ПЪРВИ „ПРАЗНИК НА САМАРДАЛАТА“ В НОВА ЗАГОРА
април 22, 2023 1565 Прегледи

ПЪРВИ „ПРАЗНИК НА САМАРДАЛАТА“ В НОВА ЗАГОРА

В края на Светлата седмица – събота, 22 април, площадът в Нова Загора едва побра гостите и участниците във веселия „Празник на самардалата“, който се организира за първа година от Община Нова Загора и НЧ „Д. П. Сивков – 1870“. Царица на деня беше прочутата в нашия край подправка – самардалата. Тя се озова в центъра на събитието, а ароматът й се носеше из въздуха през целия ден.

Домакинът – кметът на Община Нова Загора Галя Захариева, с широка  усмивка поздрави участниците и гостите. Тя каза, че нашенската самардала прави живота по-вкусен и представи  специалния гост – любимия на всички българи – най-артистичния сред кулинарите и най-добрия кулинар сред артистите – Ути Бъчваров.

Част от програмата беше и търговското изложение, в което се включиха четири участници, провокиращи с изделията си апетита: Дони Иванов от с. Стоил войвода – местен майстор, производител на самардала; „Дeми – Елeнa Андpeeвa 61“ OOД, гр. Асеновград, която пoвeчe oт 40 гoдини пpoизвeждa и тъpгyвa c билĸoв чaй и пoдпpaвĸи по coбcтвeни peцeпти; Пекарна с. Братя Кунчеви, майстори хлебопекари и Пивоварна „Трима и двама“ – гр. Сливен, които представиха пиво с различни аромати и вкусове, сред които и на самардала.

Богати трапези с ястия, за да впечатлят журито на кулинарната изложба, подредиха: двама индивидуални участници – Емилия Стоева, Стоян Шатов; ПК „Златна есен“, гр. Нова Загора, Пенсионерски клуб с. Стоил войвода и читалища от селата Баня, Брястово, Бял кладенец, Езеро, Еленово, Коньово, Любенова махала, Млекарево, Новоселец, Омарчево, Пет могили, Радево, Сокол, Млекарево.

Присъствието на любимия Ути Бъчваров като гост – водещ  направи деня неповторим и му вдъхна най-пикантните подправки за един празник – голяма доза чувство за хумор, безчет сладки слова и усмивки в изобилие. Той и неговият екип от „Бързо, лесно, вкусно“ пристигнаха рано-рано и забъркаха вкусна Сборджийска новозагорска гозба, която разпръсна аромата си на мегдана. Той щедро раздаде усмивки и професионални съвети, издаде много кулинарни тайни, донесе дори любимата си подправка черния пиперец, но призна достойнствата на царицата на празника и каза, че „в Нова Загора самардалата става неговата нова изгора.“

Задачата да опита, разгледа и оцени уменията на участниците в кулинарната изложба беше възложена на жури с председател най-личния кулинар на България Ути Бъчваров и членове: кмета на Община Нова Загора Галя Захариева и председателя на НЧ „Д. П. Сивков – 1870“ Георги Николов.

А докато то си вършеше отговорните задължения, на мегдана се развихри веселба. В нея се включиха игривите танцьори от ДЮФА „Загорчета“, ТШ „All steps – всички стъпки“, гр. Нова Загора, ФФ „Момчетата на Димитров“ и сладкогласните възпитаници на ОШИ „Илия Аврамов“, клас народно пеене с ръководител Пламена Господинова.

По забавен и атрактивен начин самодейците от НЧ „Христо Ботев – 1920“, с. Млекарево пресъздадоха обичая „Приготвяне на самардала“. Към тях се присъедини и кметът на Община Нова Загора – Галя Захариева, която спази традицията българката да приготвя вкусната подправка с най-новите си одежди и сложи пъстра българска носия.

След дългото дегустиране, журито определи най-добрите в седемте категории.

Отличените получиха диплом и награди , които им бяха връчени лично от специалните гости – народните представители Десислава Танева и Мария Белова, членовете на журито и общинското ръководство. Всички участници отнесоха в домовете си за спомен сувенири и грамоти за участие.

С веселбата си новозагорци извикаха слънцето, да огрее мегдана. А там  винаги се завихря хоро – такова се изви и в Нова Загора. Докато едни показваха майсторски ястия а други пяха и танцуваха, кулинарният екип на Ути Бъчваров успя да спретне най-вкусната Сборджийска новозагорска гозба, за да са доволни всички и да опитат от новата му рецепта със самардала.

 

 

Предишна КМЕТЪТ НА ОБЩИНА КОТЕЛ КОСТА КАРАНАШЕВ БЛАГОДАРИ НА НЕУМОРНАТА ВЕЛИЧКА СЪБОТИНОВА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ОЩЕ ЕДИН ИНТЕРЕСЕН РИТУАЛ, КОЙТО СПОДЕЛИ С МЛАДЕЖТА НА КОТЕЛ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДВА МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНА СА ОТКРАДНАТИ ОТ ЖЕНА В СЛИВЕН

Криминалисти на РУ-Сливен работят по заявена кражба на мобилни телефони. На 13 януари, около 21,15 часа, е получено съобщение от 28-годишна жена, която е установила кражба на два мобилни телефона

Новини Сливен

ПРЕМИЕРА НА СПЕКТАКЪЛА „ОМАГЬОСАНИТЕ ЛАКОМСТВА“

Премиера на спектакъла „Омагьосаните лакомства” се състоя на малката сцена в Арт-център „Седем” на 31 май. В него участваха младите, но талантливи актьори Василена Маринова /в ролята на Вещицата/, Виктор-Синан

Новини Сливен

ЛИДЕРЪТ НА СДС В СЛИВЕН ПЛАМЕН КРУМОВ НЯМА ДА УЧАСТВА НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ

Лидерът на СДС в Област Сливен Пламен Крумов няма да участва в предстоящите парламентарни избори, научи Sliveninfo. „Това е окончателното ми решение, което съм съобщил на всички – и на