РЗИ – СЛИВЕН ДАВА ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА БОРБА С КОМАРИТЕ
юли 24, 2018 1472 Прегледи

РЗИ – СЛИВЕН ДАВА ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА БОРБА С КОМАРИТЕ

Борбата с комари е комплексна и включва използването на локални средства за отблъскване и дезинсекционни препарати  за саниране на терена и намаляване на популацията.

Комарите са малки кръвосмучещи насекоми, които се размножават до воден източник, и се развиват в застояла вода и места с висока влажност и топлина.

 Как да се борим с комарите у дома?

Създайте неблагоприятни условия на живот на комарите за да се ограничи възникването на нова популация.

 • Дренирайте или засипете с пръст ненужните малки водни източници в двора.
 • Премахнете всички възможни източници на застояла вода. Отстранете легени, детски играчки и съдове, в които може да се събере и застои дъждовна вода. Сменяйте всеки ден водата на птици, домашни и селскостопански животни.
 • Проверявайте водопроводи и системи за напояване за добро оттичане на водите.
 • Ако имате басейн, поддържайте го с почистване и хлориране дори ако не го ползвате в момента.
 • След дъжд, инспектирайте външните терени обстойно. Проверете дали някъде не се задържат локви за повече от ден. Ако това се случи, засипете ги с пръст.
 • Проверявайте редовно за остатъци от вода външни саксии, керамика, консервени кутии, гуми, улуци и други задържащи вода вещи. Изсипвайте редовно водата от чинийките под саксиите.
 • Окосете всички високи треви, премахнете струпване на шума, опадали листа, високи бурени, храсти и ниски клони на дървета. Поддържайте външните терени спретнати и лесни за често третиране.

 Какви средства за отблъскване на комари са ефективни?

 • Защитете вътрешните помещения, като поставите мрежи за комари на прозорците и вратите. Мрежите трябва да прилепват плътно към рамките.
 • Обличайте дрехи с дълги ръкави и дълги крачоли в светли цветове.
 • Димни спирали, таблети и други репеленти за помещения и външни терени пропъждат временно по-малките популации и могат да се ползват успешно на открито и закрито. Тези методи не се препоръчват при наличие на алергия към активните съставки.
 • Репелентите срещу комари са добър метод за отблъскване на насекомите. Ползвайте ги строго според указанията, описани на опаковките.
 • Може да решите да ползвате услугите на специалист, за да извърши професионална обработка на терена с подходящи препарати за дезинсекция.

Информация за регистрираните физически и юридически лица, които извършват дезинфекции, дезинсекции и дератизации (ДДД-дейности), можете да намерите на уеб страницата на Министерство на здравеопазването.

РЗИ-Сливен проследява ежегодно биотопите на комари на територията на областта.

Към момента в страната няма регистрирани заразни заболявания, които се пренасят с комари.

 

Регионална здравна инспекция-Сливен

Предишна НА 23 ЮЛИ Е РОДЕН ГОЛЕМИЯТ СЛИВЕНСКИ АРХИТЕКТ МЕТОДИ ТОТЕВ
Следваща ЯМБОЛСКИЯТ МУЗЕЙ НА БОЙНАТА СЛАВА ПРЕДСТАВЯ ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ЧРЕЗ ИЗЛОЖБА НА УНИФОРМИ И ФУРАЖКИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВЛАДИМИР РУСЕВ В ТАРАКЛИЯ, МОЛДОВА: ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“ НЕ Е ЗАБРАВИЛА ЗА БЪЛГАРИТЕ ЗАД ГРАНИЦА, НАПРОТИВ – ПОДКРЕПЯМЕ УСИЛИЯТА ИМ ДА СЪХРАНЯТ БЪЛГАРЩИНАТА

Владимир Русев, в качеството си на политически лидер от партия „Има Такъв Народ“, посети българите в град Тараклия, Молдова. Той бе там, за да се запознае отблизо с проблемите им

Новини Сливен

ПРИЕМЪТ НА УЧЕНИЦИТЕ В I КЛАС ЩЕ СТАРТИРА В 13 ЧАСА НА 1 ЮНИ

Новият график на дейностите по приема на учениците в I клас, е вече утвърден. Родителите могат да се запознаят с него от раздел „График на дейностите“ на специализирания сайт за прием: https://priem.sliven.bg:3443/ Модулът

Новини Сливен

ДВАМА СА ЗАДЪРЖАНИ ПРИ АКЦИЯ СРЕЩУ ДРОГАТА В СЛИВЕН

Криминалисти на РУ-Сливен са задържали двама за притежание на наркотични вещества при специализирана операция. На 28 февруари в сливенския квартал „Дружба“, в хода на акция по установяване и задържане на

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

eleven + 6 =