РАДАН КЪНЕВ В СЛИВЕН: БИХ ПОДКРЕПИЛ ЕВРОПЕЙСКИ ОТБРАНИТЕЛНИ СИЛИ, КОИТО ДА ИЗПЪЛНЯВАТ НЕВОЕННИ ЗАДАЧИ
30.04.2024 756 Прегледи

РАДАН КЪНЕВ В СЛИВЕН: БИХ ПОДКРЕПИЛ ЕВРОПЕЙСКИ ОТБРАНИТЕЛНИ СИЛИ, КОИТО ДА ИЗПЪЛНЯВАТ НЕВОЕННИ ЗАДАЧИ

Бих подкрепил създаването на европейски отбранителни сили, които да изпълняват невоенни задачи. Такива задачи могат да бъдат охрана на общата граница на ЕС, хуманитарна помощ и много ограничени военни задачи. Капацитетът на тези сили трябва да бъде между 5 и 15 хиляди души. Безсмислено е да се изгражда европейска армия извън рамките на НАТО. Най-малкото, защото ЕС е много тромав при вземане на решения и няма да има необходимата оперативност.

В предстоящия петгодишен мандат основен приоритет ще бъде сигурността на Европа, заяви на пресконференция в Сливен Радан Кънев, евродепутат от ЕНП/ДБ. Той представи пред журналисти бъдещите приоритети на европейската политика и на коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), в чиято листа за евроизборите е кандидат за депутат. Той бе придружен от Пепа Генчева, областен председател на ДСБ и Жоро Манев, общински председател на ДСБ.

Според Радан Кънев приоритетът е свързан със сигурността, разглеждана на много нива като обща отбрана, изграждане на отбранителен капацитет, т.е. отбранителна промишленост и въоръжаване, но и като охрана на външните граници, включително и от външен натиск и борба с корупционното навлизане на враждебни интереси в Европа.

„Изграждането на европейски отбранителни способности е много изгодно за България. Ние трябва да започнем да произвеждаме оръжия от последно поколение, а не сегашните, които са от съветско време.

За България е изключително добра новина, че най-сетне нуждата от обща европейска сигурност се разбира както по съображения на нашата собствена сигурност, така и по икономически съображения, коментира депутатът от Европейския парламент (ЕП). Според него усилията за обща европейска политика по сигурност са безспорно много важни и изцяло в наша полза. България е държавата с най-много външни граници в Европейския съюз (ЕС), а и страната с най-голяма отбранителна индустрия като процент от Брутния вътрешен продукт (БВП)“, посочи Кънев.

Общата икономическа индустриална политика е вторият приоритет за следващия петгодишен мандат, посочи Радан Кънев. Той прогнозира, че Зелената сделка ще се надгради и ще се превърне в индустриална сделка на ЕС, ако в следващия парламент бъдат избрани достатъчно разумно мислещи, пазарно ориентирани и вдясно от центъра европейски депутати.

„Зелената тояга играе, но зеленият морков го няма“. Така евродепутатът илюстрира образно приетите 30 закона за зелената сделка и липсата на стимула за индустрията.

Радан Кънев се обяви за общоевропейска здравна политика. Това е третият приоритет за коалицията ПП-ДБ.

„От Костинброд насам всяка предизборна кампания е предшествана от ченгеджийски скандали. След изборите се оказва, че няма виновни. Трябва да говорим за политика“, категоричен е Радан Кънев.

Предишна ТАНЦЬОРИ ОТ ДЮФА "ТРАКИЙЧЕ " ПРИ ЦПЛР ДЕТСКИ КОМПЛЕКС СЛИВЕН СЕ ЗАВЪРНАХА С ПРЕСТИЖНА НАГРАДА ОТ МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗА 17-ТА ПОРЕДНА ГОДИНА В ГАВРАИЛОВО СЕ ПРОВЕДЕ РЕГИОНАЛНИЯТ ПРАЗНИК „ЗЛАТНА ПРАСКОВА – 2018“

Народният представител от ПП ГЕРБ – Сливен и председател на Комисията по земеделието и храните в НС Десислава Танева, и общински съветници от ГЕРБ се включиха в 17-тото издание на

Новини Сливен

ПРОЕКТ ЗА ОБСЪЖДАНЕ НА АНАЛИЗ НА ПОТРЕБНОСТИТЕ НА НАЦИОНАЛНО НИВО ОТ СОЦИАЛНИ И ИНТЕГРИРАНИ ЗДРАВНО-СОЦИАЛНИ УСЛУГИ

Община Сливен предоставя на вниманието на гражданите проект за обсъждане на Анализ на потребностите на национално ниво от социални и интегрирани здравно-социални услуги, които се финансират изцяло или частично от

Новини Сливен

ЖУРНАЛИСТЪТ ЩИЛИЯНА ВАСИЛЕВА Е НОСИТЕЛ НА НАГРАДА „Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ” ЗА 2020 Г.

Наградата за принос и постижения в публицистиката, историко-краеведческите изследвания и опазване на културно-историческото наследство на Сливен и сливенския край – „Д-р Иван Селимински”, за 2020 г. се присъжда на Щилияна