ПЪРВОТО ТЕКСТИЛНО УЧИЛИЩЕ НА БАЛКАНИТЕ ОТБЕЛЯЗА 140-ГОДИШНИНА
март 23, 2023 3969 Прегледи

ПЪРВОТО ТЕКСТИЛНО УЧИЛИЩЕ НА БАЛКАНИТЕ ОТБЕЛЯЗА 140-ГОДИШНИНА

Първото текстилно училище на Балканите чества 140-годишнина, съобщиха от Професионалната гимназия по текстил и облекло (ПГТО) „Добри Желязков“.

Празникът бе отбелязан с тържествен педагогически съвет, на който гимназията събра учители, директори, непедагогически специалисти, отдали своята младост, труд, надежди, посветили най-хубавите си години на текстилното училище, каза за БТА директорът на учебното заведение Даниела Караманова. Ученици на гимназията представиха театрално представление по разказ на Йордан Йовков „Албена“.

Празничната седмица започна на 20 март, когато в училищния двор тържествено бе засадено Дърво на поколенията, което символизира приемствеността и традициите, но също така отправя и послание за бъдещето. Представителни групи от всички класове поднесоха цветя на места в Сливен, свързани с живота и паметта на патрона на гимназията Добри Желязков. На 21 март бяха наградени изявени ученици.

Преди 140 години в Сливен е поставено началото на професионалното образование в България с първите образователни курсове по вапцарство и тъкарство. Приемник и продължител на тази традиция е Професионалната гимназия по текстил и облекло „Добри Желязков” в Сливен.

В момента училището е единственото в региона, което подготвя кадри за текстилната индустрия.  В сливенската професионална гимназия се обучават над 360 ученици от над 20 населени места по специалностите „Моден дизайн“, „Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил“, „Компютърно проектиране и десениране на тъкани или плетени площни изделия“, „Предачно производство“, „Тъкачно производство“, „Плетачно производство“, „Апретурно, багрилно и печатно производство“. Няколко от паралелките са дуални, като учениците се обучават в реална работна среда. Учебното заведение е единствено в страната, което обучава ученици в текстилни специалности, които са защитени – тъкачество, предачество, плетачество, апретура и багрене. Гимназията си сътрудничи тясно с италианския предприемач с български паспорт Едоардо Миролио.

 

БТА

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща УЧИТЕЛИ ОТ ПРИРОДО-МАТЕМАТИЧЕСКАТА ГИМНАЗИЯ В СЛИВЕН ОБМЕНИХА ОПИТ С КОЛЕГИ ПО ПРОГРАМА "ЕРАЗЪМ+" В ИСПАНИЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

1062 СА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 В ОБЩИНА СЛИВЕН ЗА ИЗМИНАЛАТА СЕДМИЦА

Продължава ръстът на заболелите от коронавирус в община Сливен, показват данните за последната седмица, 17  – 23 януари. 1062 е общият брой на новите случаи, за разлика от предходния период,

Новини Сливен

СЪВЕТНИЦИ ПОИСКАХА РЕФЕРЕНДУМ ЗА ДЕЙНОСТТА НА ЗАВОДА ЗА БИОГАЗ В НОВА ЗАГОРА

„Съгласни ли сте да бъде преустановена дейността на завода за биогаз в град Нова Загора до отстраняването на причините за отделяне на летливи миризливи вещества, за замърсяване водите на река

Новини Сливен

СИМОНА ВАСИЛЕВА ОТ ППМГ „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“ ПОЛУЧИ ПРЕСТИЖНА НАГРАДА ЗА СВОЙ РАЗКАЗ

Една от най-престижните литературни награди за ученици „Бодлите на таралежите“ на Фондация „Братя Мормареви“ за 2021 година бе спечелена от Симона Василева от ППМГ „Добри Чинтулов“, Сливен. Симона бе отличена