РЕГИОНАЛНИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ В СЛИВЕН ИЗДАДЕ СБОРНИК „БУДИТЕЛСКИЯТ XIX ВЕК НА БЪЛГАРИТЕ“
11.12.2023 294 Прегледи

РЕГИОНАЛНИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ В СЛИВЕН ИЗДАДЕ СБОРНИК „БУДИТЕЛСКИЯТ XIX ВЕК НА БЪЛГАРИТЕ“

Регионалният исторически музей в Сливен издаде сборник „Будителският XIX век на българите“. Главен редактор на изданието е чл.-кор. проф. д.и.н. Иван Русев.

Повод за съставянето на сборника е организираната от Регионален исторически музей – Сливен и Община Сливен Национална научната конференция, посветена на 200-годишнината от рождението на бележития сливенски поет и учител Добри Чинтулов, проведена през 2022 г.

Изданието съдържа 20 доклада на водещи специалисти и изследователи от цялата страна. Темите, представени в сборника, обхващат различни аспекти от Чинтуловата дейност – катo учител, поет, композитор, читалищен деец, съставител на учебници. В част от публикациите се акцентира върху облика на Сливен през възрожденския период, както и са представени видни личности. Детайлно са проследени и процесите на формиране на просветното дело, етнологията, театъра и изобразителното изкуство в България.

В редакционната колегия участват изявени литературоведи и историци, сред които проф. д.ф.н. Румяна Дамянова, проф. д.ф.н. Николай Аретов, доц. д-р Елена Гетова и доц. д-р Николай Тодоров.

Публикуването на това издание ще допринесе за популяризирането на делото на Добри Чинтулов сред по-широка аудитория, както и ще разкрие различни аспекти от живота на българите през XIX век.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Общинския фонд „Култура“ – Сливен.

Предишна 19-ГОДИШЕН МЛАДЕЖ Е В КОМА СЛЕД ПЪТЕН ИНЦИДЕНТ
Следваща МЯРКА „ДОМАШЕН АРЕСТ“ ЗА НАСИЛНИКА ОТ СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРОГРАМАТА ЗА ОТКРИВАНЕТО НА АТРАКЦИОНИТЕ НА КАРАНДИЛА НА 6 ЮЛИ-СЪБОТА

Спортно-туристически комплекс „Сините камъни“ ще бъде открит в събота – 6 юли на Карандила. Програмата предвижда събитието да започне в 12 часа. Концерт на Михаела Маринова, Павел и Венци ще

Новини Сливен

ЖИТЕЛИТЕ НА СЛИВЕНСКОТО СЕЛО ПАНАРЕТОВЦИ СЪБИРАТ СРЕДСТВА ЗА ГРАДЕЖ НА ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ

Жителите на сливенското село Панаретовци събират средства за градеж на православен храм, съобщи за БТА кметът Даниел Илиев. Досега там никога не е имало църква. Идеята за изграждане на храм

Новини Сливен

ПЪРВАТА СПИРКА С ПРЕДПАЗНИ КОЛЧЕТА В СЛИВЕН Е ФАКТ

Първата спирка с предпазни колчета в Сливен е факт, видя репортер на Sliveninfo. Иде реч за спирката, на която в рамките на 6 месеца имаше два инцидента със смъртни случаи.Тя