РЗИ-СЛИВЕН ДАВА ПРЕПОРЪКИ ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ С ПТИЧИ ГРИП

РЗИ-СЛИВЕН ДАВА ПРЕПОРЪКИ ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ С ПТИЧИ ГРИП

По данни на Областна дирекция по безопасност на храните – гр. Сливен на територията на Р България са открити огнища на болни животни от Инфлуенца по птиците (птичи грип).
Вирусът на птичия грип причинява инфекция, засягаща дивите и домашни птици, които го отделят със слюнката, носния секрет и изпражненията си, като по този начин го разпространяват.
В някои случаи вирусът на птичия грип може да предизвика  заболяване и сред хората, които имат директен контакт с болни птици.

Източникът на зараза за човека са птиците, носители на вируса – домашни (кокошки, патици и др.) и диви (главно водоплаващи – патици, гъски и др.).

Заразяването на хора с вируса на птичи грип става чрез:
замърсени ръце, по-рядко – при вдишване или консумиране на продукти от птичи произход, които не са обработени термично;
директен, продължителен контакт с инфектираните птици (болни или носители на вируса);
контакт с предмети и повърхности, замърсени от птиците;
контакт със секрети и птичи тор, където концентрацията на вируса е много висока.

Клиничната картина при хората се проявява с повишена температура, треска, болки в гърлото, болки по мускулите и ставите, сълзене на очите, кашлица, хрема, болки в гърдите. При поява на грипоподобни симптоми да се потърси лекарска консултация.

РЗИ-Сливен дава следните препоръки за предпазване от заразяване с птичи грип:

Да се избягва контакт с птици – здрави или болни, питомни или диви.
Да се избягва контакт с места, където се отглеждат птици, птичи пазари, автомобили, които превозват птици и др.
Да се избягват контакти с предмети и повърхности, замърсени с птичи изпражнения или секреции.
Да се спазва много добра лична хигиена с често и внимателно измиване на ръцете със сапун и вода. При липса на условия за миене може да се използват влажни хигиенни кърпички и дезинфектанти за ръце.
Консумацията на птиче месо или продукти от птичи произход да се извършва само след много добра термична обработка (при достатъчно висока температура и достатъчно дълго време). Да не се консумират сурови и рохки яйца;
При приготвянето на храната да се измиват със сапун и вода ръцете, използваните съдове и повърхности веднага след обработка на сурово птиче месо и яйца, тъй като същите може да са замърсени с вируса на птичия грип (както и с други микроорганизми).
Да се извършва самонаблюдение и при поява на симптоми да се направи консултация с личния лекар или специалист по инфекциозни болести.

Регионална здравна инспекция-Сливен

Предишна КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПОЗДРАВЯВА СТУДЕНТИТЕ ПО СЛУЧАЙ 8 ДЕКЕМВРИ
Следваща ДИЕТОЛОГЪТ ОТ СЛИВЕН Д-Р МАРИЕЛА КРАСИМИРОВА: ДИЕТИТЕ СА НАЙ-ПРЕКИЯТ ПЪТ КЪМ ХРАНИТЕЛНО НАРУШЕНИЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОПРЕДЕЛЕН Е НОСИТЕЛЯТ НА НАГРАДАТА „АРГИРА ЖЕЧКОВА” ЗА 2020 Г.

Надежда Койчева е тазгодишният носител на наградата „Аргира Жечкова“. Тя е главен учител по немски език в ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“-Сливен. Номинацията й е излъчена от нейните колеги от гимназията. Койчева

Новини Сливен

РЗИ: ИЗВЪРШВА СЕ 14-ДНЕВНА ИЗОЛАЦИЯ И МЕДИЦИНСКО НАБЛЮДЕНИЕ НА ВСИЧКИ ЛИЦА, КОИТО СА ПРИСТИГНАЛИ ОТ КОНТИНЕНТАЛЕН КИТАЙ

На територията на област Сливен се извършва 14-дневна изолация и медицинско наблюдение на всички лица, които са пристигнали от континентален Китай, съгласно разпореждане на Министерството на здравеопазването. Това съобщи директорът

Новини Сливен

МЪЖ ЗАГУБИ ЖИВОТА СИ, СЛЕД КАТО БЕ УДАРЕН НА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА

На 22 ноември, в 17,15 часа, от телефон 112, е получено съобщение за  настъпило пътно произшествие на ул.“Цар Освободител“ в град Нова Загора.  Лек автомобил „КИА“, управляван от водач на