ПЪРВАТА СЛИВЕНСКА БОЛНИЦА СТАВА МОДЕРЕН НАЦИОНАЛЕН ХОСПИС ЦЕНТЪР
12.04.2024 2039 Прегледи

ПЪРВАТА СЛИВЕНСКА БОЛНИЦА СТАВА МОДЕРЕН НАЦИОНАЛЕН ХОСПИС ЦЕНТЪР

Проф. Бойко Кадинов: „Това е отворен към природата и здравето проект, който обича хората“

Възстановяването на първата сливенска болница като паметник на културата и бъдещето й като Национален хоспис център е главно ядро в Концепцията на Сдружение ЮРИЦ „Здраве“ за интегрирани териториални инвестиции по програма „Развитие на регионите 2021 – 2027 г“.

Проектът „Регионална екосистема за устойчиво развитие: интегрирани инвестиции за общностно благополучие“ инвестира в здравеопазване, социални услуги, култура, икономика, наука, иновации и туризъм. Основни партньори на ЮРИЦ „Здраве“ са общините Сливен, Ямбол и Раднево. Общините Котел, Твърдица, Камено, Поморие, Созопол и Сунгурларе са партньори в конкретни проекти, съвместно с 15 частни дружества и Национална асоциация на хосписите в България.

Пред кметове и представители на включените общини в сливенската зала „Май“ д-р Пенко Пенков представи основните моменти от Концепцията на ЮРИЦ „Здраве“.

„Огромен и основателен обществен интерес представляват сградата и теренът на бившата Белодробна болница в Сливен. Архитектурният проект предвижда възстановяване на старата сграда от 1894 г. и създаване на модерен Национален Хоспис Център с няколко нови сгради за специализирани социални дейности “ – обясни д-р Пенко Пенков като представител на собственика „Инвест груп д-р Пенкови“ ООД – Сливен.

Силно впечатление и респект предизвика архитектурният проект на АА „Братя Кадинови“ ЕООД,  задълбочено и подробно представен от проф. Бойко Кадинов.

„Разполагаме с около 30 хиляди кв. м. разгъната площ и уникална сграда, която е почти в насипно състояние. В друго общинско управление щяха да нарежат терена на квадрати и да си настроят кооперациите. Да издържиш на това изкушение и да го превърнеш в публично полезна дейност намирам за особено ценно. Благодарение на кмета Стефан Радев извървяхме пътя от подробните устройствени планове, съхранихме и развихме архитектурата на старата сграда, така че да я вкараме в 21. век полезна в целия спектър на човешкото здраве и култура“ – каза проф. Бойко Кадинов.

Сградата на Тубболницата, закрита през 2010 г., е паметник на културата и проектът е одобрен от Министерството на културата. Тук ще се настани Туристически информационен център за насърчаване и развитие на културен, социален, здравен и духовен туризъм. Ще се разкрие Медицински център с кабинети и лаборатории, включително за образна диагностика. В тази сграда ще се помещава хотелска част за гостите на пребиваващите в другите социални заведения от комплекса.

„Уникалният и разрушен вътрешен двор се превръща в зимна градина, която ще събира хората. На приземното ниво ще има зала с около 150-200 места за театър, кино, социални контакти. Заедно с медицинските кабинети и с лечебните дейности в другите заведения бившата болница ще заживее интегрално в новото си състояние. Идеята е новите сгради да стоят в характера, архитектурния стил и културата на това, което сме наследили, при максимално запазване на зелените площи и с използване на естествени материали“ – обясни проф. Бойко Кадинов.

В имота ще се построи нова сграда като Дом за възрастни хора с 200 места.

На същия терен ще се изгради и оборудва Хоспис за деца и възрастни със 100 легла и палеативно отделение, който ще приема пациенти с инфаркти, инсулти, след ПТП, в терминално състояние след онкологични и други заболявания. Тук ще получат продължителна и специална  медицинска грижа деца с вродени малформации. Ще се извършва диагностика с високоспециализирана апаратура, ще се канят национални консултанти.

Върху терена е проектирана Лаборатория за пастьоризация и пакетиране на патентован природен имуностимулатор от магарешко мляко.

Нова 4-етажна сграда до булеварда е предназначена за жилища на лекари и медицински  служители в комплекса.

„Това, което ще се случи в Сливен, ще бъде гордост не само за града и за страната, но и за Европа“ – подчерта академик д-р Димче Миладиноски, председател на Националната асоциация на хосписите в България, един от патроните на проекта.

Предишна ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЛИВЕН КАНИ РАБОТОДАТЕЛИ ОТ ОБЛАСТТА НА КОНСУЛТАТИВНА СРЕЩА В ПОДКРЕПА НА ДУАЛНОТО ОБУЧЕНИЕ
Следваща БЛАГОДАРНОСТИ, ПРЕДЛОЖЕНИЯ И СИГНАЛИ В ПРИЕМНИЯ ДЕН НА ОБЩИНСКОТО РЪКОВОДСТВО

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА НАЙ-ПРЕСТИЖНАТА БЪЛГАРСКА СЦЕНА

В събота 27 май, Симфоничен Оркестър Сливен представи своя празничен концерт по случай 90-тия си юбилей, на сцената на голямата зала “България” в София. Сред гостите бяха водещите музикални журналисти

Новини Сливен

ТАНЕР АЛИ, ВОДАЧ НА ЛИСТАТА НА ДПС: САМО ЕДИННИ, ЗАЕДНО ЩЕ СМЕ ЧАСТ ОТ МОДЕРНА ЕВРОПА

Изборите на 14 ноември са най – важните за ДПС от 30-годишната история на демокрацията в България, имайки предвид, че за първи път издигаме кандидат за президент и вицепрезидент. Това е

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН С ПИТАНЕ КЪМ РЗИ ЗА НЕОБИЧАЙНОТО НАЛИЧИЕ НА МАЛКИ ЛЕТЯЩИ НАСЕКОМИ В ГРАДА

Във връзка със зачестили сигнали от граждани за масово и необичайно наличие на малки летящи насекоми в града, Община Сливен изпрати писмо до РЗИ-Сливен с питане за вида на насекомите