РЗИ – СЛИВЕН ИЗЛЕЗЕ СЪС СЪВЕТИ СРЕЩУ ЖЕГИТЕ
юли 23, 2021 849 Прегледи

РЗИ – СЛИВЕН ИЗЛЕЗЕ СЪС СЪВЕТИ СРЕЩУ ЖЕГИТЕ

Някои хора са по – уязвими при горещо време в сравнение с други. Това може да се дължи както на индивидуална чувствителност към горещината, така и на някои други характеристики като възраст, физическо състояние, пол, аклиматизация, поведение, тегло, наличието или отсъствието на заболяване. Установено е, че по-чувствителни към промените на времето са жените, особено в периода на климактериума.

Възрастните хора са поставени в по-неблагоприятна ситуация от младите при високи температури. В топла среда организмът регулира своята температура чрез разширение на кръвоносните съдове в кожата и крайниците. За отнемане на топлина от тялото най-голяма роля играе отделянето на пот, а е доказано, че в остаряващия организъм отделянето на пот е затормозено и количеството й е намалено.

В резултат температурата на тялото в горещо време се повишава значително по-рязко, в сравнение с млади хора. Затова възрастните хора, извършвайки физическа работа в горещо време, са изложени на по-висок риск от топлинен удар заради по-малко адаптираната кръвоносна циркулация. Този факт не бива да се пренебрегва през летните дни, когато е необходимо поне в часовете около и след пладне да не се стои навън.
При малките деца температурно-регулаторната система не е напълно развита. Те имат по-голяма телесна повърхност спрямо теглото, което позволява да се отделя повече топлина. При обмяната на веществата те произвеждат повече топлина в сравнение с възрастните при еднаква физическа активност.

Препоръки за населението в условията на аномално горещо време:

Поддържайте прохладна температура на помещенията вкъщи
През деня затваряйте прозорците, особено ако тези прозорци са откъм огряваната от слънце страна.
Отваряйте прозорците през нощта, когато температурата навън е по-ниска от тази в помещенията. Ако жилището Ви разполага с климатик, затваряйте прозорците и вратите.
Известно облекчение могат да предоставят електрическите вентилатори, но когато температурата на въздуха надвишава 35ºС, вентилаторът не може да ни помогне да се охладим. В тези случаи е необходимо да се пие много вода.
Старайте се да не излизате на улицата в най-горещото време от денонощието. Имайте предвид, че обикновено най-високата температура на въздуха се измерва около 14 ч.
Избягвайте интензивно физическо натоварване.
Не оставяйте децата и животните в паркираните автомобили.
Носете леко и свободно облекло от естествени тъкани. Излизайте навън с широкопола шапка и слънчеви очила.
Пийте много вода и избягвайте сладките напитки и алкохола. Шапката, очилата и леките, свободни светли дрехи са задължителни в горещините.

РЗИ-Сливен по материали на НЦОЗА

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ОБЩИНА СЛИВЕН ПЛАНИРА РЕМОНТ НА БУЛЕВАРД "СТЕФАН СТАМБОЛОВ"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

АВТОМОБИЛ СЕ ЗАПАЛИ ПО ВРЕМЕ НА ДВИЖЕНИЕ

Изтичане на газ от АГУ е причинило запалване на лек автомобил „Фолксваген Голф“ в сливенското село Сотиря. Инцидентът е станал на 15 септември около 11,20 часа по време на движение.

Новини Сливен

ЕВРОДЕПУТАТЪТ СВЕТОСЛАВ МАЛИНОВ НА 1 МАРТ ЩЕ СЕ СРЕЩНЕ С ГРАЖДАНИ НА СЛИВЕН

Евродепутатът Светослав Малинов на 1 март 2019 г.  ще пристигне в Сливен за среща с жители на града. Събитието ще се стои от 18 ч. в парк-хотел „Централ“, съобщиха от

Новини Сливен

ПОЖАРНИКАРИ СПАСИХА 100 ДЕКАРА ПШЕНИЦА

Сливенски пожарникари са спасили 100 декара пшеница и 20 декара овощна градина. На 14 юли, в 13,46 часа, е получен сигнал за пожар в пшеничен блок, в землището на кв.“Речица“.