ПЪРВИТЕ 54 ЗАЯВЛЕНИЯ ОТ СДРУЖЕНИЯТА ЗА ОБЩИНСКО ПОДПОМАГАНЕ БЯХА ПРИЕТИ ЗА БРОЕНИ ЧАСОВЕ
23.01.2023 1431 Прегледи

ПЪРВИТЕ 54 ЗАЯВЛЕНИЯ ОТ СДРУЖЕНИЯТА ЗА ОБЩИНСКО ПОДПОМАГАНЕ БЯХА ПРИЕТИ ЗА БРОЕНИ ЧАСОВЕ

До 11 часа днес бяха обработени 54 заявления за отпускане на финансова помощ от Общината на сдружения на собствениците, съобщи на пресконференция кметът на Сливен Стефан Радев. Документите са подадени от представителите на сдруженията, които още в неделя чакаха ред пред сградата на администрацията. До края на деня ще има яснота каква е приблизителната стойност на заявените суми за подпомагане, на база на която ще се направи предложение за промяна в бюджета на мярката.

Финансовата подкрепа от Общината е за енергийното обследване на жилищните сгради, което е задължително при кандидатстването по националната програма за безплатно саниране. Гласуваният от Общинския съвет бюджет за подпомагането е в размер от 300 000 лева. Заради големия интерес кметът заяви още снощи, че на предстоящото заседание на Общинския съвет на 26 януари ще предложи сумата да бъде увеличена.

„Надявам се Общинският съвет да подкрепи и това предложение. Идеята за подпомагане на сдруженията дойде след първата ни среща с домоуправителите, когато все още имаше само насоки за кандидатстване и срокът беше изключително кратък – на 15 февруари трябваше да бъдат готови енергийните обследвания. Предприехме мярката за подпомагане, за да стимулираме процеса. Радвам се, че има наистина широк отзвук и има много сдружения, които са готови да се включат. Още от самото начало имахме нагласа за увеличаване на сумата при голям интерес“, каза Стефан Радев.

Той подчерта, че целта е да се повиши конкурентоспособността на нашата община, за да се приближи до тавана на финансовите средства, които се отпускат за всяка община по националната програма.

„Хората не трябва да остават с грешни впечатления и очаквания. Националната програма е с ограничен бюджет – 1 милиард лева по първия етап, за цялата страна. Въведени са тавани на сумите за отделните общини и за нашата тя е 30 милиона лева. Това обаче не означава, че има 30 милиона, а че може да се стигне до 30 милиона лева максимум. Предполагам, че повечето  сдружения го разбират, но пояснявам, за да няма грешни очаквания. Тоест, ако ние можем да подпомогнем максимален брой сдружения в общината, то няма как и не можем да увеличим бюджета националната програма. Можем да увеличим шансовете ни да са повече и повече блокове да кандидатстват. Това е своеобразно състезание между сдруженията от цялата страна и можем да имаме успех само, ако действаме като отбор и повишаваме шансовете като цяло на община Сливен“, допълни кметът.

Той се надява, че присъствието на представители на политически партии на опашката от чакащи няма да е причина за политически спекулации, защото трябва цялата община да работи като отбор.

Важно е собствениците на жилища да знаят, че дори и да не бъдат одобрени техните сгради, ще получат важни документи от обследването, което Общината подпомага. С енергийното обследване и техническия паспорт ще може да се кандидатства и по следващи програми, а най-малко ще остане техническият паспорт, който е задължителен за сградите, макар и сроковете да бяха отлагани.

Документи за общинското подпомагане се подават от днес до 27 януари – петък.

 

Предишна ЗАПОЧНА КАМПАНИЯТА ЗА СЪБИРАНЕ НА МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ И ТАКСИ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЯЗОВИР „АСЕНОВЕЦ“ СПАДНА НА ДВЕ ТРЕТИ ОТ ОБЕМА СИ

Водата в езерото на основния водоизточник на Сливен яз. „Асеновец“ намаля драстично тази година, поради липса на дъжд и снеготопене през зимата и пролетта на 2019-та. Обемът на язовира в

Новини Сливен

БДС – СЛИВЕН ВРЕМЕННО ПРЕУСТАНОВЯВА ОРГАНИЗИРАНИЯ ПРИЕМ

Във връзка със създалата се ситуация в страната с разпространението на заболяването COVID-19 и обявеното извънредно положение сектор БДС-Сливен временно преустановява осъществяване  на „организиран прием“,  посредством мобилна биометрична станция, в

Новини Сливен

25 ДЕЛЕГАТИ ОТ ОБЛАСТ СЛИВЕН ЩЕ ПРИСЪСТВАТ НА НАЦИОНАЛНОТО СЪБРАНИЕ НА ПП ГЕРБ, КОЕТО ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 7 ЮЛИ В СОФИЯ

25 делегати от област Сливен ще присъстват на Националното събрание на ПП ГЕРБ, което ще се проведе на 7 юли в София. През юни всички общински структури на партията в