РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” И ОБЩИНА СЛИВЕН  ОРГАНИЗИРАТ ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР  „ДАМЯН ДАМЯНОВ – И ИМА ВРЪЩАНЕ…И ИМА…!”,

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” И ОБЩИНА СЛИВЕН ОРГАНИЗИРАТ ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР „ДАМЯН ДАМЯНОВ – И ИМА ВРЪЩАНЕ…И ИМА…!”,

Традиция стана в навечерието на празника на Сливен – Димитровден Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ да организира отбелязването на годишнини на сливенски поети и писатели, които във великолепни творби описват по неповторим начин родния град, вграждайки своите най-интимни чувства и с тях вдъхновяват и обединяват сливенци навсякъде по света.
На 21 октомври /сряда/ 2020г., от 17:00ч., в зала „Сливен”, в рамките на програмата за празника на Сливен –Димитровден, ще се състои творческа вечер „Дамян Дамянов – И има връщане…И има…!” посветена на 85 – годишнината от рождението на поета, завещал ни едни от най-хубавите стихове, есета, пътеписи, спомени посветени на Сливен и Сливенския край.
Дамян Дамянов е един от най-значимите български поети от втората половина на XX век.. Роден е на 18 януари 1935г. в Сливен, в семейството на Надежда и Петър Дамянови. В родния си град завършва средното си образование в гимназия „Добри Чинтулов”. В гимназията, със съученика си Николай Султанов списват ръкописния хумористичен вестник „Айлашка правда”. През 1949г. във в.”Сливенско дело”са отпечатани за пръв път негови стихотворения.

През 1956г. постъпва в СУ „Климент Охридски”, специалност „Българска филология”. През 1958г. излиза от печат първата му стихосбирка „Ако нямаше огън”. През 1961г. завършва висшето си образование. От 1962г. е литературен консултант във в. „Народна младеж”. От 1966г. до 2 август 1990г. работи като редактор в отдел „Поезия” на сп.”Пламък”.
Дамян Дамянов е автор на 38 стихосбирки, 1 книга с епиграми, 5 книги с есета, очерци, разкази, импресии, прозаични миниатюри, драми, пътни бележки, автобиографична проза, един роман, една книга за деца, блестящи преводи, множество публикации в периодичния печат. Той е и един от най-превежданите и популярни български поети в чужбина. Още през 1963 г., в началото на творческата му кариера, в Москва е издадена негова стихосбирка под заглавие „Нека отворим прозореца”. Негови поетични книги и отделни творби са издавани на руски, белоруски, украински, италиански, немски, френски, китайски, монголски, полски, чешки, гръцки, турски, словашки, сръбски, унгарски, хърватски, грузински, литовски и др.езици.

За литературната си и публицистична дейност Дамян Дамянов е отличен с редица награди, между които: орден „Народна република България” – първа степен/1985/; Национална литературна награда „Пеньо Пенев”/1970/; Национална награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов“/1975/, наградата „Поручик Димчо Дебелянов”/1980/; Националната Вазова награда на община Сопот и Министерство на културата за 1998г; наградата „Златният Орфей” за цялостно творчество в областта на поп музиката /1998/. Удостоен е с почетното звание „Народен деятел на културата”/1976/, лауреат е на Димитровска награда за 1976г.

Мото и основен мотив в живота и творчеството на Дамян Дамянов е жизнелюбието и обичта във всички форми и разновидности – природа, любима, близки, красота, стих, битие… В богатата тематична палитра на поета има и три много ярко открояващи се теми: България, Сливен и любовта. Поезията му е силно драматична, екзистенциална, дълбока, мъдра, преживяна, лична. В нея той споделя собствения си житейски опит, своята чувствителност. А любовните му стихотворения го превърнаха в един от най-обичаните и популярни български поети.

В поетичното си и белетристично творчество Дамян Дамянов отделя специално място на темата за родния край, за родния град и неговото минало и настояще, за неговата природа, история и символи, за значимите личности, отдали труда, таланта и живота си за неговото добруване, както и за обикновените му граждани, които градят неговото настояще и бъдеще.
Дамян Дамянов умира на 6 юни 1999г. в гр.София.

В първата част на вечерта проф. д.ф.н Иванка Янкова /УНИБИТ – София/ ще представи издадения от РБ”Сава Доброплодни” само преди дни био-библиографски указател „Дамян Дамянов” със съставители д-р Росица Петрова-Василева, Галя Чолакова и Росица Иванова.

Във втората част на вечерта ще се състои церемония по награждаването на отличените участници в осмото издание на Националния конкурс за поезия на името на Дамян Дамянов, който се организира от Община Сливен в партньорство с Издателска къща „Жажда” като израз на признателността към личността и делото на нашия именит съгражданин.
В осмото издание на конкурса са представени за участие 45 книги на автори от цялата страна, а в категория дебют със свои първи книги участват 8 млади поети. Носителите на наградите са определени от жури с председател – съпругата на Дамян Дамянов – поетесата Надежда Захариева и членове: поетесата Валентина Радинска, поетите Тенко Тенев и Деньо Денев, директорът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен д-р Росица Петрова-Василева и писателят и стопанин на Издателска къща „Жажда” Желяз Кондев.

За носител на Националната награда за поезия „Дамян Дамянов” – 2020г. журито е определило поетесата Светла Гунчева. Наградата за дебют се присъжда на София Милева. Националната награда ще бъде връчена от Стефан Радев – кмет на община Сливен. Наградата за дебют ще връчи стопанинът на ИК „Жажда” – Желяз Кондев.
Водещ на творческата вечер ще бъде актьорът Даниел Цочев.
В програмата ще вземат участие и младата поп певица Богомила Цекова и струнен квартет „VIVA” – гр.Бургас.
Специален гост на творческата вечер ще бъде съпругата на Дамян Дамянов – поетесата Надежда Захариева.

Предишна ПРИКЛЮЧИ РЕМОНТЪТ НА СГРАДАТА НА ЗДРАВНАТА СЛУЖБА В СЕЛО ДРАГОДАНОВО
Следваща 63 ПРОВЕРКИ ЗА СПАЗВАНЕ НА МЕРКИТЕ СА ИЗВЪРШЕНИ В ОБЛАСТ СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

56 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

4041 са новорегистрираните случаи на коронавирусна инфекция при направени 11 066 PCR теста. Това е над 36 процента от изследваните през последното денонощие, показват данните в единния информационен портал. Разпределението

Новини Сливен

Д-Р ПЕТЯ БАЛУЛОВА ПОДАВА ОСТАВКА КАТО ДИРЕКТОР НА РЗИ – СЛИВЕН В ПОНЕДЕЛНИК

Д-р Петя Балулова ще подаде оставка като директор на РЗИ – Сливен в понеделник. Намерението си тя е декларирала на срещата между кмета и шефовете на сливенски болници, проведена в

Новини Сливен

27 МАРТ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТЕАТЪРА

27 март 2020 година: Тази година празникът на театъра се провежда в условията на тревогата от пандемията коронавирус. Но духът на сценичното творчество, поставено в изключително трудни условия, трябва да