РБ „САВА ДОБРОПЛОДНИ“ СЕ ВКЛЮЧВА В ЦИФРОВА СЕДМИЦА 2018
март 19, 2018 958 Прегледи

РБ „САВА ДОБРОПЛОДНИ“ СЕ ВКЛЮЧВА В ЦИФРОВА СЕДМИЦА 2018

На 19 март 2018г. , в рамките на инициативите на пан-европейската кампания ALL DIGITAL WEEK, РБ “Сава Доброплодни“ организира обучение “Първи стъпки в програмирането за деца с робота Finch”.

Кампанията ALL DIGITAL WEEK се провежда от 2010г. Това е ежегодна кампания за повишаване на цифровата грамотност и използването на цифровите технологии и се провежда от центрове за компетентност, библиотеки, училища и неправителствени организации в цяла Европа. Всяка година в рамките на Цифровата седмица над 100 000 европейски граждани участват в събития за запознаване с цифровата трансформация и нейните последици. Тази година Цифровата седмица се провежда от 19 до 25 март и има за цел да запознае гражданите с инструменти и подходи за повишаване на техните цифрови умения и да им помогне да бъдат по-адаптивни по отношение на техните работни умения.

Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен и регионалните библиотеки в 13 български града /Варна, Бургас, Габрово, Русе, София, Стара Загора, Силистра, Добрич, Пазарджик, Смолян, Враца, Търговище и Разград/ се включват в инициативите организирани в рамките на Цифровата седмица 2018 с поредица от безплатни семинари и други събития и дейности, които се организират със съдействието на Фондация „Глобални библиотеки-България” – национален координатор на събитието в България.
В обучението “Първи стъпки в програмирането за деца с робота Finch” в РБ ”Сава Доброплодни” се включиха ученици от трети клас на СУ ”Пейо Яворов”. С кратка презентация пред тях беше представена историята на програмирането и програмните езици и възможностите за програмиране с робота Финч. Учениците се запознаха с програмния език Snap! за управление на робота. Той e подходящ за обучение на деца от 7 до 12г. Snap! позволява лесно да е усвоят принципите на визуалното програмиране чрез работа с изображения, звуци и рисуване, дава свобода за моделиране на различни обекти от околната среда като по този начин обогатява културата на децата и развива творческото мислене и уменията за комуникация.

В практическото обучение, чрез забавни задачи с герои от популярни анимационни филми, децата усвоиха някои от основните принципи за работа с програмния език и изпълниха успешно няколко задачи.

В края на обучението участниците получиха сертификат за успешно преминато първо ниво по програмиране, генериран от програмата.

Компютърните науки вече докосват почти всяка научна дисциплина и са важна част от повечето нови технологии. Обучението с робота Финч може да мотивира учениците да се насочат към компютърните науки, да осъзнаят, че това е област, която ще им даде възможност за бъдещо професионално развитие. Затова и РБ “Сава Доброплодни“ приема като мисия работата си в тази насока.

Предишна ЗАДИГНАХА ТЕЛЕВИЗОР И 30 ЛИТРА РАКИЯ
Следваща АЙРЯНЪТ В СЛИВЕН Е ПО-СКЪП ОТ МЛЯКОТО

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПОЛИЦАИ ИЗЗЕХА ПУШКА САМОДЕЛКА В СЕЛО ЗАЙЧАРИ

Полицейски служители на участък „Запад“ иззеха незаконно оръжие. На 21 октомври е извършена проверка в частен имот в село Зайчари, иззета е самоделно направена пушка, собственост на 50-годишния М.М. от

Новини Сливен

ПРЕВЕНЦИЯ И ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ ВЪВ ВРЪЗКА С COVID-19

Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната и нарастващите случаи на заболели, както и наличието на данни за безсимптомно протичане на

Новини Сливен

ПРОМЕНИ В ГРАФИКА ЗА ДВИЖЕНИЕ НА ВЛАКОВЕТЕ ПОРАДИ РЕМОНТНИ ДЕЙНОСТИ В УЧАСТЪКА ШИВАЧЕВО – ГАВРАИЛОВО

Поради ремонтни дейности в участъка Шивачево – Гавраилово, от 27.08.2018г. до 12.12.2018г., без дните събота, неделя и 6, 7 и 24.09.2018г., ще бъдат извършени промени в графика за движение на

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

two × 4 =