РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ Е КАНДИДАТЪТ НА ГЕРБ – СДС ЗА ПРЕМИЕР, ВИЖТЕ СЪСТАВА НА ПРОЕКТОКАБИНЕТА
01.07.2024 294 Прегледи

РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ Е КАНДИДАТЪТ НА ГЕРБ – СДС ЗА ПРЕМИЕР, ВИЖТЕ СЪСТАВА НА ПРОЕКТОКАБИНЕТА

Президентът Румен Радев връчва първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група – ГЕРБ-СДС. Росен Желязков, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и Томислав Дончев дойдоха на „Дондуков“2, за да получат от президента Румен Радев първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Той се връчва на излъчения от политическата сила кандидат за министър-председател.

Лидерът на ГЕРБ заяви на президента, че техен кандидат за премиер е Росен Желязков. Самият Желязков представи пред държавния глава структура и състав на правителството:

 • Заместник министър-предедател и министър на иновациите и растежа – Томислав Дончев
 • Министерсто на финансите – Людмила Петкова
 • Министерство на външните работи – Даниел Митов
 • Министерство на вътрешните работи – Калин Стоянов
 • Министерство на регионалното развитие и благоустройството – Николай Нанков
 • Министерство на труда и социалната политика – Деница Сачева
 • Министерство на отбраната – Атанас Запрянов
 • Министерство на правосъдието – Мария Павлова
 • Министерство на образованието и науката – Красимир Вълчев
 • Министерство на здравеопазването – Костадин Ангелов
 • Министерство на културата – Любен Дилов
 • Министерство на земеделието и храните – Георги Тахов
 • Министерство на околната среда и водите – Ивелина Василева
 • Министерство на транспорта и съобщенията – Георги Гвоздейков
 • Министерство на иконмиката и индустрията – Теменужка Петкова
 • Министерство на енергетиката – Делян Добрева
 • Министерство на електронното управление – Владимир Темелков
 • Министерство на туризма – Евтим Милошев
 • Министерство на младежта и спорта – Красен Кралев

Според Конституцията държавният глава, след консултации с парламентарните групи, възлага на кандидата за премиер, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство. Когато в седемдневен срок той не успее да предложи състав на Министерския съвет, държавният глава възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател. Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател. Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.

На 24 юни започнаха консултациите при президента Радев за съставяне на правителство. В рамките на три дни държавният глава проведе срещи с всички парламентарно представени партии за съставяне на бъдещ кабинет.

Правителство на малцинството, програмен и експертен кабинет бяха сред предложенията на парламентарните сили, лансирани на разговорите.

ГЕРБ -СДС носят отговорността си и ще предложат правителство на малцинството. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко пред журналисти. Той беше категоричен, че кабинет може да се случи само с първия мандат.

Заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на консултациите посочи, че най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя в изборите. От Движението поискаха държавният глава да бъде медиатор в преговорите между политическите сили.

Непроменените си приоритети и заявката да са твърда евроатлантическа, антикорупционна опозиция потвърдиха ПГ на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). На въпрос дали биха се обединили с „Възраждане“, председателят на парламентарната група Николай Денков посочи, че ПП-ДБ не виждат как биха могли техните приоритети да бъдат развивани заедно с „Възраждане“.

Ако не бъдат изпълнени първият и вторият мандат, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов изрази готовността на партията да поеме третия мандат и да разговарят с всички политически сили за съставяне на широко правителство с консенсусна фигура за премиер, без ГЕРБ и ДПС.

От „БСП за България“ изразиха готовността си, ако се стигне до трети мандат, да участват активно в диалога с всички политически сили за сформиране на експертно националноотговорно пробългарско правителство. Изпълняващият функциите на председател на БСП Атанас Зафиров потвърди, че няма да подкрепят правителство с първия и втория мандат, припомня БТА.

Предлагаме експертен кабинет с третия мандат, заяви председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. Той поясни, че става въпрос за експертен кабинет в условия на политическа криза, като единствения възможен изход за излизане от нея и връщане на доверието на гражданите.

Криенето зад експертно правителство не е полезната формула за България, защото прикрива коалиционни взаимоотношения, които не трябва да бъдат видими за широката общественост и липсва пряката отговорност, смята председателят на ПГ на „Величие“ Николай Марков. По думите му най-близо до „Величие“ е идеята за програмно правителство с ясни цели и задачи.

 

dnes.dir.bg

 

Предишна ИЗВЕСТЕН НЕВРОХИРУРГ ОТ СИРИЯ ИЗБРА СЛИВЕН
Следваща ВЕЧЕ ДВЕ ГОДИНИ ДВАТА СОЦИАЛНИ ЦЕНТЪРА ДО ДОМА ЗА СТАРИ ХОРА В СЛИВЕН ПРЕДЛАГАТ ГРИЖА, ПОДКРЕПА И КОМФОРТ НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Мъж към жена си: – Невероятно, снощи на партито за рождения ти ден, ти беше най-красивата жена. – Благодаря, мили, аз много се постарах предварително. – Подбирала си грозни гостенки!?

Новини

ЖАН ВИДЕНОВ СЕ ЗАВРЪЩА В ПОЛИТИКАТА СЛЕД 24 ГОДИНИ ОТШЕЛНИЧЕСТВО

Жан Виденов се връща в политиката – създава нова лява партия, ще участва на изборите. „Има Инициативен комитет за създаването на нова лява партия. Аз съм сред най-активните членове, защото имам

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Мъж посреща жена си на гарата. – Скъпи, но ти дори не ме прегърна. Виж, онзи мъж, как прегръща и целува жена си. – Да, скъпа, прегръща я, но тя…