РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ“-СЛИВЕН ПРЕДСТАВИ КНИГАТА „ЙЕРУСАЛИМСКИ ИМПРЕСИИ“ НА РАЙНА ДОРМИШКОВА
юли 8, 2022 699 Прегледи

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ“-СЛИВЕН ПРЕДСТАВИ КНИГАТА „ЙЕРУСАЛИМСКИ ИМПРЕСИИ“ НА РАЙНА ДОРМИШКОВА

В зала „Май“ бе представена уникалната книга „Йерусалимски импресии” на Райна Дормишкова, посветена на „града на градовете“ – Йерусалим.Водещ на събитието бе актьорът Христо Симеонов.

Райна Дормишкова е дипломат и журналист. От 2003 до 2008г. е консул и културно аташе в посолството на България в Тел Авив. Книгата й „Йерусалимски импресии” е импресивно пътешествие в Светите земи. Тя е надникване зад вековните стени на Йерусалим – града, където се е зародила религията на половината свят и съчетава минало и святост по неповторим начин и разказ за историята и събитията свързани с едни от най-важните символи на трите основни монотеистични религии:християнска, еврейска и мюсюлманска.

В аурата на този одухотворен град миналото предвещава бъдещето, Европа се преплита с Ориента.. Той е мегаполис, побрал в себе си не само цял Израел, но и целия свят! Невъзможно е да се противостои на магичната сила на града, която завладява мислите и чувствата на всеки, който го е посетил и ги владее дори тогава, когато е на хиляди километри от епицентъра му.

Книгата, „Йерусалимски импресии“ отразява отпечатъка, който е оставил Йерусалим върху авторката и е израз на любовта й към този уникален град, към неговата история, символи и духовна сила.

В началото на срещата бе представен документалния филм „По светите места –Йерусалим –по пътя на Голгота“ – един .

След емоционалното въведение, Райна Дормишкова разказа как се е зародила идеята й за написване на книгата „Йерусалимски импресии“ и представи основните моменти в нея.Тя сподели, чекнигата е не само пътепис за светините на пленителния и мистичен град Йерусалим, но и разказ за атмосферата и хората в него, за пулсиращия му ритъм. Всеки от разказите е посветен на конкретно събитие и място като тя е акцентирала и на християнските празници Цветница, Великден, Рождество Христово и разбира се на чудото – падане на Благодатния огън, които носят най-мощния заряд на духовността.

В края на представянето Р.Дормишкова и актьорът Симеон Владов прочетоха най-впечатляващите текстове от книгата посветени на духа, историята и библейските сказания за Йерусалим.

Авторката отговори и на въпроси на публиката и раздаде много автографи.

В края на емоционалната среща тя благодари за чудесната организация и сподели, че продължава да работи по темата за Йерусалим, защото градът е удивителен калейдоскоп на култури, езици, традиции, религии и десетките им течения, придаващи му неповторим облик, който трябва да бъде познаван.

Предишна РАО„ТРАКИЯ“ ОТБЕЛЯЗА 25-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ
Следваща ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ВАС ГЕОРГИ ЧОЛАКОВ ОТКРИ НОВАТА СГРАДА НА РАЙОНЕН СЪД – НОВА ЗАГОРА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СТРЕЛБИТЕ НА „БАТМИШ“ ПРОДЪЛЖАВАТ И ПРЕЗ ОКТОМВРИ

Център за подготовка на специалисти обяви датите на планираните за месец октомври стрелби на Огневи комплекс „Батмиш“ край Сливен. Ученията ще се провеждат на 5, 7, 8, 11, 12, 15,

Новини Сливен

ОБЩИНАТА ЩЕ ОТПУСНЕ СРЕДСТВА ЗА ОБОРУДВАНЕ НА АСТРОНОМИЧЕСКАТА ОБСЕРВАТОРИЯ И ЗА РЕМОНТИ В НЯКОЛКО СЕЛА

На днешното си редовно заседание местният парламент в Сливен прие новата програма за ин витро процедурите, както и отмяна на правилника за организацията и реда на работа на Общински фонд

Новини Сливен

ВЕЛИКДЕНСКИ ПОЗДРАВ ОТ ПЛАМЕН ИВАНОВ, УПРАВИТЕЛ НА ФИРМА „ЗЛАТНА БЕЛКА“

СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ, Пожелавам ви  Светли и Благословени Великденски празници. Тайнството на  Възкресението нека  изпълни сърцата ни с мир и любов, и с  топла човешка взаимност. Нека животът ни бъде пълен с