ПЪДАРЕВСКАТА КУКЕРСКА ГРУПА: „ИЗГОНИХМЕ ЗЛОТО, ДА ПРЕБЪДЕ ДОБРОТО!“

ПЪДАРЕВСКАТА КУКЕРСКА ГРУПА: „ИЗГОНИХМЕ ЗЛОТО, ДА ПРЕБЪДЕ ДОБРОТО!“

Около това мото се обединиха кукерите от пъдаревския кукерски състав, който тази година, съвместно с кметство Пъдарево, организираха празника „Кукерски игри“ – Пъдарево 2023 година. Празникът се провежда по традиция в третата седмица на месец февруари и от години събира на едно място жители и гости от близките градове и села, почитатели на предпролетните ритуали.

В първия ден на празника, за да пропъдят злите духове, да има много здраве и голям берекет във всеки дом през годината, „Булката“, която е и главен герой в изпълненията на ритуалите, „премита“ всеки пъдаревски двор. Във втория ден пък,  най-вълнуващия момент е когато отново тя произнася наричания за дълъг живот, щастие и плодородие. След това мегданът на селото се превръща във въображаема нива, на която биват извършвани ритуалите „Засяване“ и „Заораване“ с дървено рало, теглено от кукерите.

Празникът завършва с кукерско хоро, на което се хваща младо и старо. Най-малкият участник в празника тази година е бил на 3 години, а най-възрастният – около 60 години, съобщават организаторите на „Кукерски игри“ – Пъдарево 2023 година.

Кукерският състав в с. Пъдарево е създаден през 1956 г. към народно читалище Пробуда“ в селото. През годините той е донесъл много отличия от участия във фестивали в страната и чужбина. Групата, наброяваща 30 човека и е единствената действаща кукерска формация в община Котел, а обредите, които изпълнява са напълно автентични.

Предишна ПОДПИСКА НА УЧИТЕЛИ ЗАВЪРШИ С ОСТАВКА НА ДИРЕКТОР
Следваща ДГС-ТИЧА СЕ ВКЛЮЧВАТ В ДАРИТЕЛСКАТА КАМПАНИЯ ЗА ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЕДИН УНИКАЛЕН КОНЦЕРТ ЩЕ СЕ СЪСТОИ ТАЗИ ВЕЧЕР В ЗАЛА „СЛИВЕН“

Проектът „Светлини и сенки“ поставя днес началото на поредица камерни концерти в Сливен, каза в Пресклуба на БТА в града Кремена Оксенкруг, директор на Симфоничния оркестър в града. Сливен няма

Новини Сливен

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – СЛИВЕН ЗАДЪРЖА ЗА СРОК ДО 72 ЧАСА ОБВИНЕН В УБИЙСТВО

Окръжна прокуратура – Сливен задържа за срок до 72 часа Хасан А. Той е обвинен за това, че на 11.01.2020 г. в гр. Нова Загора, обл. Сливен, е умъртвил умишлено

Новини Сливен

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ Г-Н ЯНКО ЯНКОВ ДО МЕДИЦИТЕ И ЗДРАВНИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ ПО СЛУЧАЙ 7 АПРИЛ – СВЕТОВЕН ДЕН НА ЗДРАВЕТО И ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА РАБОТЕЩИТЕ В ЗДРАВНАТА СФЕРА

Уважаеми медици и здравни работници, Трудно е във време, в което стачкувате, да Ви пожелая „Честит празник!“ Исканията Ви за достойни условия на труд и достойно заплащане са напълно основателни.