РОМСКИ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР С ДЕЦА ОТ СЛИВЕН ГОСТУВА В ГЕРМАНИЯ
август 15, 2019 618 Прегледи

РОМСКИ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР С ДЕЦА ОТ СЛИВЕН ГОСТУВА В ГЕРМАНИЯ

На юбилейно турне в Германия заминаха младите таланти от проекта „Музиката вместо улицата“. Проектът на цигуларя Георги Калайджиев, бивш концертмайстор на елитния камерен ансамбъл „Софийски солисти”, стартира преди десет години с обучението по класически музикални инструменти – цигулка, пиано, виола и китара – на двадесетина ромски деца от квартал „Надежда“ в Сливен.

Средствата за прохождащото детско музикално училище бяха осигурявани изцяло от маестро Калайджиев и неговите немски сподвижници – музиканти, културтрегери и бизнесмени, повярвали в каузата и мечтата му да създаде младежки симфоничен оркестър, по подобие на венецуелеца Хосе Антонио Абреу – един от гениите на XX век, създал мрежа от десетки симфонични оркестри за деца от най-бедните и опасни квартали на Венецуела.

Така, през 2009 година, с цената на много безсънни нощи, неуморен труд, настойчивост и всеотдайност, на десетки благотворителни концерти и събития, организирани от Георги Калайджиев в Германия в подкрепа на проекта, с много вяра, упорство и споделена доброта, в Сливен се роди първият за Европа алтруистичен музикален проект, призван да даде шанс, жалон и надежда за залутаните ромски малчугани. Десет години по-късно резултатът е зашеметяващ!

Можем да го видим в излъчването на увереност и одухотвореност, в благородството на обноските, в чистотата на приятелствата, в значимите училищни постижения на децата от проекта, но най-вече – да го чуем във възхитителното звучене на Детския симфоничен оркестър към проекта „Музиката вместо улицата“. Горещ августовски следобед. Мелодията се издига плавно и изящно над задрямалия квартал, после секва, сменена от сложен български ритъм. В залата за репетиции е възторжено и творческо. Сериозно и търпеливо се шлайфа репертоарът за предстоящото отговорно турне. Над нотните пултове са приведени, съсредоточени и сияйни, детските лица…

В паузата диригентът на детския симфоничен оркестър Радка Кусева разказва, че за юбилейното гостуване в Германия се готви нелек и широкоспектърен репертоар – от популярна филмова музика, през оригинална авторска композиция на маестро Георги Калайджиев, до сериозна класика – Пърсел, Шуберт, Шостакович. Не пропуска да изтъкне и едно от най-големите постижения на проекта: седем от ромските деца – възпитаници на проекта „Музиката вместо улицата“ вече се обучават в националните музикални училища и се представят отлично там.

Последни приготовления текат и в град Гийсен в Германия, където десетгодишнината на проекта ще бъде отбелязан подобаващо и сърдечно. Гостуването на сливенчетата се осъществява под патронажа на кмета на град Гийсен – г-жа Дитлинд Граб-Болц, и включва серия от съвместни концерти на Детския симфоничен оркестър от Сливен с музикални школи, училища и професионални инструментални и певчески формации от региона, както и богата културна и образователна програма. Кулминацията на юбилейното честване ще бъде на 16 август в официалната зала на Кметството на град Гийсен.

В галакоцерта ще вземат участие Детският камерен оркестър на проекта „Музиката вместо улицата“, хорът и симфоничният оркестър на град Гийсен. Всички те ще музицират заедно на сцената на известния с музикалните си традиции германски регион. Този концерт ще бъде едно голямо, вълнуващо и съкровено предизвикателство, сподели преди време маестро Георги Калайджиев пред Actualno.com. И ето че моментът за радост, равносметка и признание настъпи.

Предстоящият юбилеен концерт на проекта „Музиката вместо улицата“ е сред най-значимите и важни събития в културния календар на град Гийсен. Защото е плод не само на таланта в музикалното изкуството, а е част от сърцето, щедростта и емпатията на местната общност. Преди десет години тя първа повярва, подкрепи и поощри случването на този толкова интересен и  благодатен проект. Който денс постепенно променя децата, мисленето и мечтите в ромското гето на Сливен. Доказвайки, че музиката, изкуството и красотата са наистина спасителни за човека и света.

Actualno.com

Предишна 4364 ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА СЛИВЕН ПРАЗНУВАТ ДНЕС
Следваща МЪЖ ОТ СЛИВЕНСКО СЕ ОПИТА ДА ПОДКУПИ ПЪТЕН ПОЛИЦАЙ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КРЕПОСТ „ТУИДА“ И ОБЕКТИТЕ НА СЛИВЕН С НОМИНАЦИЯ В НАГРАДИТЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ТУРИЗМА

За поредна година Късноантична и средновековна крепост ,,Туида” е номинирана в Годишните награди на Министерството на туризма. В условията на тежка пандемична обстановка обектът е посрещал туристи през целия сезон

Новини Сливен

ВИКТОР КАЛЕВ ГОСТУВА В СЛИВЕН С РАЗТЪРСВАЩИЯ ОТ СМЯХ СПЕКТАКЪЛ

На 02.06. от 20:00ч. Спортна зала “Васил Левски” ще бъде взривена от смях от Виктор Калев и зашеметяващия му спектакъл  „Грамофонът”. След дългата епидемична пауза, може би имате нужда от

Новини Сливен

ИЗЗЕТИ СА 20 ШОФЬОРСКИ КНИЖКИ ЗА ЕДНА СЕДМИЦА ПРИ НАРУШЕНИЯ НА ЗДвП

От 24 до 30 септември на територията на ОДМВР-Сливен са проведени специализирани операции по контрол и пътната безопасност, разпоредени от главния секретар на МВР, директора на ОДМВР-Сливен и в рамките