РЗИ-СЛИВЕН ДАВА ПРЕПОРЪКИ ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ С ПТИЧИ ГРИП
08.12.2021 1593 Прегледи

РЗИ-СЛИВЕН ДАВА ПРЕПОРЪКИ ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ С ПТИЧИ ГРИП

По данни на Областна дирекция по безопасност на храните – гр. Сливен на територията на Р България са открити огнища на болни животни от Инфлуенца по птиците (птичи грип).
Вирусът на птичия грип причинява инфекция, засягаща дивите и домашни птици, които го отделят със слюнката, носния секрет и изпражненията си, като по този начин го разпространяват.
В някои случаи вирусът на птичия грип може да предизвика  заболяване и сред хората, които имат директен контакт с болни птици.

Източникът на зараза за човека са птиците, носители на вируса – домашни (кокошки, патици и др.) и диви (главно водоплаващи – патици, гъски и др.).

Заразяването на хора с вируса на птичи грип става чрез:
замърсени ръце, по-рядко – при вдишване или консумиране на продукти от птичи произход, които не са обработени термично;
директен, продължителен контакт с инфектираните птици (болни или носители на вируса);
контакт с предмети и повърхности, замърсени от птиците;
контакт със секрети и птичи тор, където концентрацията на вируса е много висока.

Клиничната картина при хората се проявява с повишена температура, треска, болки в гърлото, болки по мускулите и ставите, сълзене на очите, кашлица, хрема, болки в гърдите. При поява на грипоподобни симптоми да се потърси лекарска консултация.

РЗИ-Сливен дава следните препоръки за предпазване от заразяване с птичи грип:

Да се избягва контакт с птици – здрави или болни, питомни или диви.
Да се избягва контакт с места, където се отглеждат птици, птичи пазари, автомобили, които превозват птици и др.
Да се избягват контакти с предмети и повърхности, замърсени с птичи изпражнения или секреции.
Да се спазва много добра лична хигиена с често и внимателно измиване на ръцете със сапун и вода. При липса на условия за миене може да се използват влажни хигиенни кърпички и дезинфектанти за ръце.
Консумацията на птиче месо или продукти от птичи произход да се извършва само след много добра термична обработка (при достатъчно висока температура и достатъчно дълго време). Да не се консумират сурови и рохки яйца;
При приготвянето на храната да се измиват със сапун и вода ръцете, използваните съдове и повърхности веднага след обработка на сурово птиче месо и яйца, тъй като същите може да са замърсени с вируса на птичия грип (както и с други микроорганизми).
Да се извършва самонаблюдение и при поява на симптоми да се направи консултация с личния лекар или специалист по инфекциозни болести.

Регионална здравна инспекция-Сливен

Предишна КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПОЗДРАВЯВА СТУДЕНТИТЕ ПО СЛУЧАЙ 8 ДЕКЕМВРИ
Следваща ДИЕТОЛОГЪТ ОТ СЛИВЕН Д-Р МАРИЕЛА КРАСИМИРОВА: ДИЕТИТЕ СА НАЙ-ПРЕКИЯТ ПЪТ КЪМ ХРАНИТЕЛНО НАРУШЕНИЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВЪЛШЕБНИЯТ СВЯТ НА МАЛКИЯ МУК – ПОВИК ЗА ДОБРОТА, КРАСОТА И СПРАВЕДЛИВОСТ

Защо „Приказките не са празни приказки“? –Интервю с Ивайло Гандев, режисьор на представлението. Новият спектакъл на Сливенския драматичен театър е част от майските дни на културата „Сливенски огньове“. Премиерата е

Новини Сливен

МАЯ ИВАНОВА: „ТУИДА“ НЯМАШЕ ДА ВЗЕМЕ НАГРАДА, АКО ОБЩИНАТА НЕ СТОЕШЕ ЗАД НАС

На 5 април в София крепостта „Туида“ зае първо място в категория „Туристическа атракция на публиката“ в годишните награди на Bulgarian Travel Awards. Първото място в категория „Туристическа община на

Новини Сливен

ЕДНА СТРАННА КАТАСТРОФА СЛЕД ПОЛУНОЩ В СЛИВЕН

Една странна катастрофа се случи в нощта срещу сряда в Сливен, научи Sliveninfo. 20-годишен шофьор на „Форд“ удари „Опел“, управляван от 23-годишна жена. Инцидентът е стана в 1.30 часа тази