстрации „Из приказния свят на Елин Пелин” с творби от Третия международен студентски конкурс за илюстрация, проведен в рамките на 24 издание на Националния фестивал на детската книга – Сливен, 2022 и посветена на 145г. от рождението на големия български писател Димитър Стоянов /с литературен псевдоним Елин Пелин/, чиито произведения се нареждат сред шедьоврите на българската литература, а романът му „Ян Бибиян на Луната“ е първият фантастичен роман за деца в българската литература, превърнал се в част от световната литературна класика, е представена в гр.Созопол, в рамките на съпътстващата програма на IV Международен фестивал за куклен и площаден театър „Арлекино и Марионета” /5-10 август 2022г./.

Международният фестивал за куклен и площаден театър „Арлекино и Марионета“ се организира от Театрална къща „Мариета и Марионета” и община Созопол. Фестивалът представя пред широката публика българските и европейски достижения в областта на професионалното куклено изкуство и площадния театър. Същевременно форумът представя и някои по-непознати театрални жанрове у нас – Комедия дел’Арте, пантомимата, клоунадата, театърът на предмета, театърът на сенките, кукленият театър за възрастни и деца. Със свои постановки в програмата се представят както куклени театри от България, така и театрални формации от Франция, Италия, Португалия и др. страни.

В съпътстващата програма тази година, освен изложбата илюстрации „Из приказния свят на Eлин Пелин”, са включени и ателиета за изработване на театрални кукли и 3D картички; уъркшоп и кръгла маса посветени на Комедия дел’Арте; лекция с демонстрации на тема: „Съвременен индийски площаден театър“, както и карнавално шествие по централната улица на града и др.
Изложбата „Из приказния свят на Елин Пелин” /по двете части на романа „Ян Бибиян“: „Ян Бибиян .Невероятни приключения на едно момче“ и „Ян Бибиян на Луната“ и най-превежданите му приказки „Петльо и Лиса“, „Торбаланци“, ‚Чичо Пейо“, „Безценното камъче“ и др./, включва творбите на отличените участници в конкурса – студенти от художествените академии в България, Босна и Херцеговина, Сърбия и Унгария.

Изложбата е експонирана в голямата зала на НЧ ”Отец Паисий” /ул.”Аполония” № 1/ и бе открита официално на 5.08.2022г., в 19:00ч., от д-р Росица Петрова-Василева – директор на РБ ”Сава Доброплодни” – Сливен и на Националния фестивал на детската книга от директора на фестивала „Арлекино и Марионета“- Мариета Ангелова/Марионета/.

Предишна ДВЕ КОЛИ ГОРЯХА В СЛИВЕН И ТВЪРДИЦА
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЧЕТИРИМА СА ЗАДЪРЖАНИ ЗА ТРОТИЛОВИТЕ ПРЕСОВКИ

Четирима души са в ареста за намерени тротилови пресовки, за които Sliveninfo съобщи по-рано днес. Ето какво казаха от полицията по случая: Криминалисти на РУ-Сливен иззеха незаконни боеприпаси от жилище

Новини Сливен

БЕСЕДКА ЗА ОБЩУВАНЕ БЕЗ ТЕЛЕФОНИ ИЗГРАЖДАТ В ГИМНАЗИЯТА ПО ИКОНОМИКА В СЛИВЕН

Беседка за общуване без телефони ще бъде изградена в Професионалната гимназията по икономика в Сливен. Инициативата е на учениците от учебното заведение. Беседката е част от техен проект, който включва

Новини Сливен

ОБЩИНАТА ПОЧИСТВА РЕЧНИТЕ КОРИТА В СЛИВЕН

Есенно почистване на речните корита се извършва в Сливен. Кампанията е част от ежегодните дейности на Общината за осигуряване на проводимост на реките, минаващи през града. В момента се почистват