РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН И ИК”ХЕРМЕС” ПРЕДСТАВЯТ РОМАНА „ЧУДОВИЩЕТО” НА ВЛАДИМИР ЗАРЕВ
юни 27, 2019 644 Прегледи

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН И ИК”ХЕРМЕС” ПРЕДСТАВЯТ РОМАНА „ЧУДОВИЩЕТО” НА ВЛАДИМИР ЗАРЕВ

На 28 юни /петък/ 2019 г., от 17:00ч., в зала „Май” /бул.”Цар Освободител”1/, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен и ИК „Хермес” организират премиера на най-новия роман на писателя Владимир Зарев „Чудовището”. Събитието се организира с медийната подкрепа на сайта „АЗ ЧЕТА”.

Владимир Зарев е роден на 05.10.1947г. в София. Син е на известния историк и литературен критик акад. Пантелей Зарев. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. От 1973 г. работи в списание „Съвременник“,понастоящем  като  негов главен редактор.

Владимир Зарев е автор на романите: „Денят на нетърпението“ (1975, 1977), „Процесът“(1984), „Изборът“(1985), „Хрътката“(1987), „Хрътката срещу хрътката“ (1990), „Лето 1850“(1988, 2019), „Разруха“ (2003), „Поп Богомил и съвършенството на страха“(2004), „Светове“ (2008), „Орлов мост”(2015); на трилогия, включваща романите: „Битието“(1978), „Изходът“(1983) и „Законът“(2012); както и на: „Дунавски новели“(1974, 2008), на стихосбирката Ако това е времето“(1969), на сборника с разказиНеспокойни чувства“(1971) и на детската повест „Голямата странна градина“(1972).

През 2013г., по мотиви от „Битието“ е заснет култовият телевизионен сериал „Дървото на живота“.

Творби на Владимир Зарев са превеждани в Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Турция, Хърватия, Сърбия, Германия и др. През 2006г. романът „Разруха“ става бестселър в Германия и САЩ.  Наречен е от критиците „романът на промяната в цяла Източна Европа”, а авторът – “българският Балзак”.

През 2017г. В.Зарев е удостоен с държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ – „за изключителния си принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности”. През март 2019 г. получава орден Стара планина“ първа степен „за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството“.

Романът „Чудовището“ ще бъде представен пред сливенската четяща публика от Стойо Вартоломеев – управител на ИК ”Хермес” и редактор на изданието. Според него „романът е силно емоционален и мъдър…той е  роман за старостта, която настъпва, и за младостта, която не иска да си тръгне”. 

За романа си Зарев казва: „Във всеки от нас дебне едно чудовище. „Чудовището” е миналото на човека, старостта” и още: „Исках да напиша роман за старостта. Но не мрънкав – че човек губи част от физическата си мощ, и това се отразява на духовните му сили, а роман за величието на старостта. Защото възрастният човек е невероятно свободен. Той престава да бъде режисьор, престава да играе себе си и някой друг. Напуска ролите, които е играл. Затваря се, завръща се в себе си – там е свободен. Като зрител наблюдава свободно и красиво живота, който го отминава. В старостта миналото става все по-дълго, а бъдещето – все по-късо. Но той вече е отгледал децата си, има емоционална връзка, но те са някъде другаде и като възрастни отговарят за себе си. Героят ми има свободата да преосмисли живота си, да намери духовни опори, които да го примирят с това, което накрая сполетява всеки от нас…. Защо се страхуваме от смъртта? Тя е неизвестност. Човек не се страхува от бъдещото си отсъствие, а че това е неизвестност…”.

Премиерата на романа Владимир Зарев „Чудовището”  в  Сливен е част от националното литературно турне на ИК „Хермес”.

Поради големия интерес към събитието, РБ „Сава Доброплодни” ще работи с читатели до 17:00ч.

 

Предишна ИЗВЪРШИТЕЛ НА ГРАБЕЖ ВЛИЗА В ЗАТВОРА
Следваща МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ В СЛИВЕН ЗАПОЧВАТ ЕФЕКТИВЕН ПРОТЕСТ НА 1 ЮЛИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЛИВЕН Е ЕДНА ОТ СПИРКИТЕ НА „ПЪТУВАЩАТА ИЗЛОЖБА“ „ДУХЪТ НА АКВАРЕЛА“

Галерия „Сирак Скитник“ подслони II Международно трианале „Духът на акварела“ – пътуваща изложба. Събитието стартира от Варна, като ще премине през няколко града в България, сред които и Сливен. На

Новини Сливен

НА БОГОЯВЛЕНИЕ В СЛИВЕН БЯХА ОСВЕТЕНИ БОЙНИТЕ ЗНАМЕНА НА ВОЕННО ФОРМИРОВАНИЕ 22 220

Сливен отбеляза Богоявление, наричан от народа Йордановден. Празникът започна с Василиева света литургия в храм „Св. София”. След това отец Силвестър Янакиев извърши ритуал по освещаване на бойните знамена на

Новини Сливен

В СЛИВЕН БЕ ПОДПИСАНО ПРЕДВАРИТЕЛНО СЪГЛАСИЕ ЗА ОНЛАЙН ИЗЛЪЧВАНЕ НА ЗАСЕДАНИЯТА НА КОМИСИИТЕ В СЛЕДВАЩИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

По предложение на „Непослушните“ от ГС „Свети Георги Победоносец“ в Сливен бе подписано предварително съгласие за онлайн излъчване за заседанията от комисиите на бъдещия общински съвет. Подписването стана във вторник

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

19 + 11 =