РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН ПРЕДСТАВИ КНИЖНАТА ПРОДУКЦИЯ НА СЛИВЕНСКИТЕ АВТОРИ ЗА 2019 ГОДИНА

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН ПРЕДСТАВИ КНИЖНАТА ПРОДУКЦИЯ НА СЛИВЕНСКИТЕ АВТОРИ ЗА 2019 ГОДИНА

Над четиридесет книги на автори от Сливен и региона, издадени през 2019г. бяха представени на 31 януари 2020г.  в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, в рамките на първия за годината Петъчен литературен салон.

Голямо беше жанровото разнообразие на включените в представянето книги. В раздел „Поезия”, поетът Тенко Тенев представи 11 книги като специално място бе отделено на  сборника с любовна лирика на Станка Пенчева „С очите на новородена”, издаден по повод 90г. от рождението й. В представянето бяха включени и стихосбирките: „Листа от вятър” на Деньо Денев, „Докато гледат очите” на Камен Васевски, „След дъжда” на Бисер Бойчев, „Неми думи” и „Прозорец от спомени” на Кети Бозукова, „Стихотворения” на Росен Славилов и др.

В обзора на книгите в раздел „Проза” литературният критик Димитър Бечев представени 11 книги, сред които: романите „Отвъд бялата черта” на Гиника Събева-Лумбарева и „Влахос” на Николай Янков и Елена Щерева; книгата с есета и портрети „Аз съм българка” на Петя Александрова, спомените на Николай Калайков „За Сливен откровено и носталгично”, сборникът „Литературен пъзел” на Христина Димова, антологията „Живот с усмивка и една въздишка” на Николай Домусчиев и др.

Седемнадесет бяха представените книги в раздел ”отраслова литература”, включващи изследвания за историята, бита и традициите на Сливенския край, архивистика, родови изследвания, сборници с доклади от научни форуми, литературоведски и изкуствоведски изследвания, спомени, интервюта, библиографски издания, каталози на изложби, между които: „ Родът на Джагаровите” на Стефан Джагаров, „Житие и страдания грешнаго Методия” на проф. Методий Григоров, том втори и трети на сборника „Сливенци. Старите родове”       , книгата на Атанас Скатов „Над 8000м. Лхотце и Еверест на един дъх + Денали – дневникът на един веган”, алманахът „Нашето медицинско поколение” на д-р Мария Тодорова,  изследването „Да рисуваш красота” на Атанас Цонков, посветена на живота и делото на живописеца Христо Тодоров, „Художникът Александър Петров” на Величка Димитрова и др.

Представени бяха и няколко издания на  РБ „Сава Доброплодни”: био-библиографски указател „Станка Пенчева” – посветен на 90г. от рождението на поетесата, със съставители д-р Р.Петрова-Василева, Галя Чолакова и Росица Иванова; сборникът с доклади „Фантазия и хумор в съвременната детска литература” под съставителството на д-р Р.Петрова-Василева; каталогът „Мая Бочева. Изложба илюстрации”.

В новата рубрика на прегледа, „Другият прочит”, писателят Любомир Котев представи своя поглед върху романа „Градът на слънчевия небосклон” на Стефан Чолаков, сборника  с драми „Пътеки на вятъра” от Соня Келеведжиева и върху втора част на преработеното и допълнено издание „Предишна памет”: Спомени за писатели” на Камен Васевски.

В края на вечерта беше прочетен поздравителен адрес към сливенските автори и организаторите на литературното събитие от РБ ”Сава Доброплодни”, и бяха връчени цветя изпратени от министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Събитието беше уважено и от Димитринка Петкова – зам.областен управител.

Прегледът на годишната книжна продукция на сливенските автори се провежда от сливенската регионална библиотека вече повече от двадесет години като целта на превърналото се в традиция литературно събитие е да се отбележат като литературен факт издадените през изминалата година книги, да се акцентира върху творческите постижения на представените автори и новото и различното, което те предлагат на своите читатели, да се анализират тенденциите в книгоиздаването в региона и не на последно място да се провокира интереса на читателите към новоиздадените книги.

Предишна ШОФЬОР НА РОУВЪР УБИ МЪЖ, ЧАКАЩ НА СПИРКА В СЛИВЕН
Следваща КОЛАТА - УБИЕЦ МИНАЛА ПРЕЗ ДВА БОРДЮРА, ИЗКРИВЯВАЙКИ МАНТИНЕЛА И СТЪЛБ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

Днес 12.06 /сряда/ поради авария е прекъснато водоподаването в северната част на кв.“Комлука“ до 15.30ч. ВиК-Сливен се извинява на своите потребители за причиненото неудобство.

Новини Сливен

ТОПЛОФИКАЦИЯ СЛИВЕН – ИНЖ.АНГЕЛ АНГЕЛОВ С ПРОГРАМА ЗА ДУАЛНО ОБУЧЕНИЕ ЗА ГИМНАЗИСТИ

Преди дни стана ясно, че като част от своята социална политика, а и в опит да осигури нови кадри за своята дейност Топлофикация Сливен – инж. Ангел Ангелов и Сливенската

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ИЗГОТВИ ЧЕТИРИ ИДЕЙНИ ПРОЕКТА ЗА ФИЗКУЛТУРНИТЕ САЛОНИ НА ПМГ И ГПЗЕ

Община Сливен предлага за обществено обсъждане четири идейни проекта за изграждането на физкултурни салони на ПМГ „Добри Чинтулов“ и ГПЗЕ „Захари Стоянов“. До 1 юли специалисти играждани могат да дадат