ПЪРВИЯТ В СВЕТА „УМЕН ДИВАН“ БЕ ПОКАЗАН В СЛИВЕН

ПЪРВИЯТ В СВЕТА „УМЕН ДИВАН“ БЕ ПОКАЗАН В СЛИВЕН

Първият в света „умен диван“ е произведен в Сливен. Това съобщи пред журналисти днес Тодор Начев, съсобственик на фирмата-производител СД „Начеви-90- С-ИЕ“. Иновативният продукт е разработен съвместно с Техническия университет – София и е произведен по проект “ Повишаване иновационната дейност на СД „Начеви-90- С-ИЕ“, в областта на мехатрониката, чрез внедряване в серийно производство и пазарна реализация на полезен модел – „умен диван“.

Днес „умният диван“ бе показан пред журналисти. Оказа се, че той свири с музика по желание на почиващия. Всяко едно от креслата на дивана може да се движи и да се превръща на практика в легло. Всяко кресло може да се охлажда или затопля. Така на практика дивана става притегателно място за почивка във всеки сезон от годината. Той е направен от висококачествена естествена кожа.

„Функциите му се управляват от таблет, но е възможно в бъдеще това да се случва и чрез мобилен телефон, което ще намали цената на продукта“, каза доц. Иван Евгениев от Техническия университет, който ръководи екипа въвеждащ електронното управление на иновативната мебел.

На този етап диванът струва между 4 – 5 000 лева, в зависимост от екстрите.

„Тази година започва серийното производство на изделието. На есен „умният диван“ ще бъде показан на голямо международно изложение за мебели в Германия.

Проект BG16RFOP002-1.001-0061-C01 „Повишаване иновационната дейност на СД „Начеви-90-С-ИЕ“, в областта на мехатрониката, чрез внедряване в серийно производство и пазарна реализация на полезен модел – „умен диван““, e финансиран от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Стойността му е 1 663 510.24 лева, като БФП (Безвъзмездна финансова помощ) е 998 106.14 (848 390.21 лв. европейско финансиране и 149 715.93 лв. национално съфинансиране). Срокът на изпълнение е дванайсет месеца, като започва на 18.01.2017 г., а крайната дата е 18.01.2018 г.

Проектът е свързан със закупуването и въвеждането в експлоатация на: настилачна маса – 20 м., настилачна машина, CNC-Cutter, едноиглова машина – 30 бр., двуиглова машина -7 бр., плотер, дигитайзер, пневматичен плот – 30 бр., съоръжение за обработка на влакна, работен плот, шлайф машина, както и придобиване/разработване на специализиран софтуер, необходим за внедряването на иновативния продукт „умен диван“ и софтуер за проектиране на мебели.

Иновацията претендира за новост както на европейския, така и на световните пазари. Основна цел е повишаване на иновационната дейност на НАЧЕВИ-90-С-ИЕ, чрез внедряване в производство и пазарна реализация на полезен модел „умен диван“, попадащ в специфичните тематичните области на ИСИС – мехатроника и чисти технологии-интелигентни системи и уреди.

Бележка на Sliveninfo: „Умният диван“ бе тестван от сливенски журналистки, което в случая го прави още по-привлекателен, защото Людмила Йоргова и Яна Зафирова, освен умни са и красиви.

Предишна АПЕЛАТИВНИЯТ СЪД ОТМЕНИ ПРИСЪДА НА ОКРЪЖЕН СЪД - СЛИВЕН ЗА БИВШ АНТИМАФИОТ
Следваща КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ИНСПЕКТИРА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА КРЪСТОВИЩЕТО "РОЗОВА ГРАДИНА"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен 0 коментара

АВАРИЯ ОСТАВИ СЛИВЕНСКО СЕЛО БЕЗ ВОДА

„Водоснабдяване и Канализация – Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на 30. 01. 2018 г. /вторник/ от 09.00ч. до 16.30ч. е прекъснато водоподаването в с.Градско.

Новини Сливен 0 коментара

КОЛА БЛЪСНА И УБИ ВЕЛОСИПЕДИСТ В СЛИВЕН

На 18 април, в 21,20 часа, от телефон 112  е получен сигнал за забелязан лежащ велосипедист до пътното платно, на разклона за кв.“Диньо Дачев“ в град Сливен. На място е

Новини Сливен 0 коментара

ГЕРБ-СЛИВЕН: ЗАСТАВАМЕ ЗАД РУМЕН ИВАНОВ И УСИЛИЯТА НА ОБЩИНСКОТО РЪКОВОДСТВО ДА НАПРАВИ ЖИВОТА НА ХОРАТА В СЛИВЕН ПО-ДОБЪР

Заставаме зад заместник-кмета Румен Иванов и усилията на общинското ръководство да направи живота на хората в Сливен по-добър. Това заяви на пресконференция днес председателят на общинската структура на ПП ГЕРБ-Сливен

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

12 + seven =