РАБОТНА СРЕЩА С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА EVN СЕ СЪСТОЯ В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЛИВЕН
януари 11, 2023 352 Прегледи

РАБОТНА СРЕЩА С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА EVN СЕ СЪСТОЯ В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЛИВЕН

В Областна администрация Сливен се проведе работна среща с ръководители от регионалния клон на EVN.

В нея взеха участие заместник-областният управител Антоний Андонов, инж. Мартина Златева – директор на дирекция АКРРДС в Областна администрация Сливен, инж. Ангел Стратиев – ръководител на КЕЦ – Сливен, инж. Сашо Глушков – ръководител КЕЦ – Нова Загора и инж. Светлан Динев – ръководител Диспечерския център на EVN.

В началото на срещата Антоний Андонов изтъкна отличното партньорство между Областна администрация, държавните структури в област Сливен и служителите на EVN при справянето с критични ситуации и изрази надеждата си това сътрудничество да продължи. Той запозна представителите на електроразпределителното дружество с някои жалби на граждани по качеството на клиентското обслужване, както и със постъпилите сигнали от фирми, свързани с прекомерно дългите срокове за присъединяване на новите промишлени мощности към електропреносната мрежа. Обсъдени бяха и проблемите с включване към електропреносната система на мощности от новоизградените фотоволтаични централи. Представителите на EVN информираха, че област Сливен е на първо място по изградени и изграждащи се фотоволтаични мощности у нас. През последните няколко години исканията за присъединяване на фотоволтаици в област Сливен нарастват двойно през всяка следваща година, което прави задачата на електропреносното дружество доста сложна. Заедно с това, в Сливенска област се забелязва динамично изкупуване на необработвани земеделски земи и частни имоти в малките населените места, върху които се изграждат много нови фотоволтаични мощности. Те обаче многократно надхвърлят потребностите на местното население и бизнес. Излишните количества ел. енергия, произведена от фотоволтаици, поставят нови предизвикателства пред регионалната електропреносна система. Според представителите на EVN добър подход от страна на държавата и ЕС е въвеждането на стимули при изграждането на малки ВЕИ за собствени нужди, тъй като това едновременно е икономически изгодно, но без да натоварва допълнително електропреносната система.

По време на срещата бяха коментирани и някои конкретни казуси – необходимостта от частично изместване на електропровода в близост до трасето на главния довеждащ водопровод от яз. „Асеновец“, изграждането на нов трафопост на Петолъчката и др. Областна администрация Сливен заяви готовност за пълно съдействие при намирането на най-бързите и оптимални решения по тези казуси.

В края на срещата заместник-областният управител Антоний Андонов направи предложение подобни работни срещи с EVN да се провеждат няколко пъти годишно, с цел обмен на информация и оперативно решаване на съществуващи проблеми. „Приемете ни като отговорни партньори“, каза в заключение той.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ОТ СВИНСКИТЕ КРАЧЕТА ДО СВИНСКИТЕ ПЪРЖОЛИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПОЗДРАВ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА

Уважаеми жители на Сливенска област, Независимостта на България идва след Освобождението и Съединението на Княжество България и Източна Румелия. През 1908 година, в Манифеста към българския народ, се посочва, че

Новини Сливен

ЗАРАЗЕНАТА С COVID -19 ОБЩИНАРКА ОТ СЛИВЕН Е ДАЛА ДВЕ ОТРИЦАТЕЛНИ ПРОБИ И Е ИЗПИСАНА

Общинската служителка от Сливен, която се разболя от коронавирус, е дала две отрицателни проби и е изписана от болницата, научи Sliveninfo. Младата жена  ще бъде 28 дни в домашна карантина.

Новини Сливен

47 АКТА СА СЪСТАВЕНИ В ОБЛАСТ СЛИВЕН ЗА НЕНОСЕНЕ НА ПРЕДПАЗНИ МАСКИ В ЗАКРИТИ ПЛОЩИ

Засилените проверки за спазване на разпоредените от здравния министър противоепидемични мерки бяха възобновени от 14 октомври, съгласно дадените указания на областния управител Чавдар Божурски и решение на Областния кризисен щаб,