РАБОТИЛНИЦАТА „ШАРЕНО ЯЙЦЕ“ ПОСРЕЩНА ПЪРВИТЕ СРЪЧНИ МАЙСТОРИ НА ТРАДИЦИОННОТО БОЯДИСВАНЕ НА ЯЙЦА В КОТЕЛ
април 21, 2022 202 Прегледи

РАБОТИЛНИЦАТА „ШАРЕНО ЯЙЦЕ“ ПОСРЕЩНА ПЪРВИТЕ СРЪЧНИ МАЙСТОРИ НА ТРАДИЦИОННОТО БОЯДИСВАНЕ НА ЯЙЦА В КОТЕЛ

С много усмивки и старание, деца и възрастни се забавляваха с боядисването на великденски яйца в работилница „Шарено яйце“, която днес посрещна първите нетърпеливи майстори. Деца, граждани и гости на Котел ще имат възможността да шарят собственоръчно близо 1500 яйца на Велики четвъртък и на Велика събота във великденската работилница, която се провежда за шеста година в центъра на града.

Всички присъстващи бяха запознати с различни техники за боядисване на яйца, както и с традициите и обредите за Великденските празници.

Сръчните майстори потапяха яйцата, които бяха осигурени от Община Котел по случай наближаващия празник – Възкресение Христово, в боите и старателно доукрасяваха всяко едно от тях. Към тях се присъединиха и председателя на Общински съвет – Котел Христина Чолакова и част от екипа на  кмета на Община Котел – Коста Каранашев. Те пожелаха на всички присъстващи много здраве и незабравими великденски изживявания с най-близките за тях хора, след което боядисаха по едно яйце.

Великденският символ – яйцето беше оцветен с най-пъстрите пролетни цветове, а всеки желаещ имаше възможност да изрисува и собствено такова, което след това отнесе в дома си.

Целта на инициативата е да донесе повече радост и настроение на  котленци и гостите на общинския център в навечерието на един от най-големите празници в християнския календар – Великден. На 23 април /събота/, според обичая, жителите на Котел ще могат да боядисват яйца на центъра от 10:00 до 13:00 часа.

Предишна ВЕЛИКДЕНСКИ ПОЗДРАВЛЕНИЕ ОТ ПОЛК. Д-Р ИЛИЯН КОМИТОВ, НАЧАЛНИК НА ВОЕННА БОЛНИЦА - СЛИВЕН
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МАРИЯ ГРИГОРОВА ПОЛОЖИ КЛЕТВА КАТО СЪВЕТНИК ЗА ПЕТИ ПЪТ

Мария Григорова положи клетва като съветник за пети път, получавайки букет с цветя. Тя започна седемнадесетата си година в местния парламент на Сливен, този път като представител на партия Нова

Новини Сливен

МАЙКА И ДЪЩЕРЯ СА ЗАДЪРЖАНИ ЗА КРАЖБА НА ЗЛАТО ОТ ЗАЛОЖНА КЪЩА В СЛИВЕН

Криминалисти на РУ-Сливен са задържали майка и дъщеря за кражба на златни накити. Сигналът е получен на 1 юни около 10,45 часа. Двете жени са направили опит да откраднат дамски

Новини Сливен

РЕГИОНАЛНИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ В СЛИВЕН ЩЕ ПРАВИ ГЕНЕТИЧНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА КОСТИТЕ НА ХАДЖИ ДИМИТЪР

Има идея да сe направи генетично изследване на костите на Хаджи Димитър, съхранявани в Регионалния исторически музей в Сливен. Това обяви директорът на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ Чавдар Ангелов в интервю