ПРОЩАЛНО ЗА ЕМИЛ КЬОСТЕБЕКОВ

ПРОЩАЛНО ЗА ЕМИЛ КЬОСТЕБЕКОВ

директор на Сливенския драматичен театър от 1975 до 1981 година

Отиде си на 89-годишна възраст всеотдайният рицар на театралното изкуство Емил Кьостебеков – един безкористен, честен и достоен човек, посветил целия си живот на театъра. Шест години от театралната си кариера той отдаде на възхода и развитието на Сливенския драматичен театър и обогати историята му със светли примери за успешна репертоарна и кадрова политика.

Едно от най-значимите постижения в директорския мандат на Кьостебеков е установеното творческо сътрудничество с уникалния режисьор Любен Гройс, поканен да работи в Сливен първоначално над Шекспировата „Комедия от Грешки“, с която се открива сезонът 1976/77 година. След неописуемия успех на Шекспировата постановка, в края на 1978 г. Любен Гройс създава в Сливен авангардния си спектакъл „Тартюф“ по Молиер, посрещнат възторжено от театралните ценители.

По времето на Емил Кьостебеков сливенският театър прави първото си международно турне в четири града на тогавашната ГДР, където пиесата на Гройс „Комедия от грешки“ се посреща с голямо внимание. При гостуването по-късно на театралите от Гера, режисьорът Рюдригер Фолкмер поставя на сливенска сцена „Кавказкият тебеширен кръг“ от Б. Брехт. Международните контакти на театъра се развиват с гастроли под Сините камъни на Тернополски театрали от тогавашната УССР, когато режисьорът Загребелни поставя в Сливен „Сините елени“ от Ал. Коломиец. В отговор, в гр. Тернопол, сливенски екип в лицето на режисьора Богдан Красински и художника Евгени Вълев поставя „Тази малка земя“ от Г. Джагаров.

Шестодишното творческо присъствие в Емил Кьостебеков в Сливен е белязано от редица ярки постижения и високи отличия на прегледите на българската драма и театър. Благодарение на него, сливенският театър поставя за първи път у нас пиесата „Лазарица“ на Йордан Радичков. Още в началото на директорския му мандат е поставена комедията на Йовков „Милионерът“ с режисьор Никола Петков, за която, на Йовковите театрални празници в гр. Добрич, театърът получава награди за режисура, сценография и актьорско майсторство на Велко Кънев, Ваня Тодорова и Марина Кьостебекова. Сливенският театър се представя отлично и на прегледа на детската пиеса в Търговище, с пиесата на Борис Априлов „Игра на кукли“, където печели награди за режисура, сценография и актьорско майсторство.

Емил Кьостебеков поставя и началото на пантомимното изкуство в Сливенския театър. Той назначава първия пантомимичен състав с участието на Мария Неделчева, Огнян Жеков, Петър Стефанов. Той кани в Сливен големия български мим Вельо Горанов за режисьор на първите пантомимни спектакли като „Пигмалион – 180“, които записват достойни страници в театралната история на Сливен.

Още в началото на мандата му се прави първата копка на новата театрална сграда. Преименуването на театъра в Сливен от Георги Костов на Стефан Киров Кьостебеков постига в края на 1978 г., за честването на 60-годишнината на професионалния театър в града. То се открива  с премиера на друга забележителна постановка – „Експеримент с благородните царски елени“ от Генчо Стоев, за която театърът печели награди на Шестия национален преглед на българската драма и театър. По негово време и с негово съдействие Николай Априлов създава Детската театрална студия към театъра.

Сливенският период на Емил Кьостебеков започва и завършва с вливането в сливенската трупа на талантливи млади театрални попълнения. Ярки резултати дава в началото на мандата му работата с артистите от класа на Апостол Карамитев. Малко преди да напусне театралното кормило в Сливен, той приобщава режисьора Красимир Спасов като главен художествен консултант на театъра и приема в състава младата смяна от ВИТИЗ, начело с младия режисьор Пламен Марков. Тогава театралният директор Емил Кьостебеков прави поредното успешно талантливо попълнение на трупата, с артистите Ивайло Христов, Атанас Атанасов и Йорданка Стефанова.

Към делото на Емил Кьостебеков колективът на Сливенския драматичен театър се отнася с дълбока признателност. Скърбим за театрала, човека и твореца Емил Кьостебеков. Изразяваме искрените си съболезнования на неговите близки. Поклон пред светлата му памет!

 

Предишна ППМГ СЛИВЕН ПРЕДСТАВИ ЮБИЛЕЕН СБОРНИК ЗА ГИМНАЗИЯТА
Следваща ОБЩИНА ЯМБОЛ ПЛАНИРА ПОЕМАНЕ НА ДЪЛГОСРОЧЕН ЗАЕМ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА МАЩАБНИ ПОДОБРЕНИЯ В ИНФРАСТРУКТУРАТА НА ГРАДА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПОКЛОН ПРЕД ДЕЛОТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

Сливен почете паметта на Васил Левски с цветя пред паметника му на едноименния площад в града.  На 19 февруари от името на областния управител Чавдар Божурски цветя поднесе зам.областният управител Камен

Новини Сливен

ВОДОПОДАВАНЕТО ВЪВ ВИСОКИТЕ ЧАСТИ НА СЛИВЕН ЩЕ БЪДЕ ВЪЗСТАНОВЕНО ОКОЛО 17 ЧАСА

Водоподаването в кварталите Клуцохор, Комлука, Звездите, Република, Ново село, Сини камъни, Българка и Вилна зона ще бъде възстановено около 17 часа, съобщиха от „ВиК“ – Сливен. То беше прекъснато тази

Новини Сливен

ОТ 1 НОЕМВРИ СТАРТИРА ПУСКАНЕТО НА ПАРНО В СЛИВЕН

Във връзка с понижението на температурите и наличие на условия съгласно Наредбата за топлоснабдяване, считано от 01.11.2019 г. “Топлофикация – Сливен” ЕАД обявява начало на отоплителен сезон 2019 г. –

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

seven − 6 =