ПРОФ. КОСТАДИН АНГЕЛОВ В СЛИВЕН: ЗАЛАГАМЕ НА ТОВА, БЪЛГАРИТЕ ДА БЪДАТ ЗДРАВИ

ПРОФ. КОСТАДИН АНГЕЛОВ В СЛИВЕН: ЗАЛАГАМЕ НА ТОВА, БЪЛГАРИТЕ ДА БЪДАТ ЗДРАВИ

Здравеопазването и образованието са основните приоритети за ГЕРБ. „След една година хаос в държавата е време да се върне нормалността. Наш приоритет са гарантиране на финансовата стабилност и обезпеченост на здравната система, както и детското и майчино здраве. Българите трябва да бъдат здрави, а не излекувани. Това е мотото на нашата програма в сектор „Здравеопазване“, заяви на среща в Сливен бившият министър на здравеопазването и водач на листата във Велико Търново проф. Костадин Ангелов.

„Именно здравето на децата е изведено като приоритет от партията. Поемаме ангажимент, тези до 14 години да имат право на безплатни лекарства, когато са им изписани от личния лекар. Предвиждаме скрининг за гръбначни изкривявания, затлъстяване, захарен диабет, вродени малформации и аномалии на централната нервна система, както и широкообхватен пренатален и неонатален скрининг“, обясни пред сливенските лекари и медицински сестри проф. Ангелов. Той бе категоричен, че се залага на профилактика и превенция, а не толкова на лечение.

„Благодарение на Десислава Танева и партия ГЕРБ в Сливен беше възстановен филиалът за медицински сестри и акушерки, чието обучение става тук и е полезно за града и региона ни“, каза Ибрям Мустафов, който е под номер 106 в листата с номер 24 в 21 МИР-Сливен. Той предлага във филиала на МУ – Варна в Сливен да бъде разкрита специалност и за лаборанти, което допълнително ще подпомогне лечебните заведения в региона.

За да се обезпечи кадрово с лекари от всички специалности и професионалисти по здравни грижи в малки и отдалечени населени места се предвижда мотивиращо заплащане и битово обезпечаване на специалистите. „В тази посока в нашата програма предвиждаме високо възнаграждение от три източника, от общината, държавата и лечебното заведение. Да се осигури жилище, възможности за специализация на място в лечебното заведение и за курсове и обучения в университетските центрове. Част от нашата програма е и осигуряване на условия за работа на членове на семейството и грижа за децата – детски ясли, детски градини, училища“, каза още кандидатът за народен представител проф. Костадин Ангелов.

С актуализацията на държавния бюджет, парите за лекарите и медицинските специалисти на първа линия, които се бореха с Ковид-19, бяха отменени от предишните управляващи, каза проф. Ангелов. По думите му, който поеме управлението след изборите на 2 октомври, ще изпадне в много трудна ситуация заради тежкото финансово състояние на страната, в което се намира след управлението на служебните и редовното правителство. Заради кризата с енергоносителите много от лечебните заведения ще изпитват затруднения с отоплението.

В програмата на ГЕРБ е предвидено още изграждане на четири многопрофилни детски болници – Национална в София и по една в Пловдив, Бургас и Варна. “Ако сега управлявахме, Националната детска болница вече щеше да е почти готова. Предишните управляващи спряха строителството й в полза на частни интереси, а не, че имаше проблем със сградата. А в Бургас и Пловдив съвсем скоро започва реалното строителство на лечебните заведения. Документация, проектиране, всичко е готово. Във Варна се извършва оглед на лечебни заведения, които могат да се преустроят и оборудват за лечение на деца“, допълни проф. Костадин Ангелов.  Той бе категоричен,  че некомпетентното управление през последната година и половина е довело до кризата и хаоса в системата на здравеопазването.

Ефективното използване на средствата от Националния план за възстановяване и устойчивост, и новите програми на Европейския съюз за постигане на заложените цели също са част от сектор „Здравеопазване“.

Предишна СЛИВЕН Е ДОМАКИН НА НАЦИОНАЛНО ЖИВОТНОВЪДНО ИЗЛОЖЕНИЕ
Следваща МИНЧО АФУЗОВ УЧАСТВА В РАБОТНА СРЕЩА НА ПРЕМИЕРА С ОБЛАСТНИТЕ УПРАВИТЕЛИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЛИВЕНСКИ ПОЛИЦАИ ЗАЛОВИХА 24-ГОДИШНА ВОДАЧКА НА ФОРД, КОЯТО Е КАРАЛА СЛЕД УПОТРЕБА НА МАРИХУАНА

24-годишна жена, която управлява след употреба на наркотици, е установена от екип на група „Охрана на обществения ред“ при РУ-Сливен. На 11 април, около 21,50 часа, на ул.“Елисавета Багряна“ е

Новини Сливен

ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ИЧЕРА ЧЕСТВА 150 ГОДИНИ

Сливенското село Ичера притежава богато културно-историческо наследство. В килийното училище, създадено през 1820 г., се е преподавало по оригиналния „Рибен буквар“ на д-р Петър Берон, а църквата „Св. Димитър Солунски“

Новини Сливен

ОКРЪЖЕН СЪД – СЛИВЕН ОСТАВИ В АРЕСТА ЛЪЧЕЗАР Л., ОПИТАЛ СЕ ДА РЕАЛИЗИРА ФАЛШИВА БАНКНОТА ОТ 1000 ШВЕЙЦАРСКИ ФРАНКА

По искане на Окръжна прокуратура – Сливен, съдът задържа под стража Лъчезар Л. Той е обвинен за това, че на 02.04.2019 г.в гр.Сливен, прокарал в обръщение подправен паричен знак –