ПЪРВА ЖЕРТВА И СЕДМИ ЗАРАЗЕН С КОРОНАВИРУС
март 11, 2020 1501 Прегледи

ПЪРВА ЖЕРТВА И СЕДМИ ЗАРАЗЕН С КОРОНАВИРУС

Коронавирусът COVID-19 взе първа жертва в България – 66-годишната жена, която вчера беше настанена в „Пирогов“ с положителна проба, е починала в 15.42 ч. днес, съобщи здравното министерство.

По данни на властите пациентката е имала хронични сърдечни проблеми и предходна сърдечна операция. Тя е постъпила в болницата с тежка двустранна пневмония, а сутринта от националния щаб за борба със заразата обявиха, че е на командно дишане. Въпреки извършените интензивни реанимационни мероприятия, лекарите не са успели да спасят живота ѝ, уточняват от министерството.

Жената и съпругът й – на 74 години, са първите потвърдени случаи на зараза с COVID-19 в София. Лекарите продължават да се борят за живота на мъжа, чието състояние – по данни на лекарите от сутринта – е тежко, но не критично. Изследват се проби от хората, които са били в контакт с болните – близо 90 души.

Властите обявиха днес още един потвърден случай на зараза – на 62-годишна жена от медицинската гилдия, за която се предполага, че се е заразила при пътуване в чужбина. Тя е в болница, но състоянието й не е тежко.

Останалите от седемте проби, които днес бяха проверени повторно заради съмнения, че може да са положителни, са се оказали отрицателни, съобщи Мутафчийски. Четиримата пациенти с COVID-19 в Плевен и Габрово са в добро състояние.

Властите обявиха, че разхлабват гласуваните в неделя от правителството мерки за безопасност – падна пълната забрана за провеждане на културни и спортни събития на закрито, а от следващата седмица училищата ще се върнат към нормалния ритъм на работа. Националният щаб за борба с коронавируса призова многократно хората да поемат лична отговорност за здравето си, да спазват обявените препоръки и да ограничат пътуванията си.

Министерството на труда излезе с препоръки към работодателите да търсят възможности за дистанционна работа и за провеждане на работни срещи онлайн, за да се избягва струпването на хора.

На фона на тези призиви Българската православна църква обяви, че Великденските богослужения ще продължат.

 

dnevnik.bg

Предишна МОБИЛЕН ЕКИП ПРИЕ НА МЯСТО ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ПОДМЯНА НА ЛИЧНИТЕ ДОКУМЕНТИ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Най-кофти е, кога си умрял и вече си се отпуснал и успокоил, виждаш светлината в края на тунела, отпред те обгръща божествена любов, топлина и ангелска музика, а докторът те

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Подсъдими! Осъждам ви да платите парична глоба в размер на 500 долара за обида на държавен служител. Искате ли да кажете нещо по повод присъдата? – Иска ми се, господин

Новини

СОЗОПОЛ СЕ ВКЛЮЧВА В ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ

С вечер посветена 26 века история на Созопол, община Созопол се включва в Европейската нощ на учените. Събитието ще се проведе на 28 септември от 17.00 ч. в Археологическия музей