РБ „САВА ДОБРОПЛОДНИ” ПРЕДСТАВЯ КНИГАТА НА НАТАЛИЯ КРАСКО  „ИСТОРИЯ НА ТАВРИЙСКИТЕ БЪЛГАРИ ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА ФОТОКАМЕРА (XX ВЕК)”
14.05.2019 862 Прегледи

РБ „САВА ДОБРОПЛОДНИ” ПРЕДСТАВЯ КНИГАТА НА НАТАЛИЯ КРАСКО „ИСТОРИЯ НА ТАВРИЙСКИТЕ БЪЛГАРИ ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА ФОТОКАМЕРА (XX ВЕК)”

На 15 май /сряда/ 2019г., от 17:00ч., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен ще бъде представена книгата на Наталия Краско „Историята на таврийските българи през обектива на фотокамера (XX век)”

Наталия Сергеевна Краско е родена на 22 февруари 1970г. в гр. Мелитопол, Запорожка обл., Украйна. Майка й е българка от с. Ботиево, Приазовски р-н, Запорожка обл. Украйна, а баща й – украинец от гр. Мелитпол, Запорожка обл., Украйна.

През 2009 г. придобива квалификационна степен «Магистър по педагогическо образование. Преподавател по история» в Мелитополски държавен педагогически университет «Богдан Хмелницки».През 2013 г. завършва докторантура в Одеския национален университ «И.И. Мечников» по специалност «Етнология».

През 2014г. успешно защитава дисертация на тема «Погребалната обредност на българите в Украйна: териториални и субетнични варианти» в Национална Академия на Науките в Украйна и придобива научна степен кандидат на исторически науки по специалност «етнология» (д-р по етнология)

Научните й интереси са из областите: история, култура и бит на българите от Таврия, съхраняване, популярииране и социализация на тяхното културното наследство.

От 2007г. е член на Мелитополско дружество за българска култура «Балкан», действителен член на управителния съвет на Дружеството. От 2012г. е основател и член на Обществения съвет за сътрудничество с Бесарабско-Таврийската диаспора – Център Сливен От 2018 г. е член на Управителния съвет на Асоциацията на българите по света и член на Световния парламент на българите.

През декември 2015 г. от Асоциацията на българите в Украйна е номинирана и получава званието «Човек на годината» в областа «Наука и образование» за многогодишна родолюбива дейност и научен принос в изследванията на историята и културата на таврийските българи.

Албумът „Историята на таврийските българи през обектива на фотокамера (XX век)” е издаден в чест на 25-годишнината от основаването на Мелитополско дружество за българска култура „Балкани“ от побратимения със Сливен гр. Мелитопол, Украйна. Включва предимно фотоснимки от началото на ХХ век, предоставени от няколко семейства на таврийски българи, придружени със спомени за миналото от самите  герои на историите и разказите на потомците за предците им от тези снимки.

Изданието е адресирано към широк кръг читателска аудитория, която се интересува от миналото, историята и културата на българите зад граница, от историческата диаспора в Украйна, географска област Таврия, преселили се там в средата на ХІХ век. Албумът ще бъде интересен за историци, краеведи, културолози, филолози, етнолози, психолози и др.

 

Предишна ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА ЩЕ Е НОВИЯТ ЗЕМЕДЕЛСКИ МИНИСТЪР
Следваща КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПОЗДРАВИ ИРИНКА ГОЧЕВА ЗА ПРИЗА Ѝ„БЪЛГАРКА НА ГОДИНАТА – 2018“

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ИЧЕРА ЧЕСТВА 150 ГОДИНИ

Сливенското село Ичера притежава богато културно-историческо наследство. В килийното училище, създадено през 1820 г., се е преподавало по оригиналния „Рибен буквар“ на д-р Петър Берон, а църквата „Св. Димитър Солунски“

Новини Сливен

ЙОРДАНОВДЕН Е

Православната църква празнува днес Богоявление – Йордановден, който е третият по значимост християнски празник през годината. Според библейската легенда на този ден Исус Христос е кръстен във водите на река

Новини Сливен

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

„Водоснабдяване и Канализация-Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на 22. 06. 2018 г. (петък) от 09. 30 ч. до 12. 00 ч. ще бъде прекъснато

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

fifteen + ten =