РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН И ИК”ХЕРМЕС” ПРЕДСТАВЯТ РОМАНА „ЧУДОВИЩЕТО” НА ВЛАДИМИР ЗАРЕВ
юни 27, 2019 308 Прегледи

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН И ИК”ХЕРМЕС” ПРЕДСТАВЯТ РОМАНА „ЧУДОВИЩЕТО” НА ВЛАДИМИР ЗАРЕВ

На 28 юни /петък/ 2019 г., от 17:00ч., в зала „Май” /бул.”Цар Освободител”1/, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен и ИК „Хермес” организират премиера на най-новия роман на писателя Владимир Зарев „Чудовището”. Събитието се организира с медийната подкрепа на сайта „АЗ ЧЕТА”.

Владимир Зарев е роден на 05.10.1947г. в София. Син е на известния историк и литературен критик акад. Пантелей Зарев. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. От 1973 г. работи в списание „Съвременник“,понастоящем  като  негов главен редактор.

Владимир Зарев е автор на романите: „Денят на нетърпението“ (1975, 1977), „Процесът“(1984), „Изборът“(1985), „Хрътката“(1987), „Хрътката срещу хрътката“ (1990), „Лето 1850“(1988, 2019), „Разруха“ (2003), „Поп Богомил и съвършенството на страха“(2004), „Светове“ (2008), „Орлов мост”(2015); на трилогия, включваща романите: „Битието“(1978), „Изходът“(1983) и „Законът“(2012); както и на: „Дунавски новели“(1974, 2008), на стихосбирката Ако това е времето“(1969), на сборника с разказиНеспокойни чувства“(1971) и на детската повест „Голямата странна градина“(1972).

През 2013г., по мотиви от „Битието“ е заснет култовият телевизионен сериал „Дървото на живота“.

Творби на Владимир Зарев са превеждани в Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Турция, Хърватия, Сърбия, Германия и др. През 2006г. романът „Разруха“ става бестселър в Германия и САЩ.  Наречен е от критиците „романът на промяната в цяла Източна Европа”, а авторът – “българският Балзак”.

През 2017г. В.Зарев е удостоен с държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ – „за изключителния си принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности”. През март 2019 г. получава орден Стара планина“ първа степен „за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството“.

Романът „Чудовището“ ще бъде представен пред сливенската четяща публика от Стойо Вартоломеев – управител на ИК ”Хермес” и редактор на изданието. Според него „романът е силно емоционален и мъдър…той е  роман за старостта, която настъпва, и за младостта, която не иска да си тръгне”. 

За романа си Зарев казва: „Във всеки от нас дебне едно чудовище. „Чудовището” е миналото на човека, старостта” и още: „Исках да напиша роман за старостта. Но не мрънкав – че човек губи част от физическата си мощ, и това се отразява на духовните му сили, а роман за величието на старостта. Защото възрастният човек е невероятно свободен. Той престава да бъде режисьор, престава да играе себе си и някой друг. Напуска ролите, които е играл. Затваря се, завръща се в себе си – там е свободен. Като зрител наблюдава свободно и красиво живота, който го отминава. В старостта миналото става все по-дълго, а бъдещето – все по-късо. Но той вече е отгледал децата си, има емоционална връзка, но те са някъде другаде и като възрастни отговарят за себе си. Героят ми има свободата да преосмисли живота си, да намери духовни опори, които да го примирят с това, което накрая сполетява всеки от нас…. Защо се страхуваме от смъртта? Тя е неизвестност. Човек не се страхува от бъдещото си отсъствие, а че това е неизвестност…”.

Премиерата на романа Владимир Зарев „Чудовището”  в  Сливен е част от националното литературно турне на ИК „Хермес”.

Поради големия интерес към събитието, РБ „Сава Доброплодни” ще работи с читатели до 17:00ч.

 

Предишна ИЗВЪРШИТЕЛ НА ГРАБЕЖ ВЛИЗА В ЗАТВОРА
Следваща МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ В СЛИВЕН ЗАПОЧВАТ ЕФЕКТИВЕН ПРОТЕСТ НА 1 ЮЛИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЕДЕМ ЧУЖДЕНЦИ ЩЕ ГЛАСУВАТ НА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ В СЛИВЕНСКО

102 697 жители на Община Сливен имат право на глас на местните избори, които ще се проведат на 27 октомври. Това съобщи говорителят на ОИК Стелли Стефанова. Избирателните секции на

Новини Сливен

ЗАМЕСТНИК-КМЕТЪТ ПЕПА ЧИЛИКОВА ПОЗДРАВИ УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ ПО ПОВОД ПАТРОННИЯ ПРАЗНИК НА СУ „ЙОРДАН ЙОВКОВ“

С празничен концерт в зала „Слънце“ беше отбелязан патронният празник на Средно училище „Йордан Йовков“. Ученици от различни класове представиха рецитали, музикални изпълнения и поетични композиции. Сред официалните гости на

Новини Сливен

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ ЗАСЕДАНИЕ НА СЛИВЕНСКАТА ОБЩИНСКА КОНФЕРЕНЦИЯ НА БСП

На осн. чл. 22, ал. 3, т. 1, във вр. с чл. 22, ал. 2 от Устава на БСП Общинският съвет на БСП- Сливен свиква заседание на Общинската конференция, което

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

two × three =