РИОСВ – СТАРА ЗАГОРА И ЗАМЕСТНИК-КМЕТОВЕ НА ОБЩИНИ ОТ ОБЛАСТ СЛИВЕН ОБСЪЖДАХА ПРОБЛЕМА С НЕРЕГЛАМЕНТИРАНИТЕ СМЕТИЩА
17.02.2023 562 Прегледи

РИОСВ – СТАРА ЗАГОРА И ЗАМЕСТНИК-КМЕТОВЕ НА ОБЩИНИ ОТ ОБЛАСТ СЛИВЕН ОБСЪЖДАХА ПРОБЛЕМА С НЕРЕГЛАМЕНТИРАНИТЕ СМЕТИЩА

Работна среща по проблемите с нерегламентираните сметища и управлението на отпадъците в общините се състоя в Областна администрация Сливен.

В нея взеха участие областният управител Минчо Афузов, заместник-областният управител Антоний Андонов, директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора Диана Искрева, експерти от РИОСВ, заместник-кметове и еколози от четирите общини на област Сливен.

По време на срещата, преминала в конструктивен дух, бяха обсъдени изискванията, мерките и предписанията, които общините трябва да изпълнят във връзка с екологичното законодателство в сферата на отпадъците. От страна на общините бе поставен проблемът с недостига на финансови средства за реализиране на намеренията им в областта на разделното събиране на отпадъци и справянето с нерегламентираните сметища. Според представителите на малките общини държавата би трябвало да има по-гъвкав подход при прилагането на политиките в областта на управлението на отпадъците и да участва във финансирането на по-малки местни компостиращи и сепариращи инсталации, особено в планинските райони, откъдето извозването на отпадъците до регионалните депа е крайно нерентабилно. Друг сериозен проблем пред общините е ниската екологична култура на голяма част от населението. В тази връзка от РИОСВ апелираха за по-голяма активност на общинските администрации при осъществяването на информационни кампании сред населението и в учебните заведения. Според експертите на РИОСВ общините разполагат с разнообразни възможности както за мотивация, така и за превенция в областта на опазването на околната среда и справянето с нерегламентираните сметища. Директорът на РИОСВ – Стара Загора г-жа Искрева изтъкна още, че на отпадъците трябва да се гледа като на възможност и бизнес, а не като на ненужен боклук. В тази връзка бе направено предложение Областна администрация, със съдействието на РИОСВ, да презентира пред общините добри практики от България за успешно справяне с нерегламентираните сметища и по управление на отпадъците.

По време на срещата бяха коментирани и няколко конкретни казуса, свързани със замърсявания на въздуха, почвите и водата. Експертите от РИОСВ – Стара Загора заостриха вниманието на представителите на общините върху ангажиментите им по публичното оповестяване и обсъждане на оценките по ОВОС за всяко заявено инвестиционно намерение. „Държим оповестяването да е наистина достъпно и подложено на реално обществено обсъждане“, подчерта директорът на РИОСВ г-жа Диана Искрева.

На финала всички участници се обединиха около идеята подобни работни срещи да се организират периодично, за да се обсъждат своевременно проблемите и напредъка на общините по изпълнение на европейските изисквания и законови разпоредби по управление на отпадъците.

Предишна РЪКОВОДСТВОТО НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЕ СРЕЩНА С РАЙОННИЯ МЮФТИЯ ТУРХАН ХАСАН
Следваща ДРОГИРАН ШОФЬОР ЗАЛОВИХА В ЖЕЛЮ ВОЙВОДА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КАРУЦИТЕ В ОБЩИНА СЛИВЕН – ЖЪЛТИ, С РЕГИСТРАЦИОННИ НОМЕРА И СВЕТЛООТРАЗИТЕЛИ

Каруците в община Сливен трябва да имат номера, изписани от двете страни на превозното средство с черен цвят. Регистрационният номер ще съдържа цифри и букви, които да идентифицират населеното място.

Новини Сливен

АДВОКАТ РОСИЦА ТОДОРОВА ОГЛАВИ РИК – СЛИВЕН

Адвокат Росица Тодорова от ГЕРБ оглави РИК – Сливен. Решението е на ЦИК. Четирима са зам.-председателите на избирателната комисия – Елизабет Кендерян от ПП, Даниела Василева от Възраждане, Мария Чомпова

Новини Сливен

АВГУСТ – ВРЕМЕ Е ЗА ОТПУСК И ПОЧИВКА

Август е любимият месец за почивка на всички пътешественици, отпускари и туристи. Морето е сред най-предпочитаните места, където да изкараме отпуска си, но не са малко и тези, които избират