РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН ПРЕДСТАВИ КНИЖНАТА ПРОДУКЦИЯ НА СЛИВЕНСКИТЕ АВТОРИ ЗА 2019 ГОДИНА

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН ПРЕДСТАВИ КНИЖНАТА ПРОДУКЦИЯ НА СЛИВЕНСКИТЕ АВТОРИ ЗА 2019 ГОДИНА

Над четиридесет книги на автори от Сливен и региона, издадени през 2019г. бяха представени на 31 януари 2020г.  в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, в рамките на първия за годината Петъчен литературен салон.

Голямо беше жанровото разнообразие на включените в представянето книги. В раздел „Поезия”, поетът Тенко Тенев представи 11 книги като специално място бе отделено на  сборника с любовна лирика на Станка Пенчева „С очите на новородена”, издаден по повод 90г. от рождението й. В представянето бяха включени и стихосбирките: „Листа от вятър” на Деньо Денев, „Докато гледат очите” на Камен Васевски, „След дъжда” на Бисер Бойчев, „Неми думи” и „Прозорец от спомени” на Кети Бозукова, „Стихотворения” на Росен Славилов и др.

В обзора на книгите в раздел „Проза” литературният критик Димитър Бечев представени 11 книги, сред които: романите „Отвъд бялата черта” на Гиника Събева-Лумбарева и „Влахос” на Николай Янков и Елена Щерева; книгата с есета и портрети „Аз съм българка” на Петя Александрова, спомените на Николай Калайков „За Сливен откровено и носталгично”, сборникът „Литературен пъзел” на Христина Димова, антологията „Живот с усмивка и една въздишка” на Николай Домусчиев и др.

Седемнадесет бяха представените книги в раздел ”отраслова литература”, включващи изследвания за историята, бита и традициите на Сливенския край, архивистика, родови изследвания, сборници с доклади от научни форуми, литературоведски и изкуствоведски изследвания, спомени, интервюта, библиографски издания, каталози на изложби, между които: „ Родът на Джагаровите” на Стефан Джагаров, „Житие и страдания грешнаго Методия” на проф. Методий Григоров, том втори и трети на сборника „Сливенци. Старите родове”       , книгата на Атанас Скатов „Над 8000м. Лхотце и Еверест на един дъх + Денали – дневникът на един веган”, алманахът „Нашето медицинско поколение” на д-р Мария Тодорова,  изследването „Да рисуваш красота” на Атанас Цонков, посветена на живота и делото на живописеца Христо Тодоров, „Художникът Александър Петров” на Величка Димитрова и др.

Представени бяха и няколко издания на  РБ „Сава Доброплодни”: био-библиографски указател „Станка Пенчева” – посветен на 90г. от рождението на поетесата, със съставители д-р Р.Петрова-Василева, Галя Чолакова и Росица Иванова; сборникът с доклади „Фантазия и хумор в съвременната детска литература” под съставителството на д-р Р.Петрова-Василева; каталогът „Мая Бочева. Изложба илюстрации”.

В новата рубрика на прегледа, „Другият прочит”, писателят Любомир Котев представи своя поглед върху романа „Градът на слънчевия небосклон” на Стефан Чолаков, сборника  с драми „Пътеки на вятъра” от Соня Келеведжиева и върху втора част на преработеното и допълнено издание „Предишна памет”: Спомени за писатели” на Камен Васевски.

В края на вечерта беше прочетен поздравителен адрес към сливенските автори и организаторите на литературното събитие от РБ ”Сава Доброплодни”, и бяха връчени цветя изпратени от министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Събитието беше уважено и от Димитринка Петкова – зам.областен управител.

Прегледът на годишната книжна продукция на сливенските автори се провежда от сливенската регионална библиотека вече повече от двадесет години като целта на превърналото се в традиция литературно събитие е да се отбележат като литературен факт издадените през изминалата година книги, да се акцентира върху творческите постижения на представените автори и новото и различното, което те предлагат на своите читатели, да се анализират тенденциите в книгоиздаването в региона и не на последно място да се провокира интереса на читателите към новоиздадените книги.

Предишна ШОФЬОР НА РОУВЪР УБИ МЪЖ, ЧАКАЩ НА СПИРКА В СЛИВЕН
Следваща КОЛАТА - УБИЕЦ МИНАЛА ПРЕЗ ДВА БОРДЮРА, ИЗКРИВЯВАЙКИ МАНТИНЕЛА И СТЪЛБ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КОЛЕДАРИ ГОСТУВАХА НА КМЕТА СТЕФАН РАДЕВ

Деца от Основно училище „Св. Паисий Хилендарски“, село Тополчане поздравиха кмета Стефан Радев за предстоящите празници. Под съпровода на гайда, те изпълниха коледарската песен „Разсърди се добър юнак“, която е

Новини Сливен

ПОЧИНА КОМПОЗИТОРЪТ ПЕТЪР ЛЬОНДЕВ, КОЙТО Е НОСИТЕЛ НА НАГРАДАТА „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“ И БИВШ РЪКОВОДИТЕЛ НА АНПТ – СЛИВЕН

Почина големият български композитор и фолклорист проф. Петър Льондев, носител на наградата „Добри Чинтулов” и бивш ръководител на Ансамбъла за народни песни и танци – Сливен. Льондев е роден през

Новини Сливен

„СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО“ В СЛИВЕН

11 СУ „Константин Константинов“-Сливен се включи в Националната инициатива на Министерството на образованието и науката „Седмица на четенето“. В дните от 9 до 13 декември преподавателите и директорите на детските