РЗИ – СЛИВЕН ИЗЛЕЗЕ С ПРЕПОРЪКИ СРЕЩУ ПТИЧИЯ ГРИП
25.04.2024 256 Прегледи

РЗИ – СЛИВЕН ИЗЛЕЗЕ С ПРЕПОРЪКИ СРЕЩУ ПТИЧИЯ ГРИП

Птичи грип

По данни на Българска агенция по безопасност на храните на територията на Р България е влошена епизоотичната обстановка, като са открити огнища на болни животни от Инфлуенца по птиците (птичи грип).

Вирусът на птичия грип причинява инфекция, засягаща дивите и домашни птици, които го отделят със слюнката, носния секрет и изпражненията си, като по този начин го разпространяват.

В някои случаи вирусът на птичия грип може да предизвика  заболяване и сред хората, които имат директен контакт с болни птици.

Източникът на зараза за човека са птиците, носители на вируса – домашни (кокошки, патици и др.) и диви (главно водоплаващи – патици, гъски и др.).

Заразяването на хора с вируса на птичи грип става чрез:

 • замърсени ръце, по-рядко – при вдишване или консумиране на продукти от птичи произход, които не са обработени термично;
 • директен, продължителен контакт с инфектираните птици (болни или носители на вируса);
 • контакт с предмети и повърхности, замърсени от птиците;
 • контакт със секрети и птичи тор, където концентрацията на вируса е много висока.

Клиничната картина при хората се проявява с повишена температура, треска, болки в гърлото, болки по мускулите и ставите, сълзене на очите, кашлица, хрема, болки в гърдите. При поява на грипоподобни симптоми да се потърси лекарска консултация.

РЗИ-Сливен дава следните препоръки за предпазване от заразяване с птичи грип:

 • Да се избягва контакт с птици – здрави или болни, питомни или диви.
 • Да се избягва контакт с места, където се отглеждат птици, птичи пазари, автомобили, които превозват птици и др.
 • Да се избягват контакти с предмети и повърхности, замърсени с птичи изпражнения или секреции.
 • Да се спазва много добра лична хигиена с често и внимателно измиване на ръцете със сапун и вода. При липса на условия за миене може да се използват влажни хигиенни кърпички и дезинфектанти за ръце.
 • Консумацията на птиче месо или продукти от птичи произход да се извършва само след много добра термична обработка (при достатъчно висока температура и достатъчно дълго време). Да не се консумират сурови и рохки яйца;
 • При приготвянето на храната да се измиват със сапун и вода ръцете, използваните съдове и повърхности веднага след обработка на сурово птиче месо и яйца, тъй като същите може да са замърсени с вируса на птичия грип (както и с други микроорганизми).
 • Да се извършва самонаблюдение и при поява на симптоми да се направи консултация с личния лекар или специалист по инфекциозни болести.

 

РЗИ-Сливен

Предишна СВЕЩЕНИЦИ ОТ СЛИВЕНСКА ЕПАРХИЯ ПОИСКАХА ЦЪРКОВЕН СЪД ЗА ОТЕЦ ЕВГЕНИЙ И ОТЕЦ СИЛВЕСТЪР
Следваща РИК – СЛИВЕН Е В ПЪЛНА БОЙНА ГОТОВНОСТ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

НОВИ ДВА СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В СЛИВЕН

Нови два случая на коронавирус са доказани в Сливен, съобщиха от Националния оперативен щаб. Така заболелите от COVID -19 в града под Сините камъни са вече 14. Една жена почина,

Новини Сливен

ПАРТИЯ ШАХ И 3,8 МЛН. ЗА МУЗИКАЛНОТО УЧИЛИЩЕ

В Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел ще бъде построена нова многофункционална зала и ще бъде извършена реконструкция на вече съществуващите сгради. Министърът на културата Боил Банов

Новини Сливен

ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ Е ПОКАНЕН ЗА ОТКРИВАНЕТО НА КРЪГОВОТО КРЪСТОВИЩЕ „РОЗОВА ГРАДИНА“

Премиерът Бойко Борисов е поканен за откриването на кръговото кръстовище „Розова градина“. Тържествената церемония ще се състои на самия празник – Димитровден, в петък. Неофициално се разбра, че министър-председателят първоначално