РЗИ – СЛИВЕН ИЗЛЕЗЕ СЪС СЪВЕТИ СРЕЩУ ЖЕГИТЕ
юли 23, 2021 942 Прегледи

РЗИ – СЛИВЕН ИЗЛЕЗЕ СЪС СЪВЕТИ СРЕЩУ ЖЕГИТЕ

Някои хора са по – уязвими при горещо време в сравнение с други. Това може да се дължи както на индивидуална чувствителност към горещината, така и на някои други характеристики като възраст, физическо състояние, пол, аклиматизация, поведение, тегло, наличието или отсъствието на заболяване. Установено е, че по-чувствителни към промените на времето са жените, особено в периода на климактериума.

Възрастните хора са поставени в по-неблагоприятна ситуация от младите при високи температури. В топла среда организмът регулира своята температура чрез разширение на кръвоносните съдове в кожата и крайниците. За отнемане на топлина от тялото най-голяма роля играе отделянето на пот, а е доказано, че в остаряващия организъм отделянето на пот е затормозено и количеството й е намалено.

В резултат температурата на тялото в горещо време се повишава значително по-рязко, в сравнение с млади хора. Затова възрастните хора, извършвайки физическа работа в горещо време, са изложени на по-висок риск от топлинен удар заради по-малко адаптираната кръвоносна циркулация. Този факт не бива да се пренебрегва през летните дни, когато е необходимо поне в часовете около и след пладне да не се стои навън.
При малките деца температурно-регулаторната система не е напълно развита. Те имат по-голяма телесна повърхност спрямо теглото, което позволява да се отделя повече топлина. При обмяната на веществата те произвеждат повече топлина в сравнение с възрастните при еднаква физическа активност.

Препоръки за населението в условията на аномално горещо време:

Поддържайте прохладна температура на помещенията вкъщи
През деня затваряйте прозорците, особено ако тези прозорци са откъм огряваната от слънце страна.
Отваряйте прозорците през нощта, когато температурата навън е по-ниска от тази в помещенията. Ако жилището Ви разполага с климатик, затваряйте прозорците и вратите.
Известно облекчение могат да предоставят електрическите вентилатори, но когато температурата на въздуха надвишава 35ºС, вентилаторът не може да ни помогне да се охладим. В тези случаи е необходимо да се пие много вода.
Старайте се да не излизате на улицата в най-горещото време от денонощието. Имайте предвид, че обикновено най-високата температура на въздуха се измерва около 14 ч.
Избягвайте интензивно физическо натоварване.
Не оставяйте децата и животните в паркираните автомобили.
Носете леко и свободно облекло от естествени тъкани. Излизайте навън с широкопола шапка и слънчеви очила.
Пийте много вода и избягвайте сладките напитки и алкохола. Шапката, очилата и леките, свободни светли дрехи са задължителни в горещините.

РЗИ-Сливен по материали на НЦОЗА

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ОБЩИНА СЛИВЕН ПЛАНИРА РЕМОНТ НА БУЛЕВАРД "СТЕФАН СТАМБОЛОВ"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ГОРЯЩИТЕ БАЛИ МОЖЕ ДА ТЛЕЯТ ОЩЕ СЕДМИЦА

Пожарът, който избухна вчера в двора на ТЕЦ-Сливен, вече е овладян и локализиран, съобщи кореспондентът на bTV в региона. Огънят тръгна снощи от бали със слама в двора на дружеството,

Новини Сливен

МАГИСТРАТИ ОТ ХОЛАНДИЯ РАЗПИТВАТ СВИДЕТЕЛИ В ОКРЪЖЕН СЪД – СЛИВЕН

Прокурор и съдии – следователи от Холандия са извършвали в продължение на три дни разпити на свидетели пред съдия в Окръжен съд – Сливен, научи Sliveninfo. Разпитани са общо 10

Новини Сливен

ПРОВЕДЕ СЕ ПРИЕМЕН ДЕН НА КМЕТА СТЕФАН РАДЕВ

В приемния ден на кмета Стефан Радев, неговите заместници и секретаря на общината, граждани поставяха въпроси от различно естество. Сливенският градоначалник беше запознат с проблемен казус, свързан с общинска собственост.