ПСИХОЛОЖКАТА РАДОСТ ОВАГИМЯН, ШЕФ НА ЦЕНТЪРА ЗА КОНСУЛТАТИВНА РАБОТА И ПСИХОТЕРАПИЯ „СЕНС“: „ПРОТЯГАМЕ РЪКА КЪМ ВСЕКИ, КОЙТО ПОТЪРСИ НАШАТА ПОДКРЕПА“

ПСИХОЛОЖКАТА РАДОСТ ОВАГИМЯН, ШЕФ НА ЦЕНТЪРА ЗА КОНСУЛТАТИВНА РАБОТА И ПСИХОТЕРАПИЯ „СЕНС“: „ПРОТЯГАМЕ РЪКА КЪМ ВСЕКИ, КОЙТО ПОТЪРСИ НАШАТА ПОДКРЕПА“

Радост Овагимян е  психолог- консултант по професионални умения, свързани с когнитивно поведенческо консултиране, консултиране при зависимости, групово консултиране, мотивация на поведението и психодиагностика. Тя практикува в Стара Загора, но от началото на месец ноември ръководи Център за консултативна работа и психотерапия на име „Сенс“ в Сливен. Това е поводът да потърсим психоложката, която бе любезна да отговори на въпросите на Sliveninfo.

– Здравейте, в началото на месец ноември, отвари врати Център за консултативна работа и психотерапия „Сенс“. Каква е необходимостта от такъв център в Сливен?

– Сливен е изключително красив, дори бих казала приказен град. Хората тук изглеждат като едно голямо семейство, което се радва, тъжи, сърди се, разболява се, празнува заедно. Във всяко едно семейство идват моменти, в които членовете му не могат да се справят сами, нужна им е подкрепа и то не каква да е, а онази, точно за техните нужди. Екипът на Центъра за консултативна работа и психотерапия „Сенс“ ще отговори на тези потребности  свързани с основните проблемни точки в биологичното, психологичното, социалното и духовно развитие на всеки човек. Ако, разбира се , се обърне към нас.

– А ще намерят ли хората от града под Сините камъни сила и смисъл да прекрачат прага на центъра и да потърсят помощ?

– Всъщност това е най –  трудното за всеки човек да осъзнае, че има проблем и да потърси помощ. Все по – често, се случва  хората да бъдат излъгани и разочаровани от всевъзможни лечители. За това е изключително важно чии праг прекрачват и кой ги посреща. Това, което е различното в Центъра за консултативна работа и психотерапия „Сенс“, е контролът върху  спазването на всички етични принципи и правила, строгата конфиденциалност и висок професионализъм.

– При  какви проблеми могат да се обръщат към вас?

– В последно време наблюдаваме все по- голямата невъзможност  на хората сами да се справят със стреса и неговите последици, които от своя страна предизвикват: проблеми на личността, като психически разстройства; ниско самочувствие ;склонност към дисфункционално поведение; неадекватни умения за справяне и слаба социална компетентност;отричане на социалните норми и правила; Също така при семейни проблеми, свързани с дисфункционални отношения в семейството; емоционална злоупотреба с детето, т.е. използването му за запълване на емоционални нужди на един от двамата родители; недоверие на семейството към външния свят и приятелския кръг на детето; рискови поведения свързани с употреба на наркотици; хазартна зависимост и др.

 Към какво ще бъде насочена най- вече работата ви?

– Работата ще бъде насочена към хора, които определят нуждата си от психосоциално подпомагане.  Това са лица с емоционално-поведенчески проблеми, проблеми в двойката, гняв и враждебност, депресивно състояние, тревожност в късна възраст, социални фобии, разстройства в поведението, злоупотреба с психоактивни вещества, разстройство на храненето, нарушения и навици в детска възраст, личностни разстройства.

– Какви ще бъдат дейностите, предлагани в Център „Сенс“?

-Много е важно, когато професионално работиш с човешката душевност да търсиш и подкрепата на най- добрите професионалисти в определените области, като когнитивно поведенческа терапия, арттерапия; ритъм терапия; занимателна терапия; игрова терапия; психодрама и др.)  всички те целят комплексно въздействие и ще имат индивидуална насоченост.  Групова терапия, която ще включва различни видове групи: за подкрепа; за личностно развитие; групи за взаимопомощ и др. Нека не забравяме и специализираните обучения, които са изключително важни за всички, които работят в сферата и не само.

– Имате ли формула за успех?

– Формула, има милиони различни формули за успех, точно толкова колкото страхове носим в себе си. Всеки ден ще протягаме ръка към всеки, който потърси нашата подкрепа и ще събираме заедно пъзела на успеха на този, който е поискал помощта ни.

– Къде се намира центърът?

– Намираме се на ул. „Лъдженска“ №1 , екипът ни е от четирима психолози, всеки, доказан професионалист.

 

Предишна КНИГАТА НА ДАТСКИЯ ПРОФЕСОР КАРСТЕН ХОЕГ "КАРАКАЧАНИТЕ, ЕДНО ГРЪЦКО НОМАДСКО ПЛЕМЕ" ИЗЛЕЗЕ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК
Следваща ОБЩИНАТА ПРОДЪЛЖАВА РЕМОНТИТЕ НА УЛИЦИ В РАЗЛИЧНИ ЧАСТИ НА ГРАДА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МАЧЪТ МЕЖДУ ОБЩИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ И СЪВЕТНИЦИ НА 25 ОКТОМВРИ – В ПОДКРЕПА НА 3-ГОДИШНИЯ ИВО

Празничен футболен мач между служители на Община Сливен и общински съветници ще се проведе на 25 октомври – неделя, от 14 часа на стадион „Хаджи Димитър“. Проявата е във връзка

Новини Сливен

МЛАДОЖЕНЦИ ОТ СЛИВЕН ДАРИХА 1000 ЛЕВА ОТ СВАТБАТА СИ НА ОТДЕЛЕНИЕТО ПО НЕОНАТОЛОГИЯ

Младоженците Ивелина и Антон Господинови от Сливен направиха дарение на Отделението по неонатология към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. Сумата е 1000 лева, които са заделени от сватбата им. Ръководството на

Новини Сливен

25-ГОДИШЕН МЪЖ Е В РЕАНИМАЦИЯТА СЛЕД КАТАСТРОФА

25-годишен мъж е настанен в Отделението по реанимация на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен с тежки наранявания, получени при пътен инцидент. В катастрофата, която е станала на 9 октомври, е загинал

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

4 × 2 =