проф. д.и.н. ИВАН РУСЕВ: ПРЕЗ ЮЛИ ИЗЛИЗА ТРЕТИЯТ ТОМ НА „ОПИТ ЗА ИСТОРИЯ НА ГРАД СЛИВЕН“

проф. д.и.н. ИВАН РУСЕВ: ПРЕЗ ЮЛИ ИЗЛИЗА ТРЕТИЯТ ТОМ НА „ОПИТ ЗА ИСТОРИЯ НА ГРАД СЛИВЕН“

Проф. д.и.н. Иван Русев е роден в Сливен. Възпитаник е на езикова гимназия „Захарий Стоянов“. Завършва история във Великотърновския университет, след което започва работа в историческия музей в Сливен. Повече от 20 г. проф. Русев живее във Варна, където е преподавател в Икономическия университет.

Въпрос: Проф. Русев, сегашното ви идване в родния Сливен е свързано с преиздаването на третия том на книгата „Опит за история на град Сливен“ на Симеон Табаков. Ще се случи ли скоро това дълго чакано събитие?

Отговор: Да, книгата ще бъде преиздадена през месец юли. Точно 100 г. след смъртта на Симеон Табаков. Считам, че това е много значимо събитие за историята на Сливен. Преиздаването се осъществява с помощта на сдружение „Войводите на Сливен“ с председател Николай Бъчваров.

Въпрос: Какво е вашето участие в преиздаването на третия том?

Отговор: Аз съм автор на предговора и главен редактор на цялото издание. Искам да подчертая огромната роля на сливенския историк Васил Дечев, който е работил по изданието изключително акуратно. Изобщо в първи, втори и трети том присъства едно име и това е Васил Дечев. Считам, че стореното от него заслужава огромна благодарност от хората, свързани със Сливен.

Въпрос: Бихте ли припомнили на нашите читатели кога е първото издание на книгата?

Отговор: Първият том на „Опит за история на град Сливен“ излиза през 1911 г., вторият том е издаден през 1924 г., въпреки че Симеон Табаков умира през 1918 г. Първите два тома излизат с помощта на сливенската културна дружба „Д-р Иван Селимински“- София. Тя подпомага и издаването на третия том през 1929 г. За неговата поява помагат и известният сливенски журналист Стефан Гидиков и Захария Киров, директор на девическата гимназия. През 1986 г. държавата преиздава първия том, през 2002 г. е преиздаден втория том на книгата, което става с помощта на Община Сливен. Днес в средата на 2018 г. излиза третия том, благодарение на сдружението на г-н Бъчваров и помощта на 2500 лева от фонд култура към общината.

Въпрос: Вие споменахте името на нашия голям историк Васил Дечев, кой друг работи по преиздаването на третия том?

Отговор: Много ценна работа свърши колегата историк Петър Петров, преподавател в гимназията по електротехника. Вече една година той работи денонощно, осъвременявайки текста, но запазвайки стила на Табаков. Петров свърши и голямата работа по обработката на таблиците, в които Симеон Табаков прави изложение на икономическото състояние на Сливен по онова време. Петър Петров даде в пълен вариант източниците, които е ползвал авторът, а това е много трудна работа. Освен това създаде много подробен справочник. В тази огромна работа се включи и колежката Димка Илиева, която етнолог и дългогодишен служител на музея в Сливен. Със свои бележки участва и сегашният директор на музея Сираков. Аз редактирах книгата и написах предговорът, който малко провокативно съм озаглавил „Послеслов“, защото това всъщност е края на целия този цикъл за преиздаване на книгата. Там казвам, че днес свършваме така, както се е започнало – като обществена инициатива. Чисто по възрожденски ще бъдат изписани имената на спомоществователите.

Тук в разговора се включва Николай Бъчваров, председател на сдружение „Войводите на Сливен“

– Пуснахме специални валчери с цената на книгата – 15 лева. Всеки, който си купи, ще види името си като спомоществовател.

Въпрос: Кога точно ще излезе третия том?

Отговор: На 18 юли, когато е починал Симеон Табаков, преди 100 години.

Въпрос: В какъв тираж?

Отговор: 500 броя

Въпрос: Колко страници е книгата?

Отговор: 600 страници. Изданието е луксозно, с дебели корици.

 

Разговорите води Георги Мангинов

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща БМВ СЕ ЗАПАЛИ В НОВА ЗАГОРА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен 0 коментара

ЖЕНА ПОСТРАДА ПРИ КАТАСТРОФА НА АМ „ТРАКИЯ“

Пътно произшествие с пострадал е станало на автомагистрала Тракия на 20 юни. Около 16,20 часа е възникнал пътен инцидент между лек автомобил „Субару“ с румънска регистрация и товарен автомобил „Рено“,

Новини Сливен 0 коментара

ЗАПОЧВА ПРОВЕРКА НА ФИРМАТА – СОБСТВЕНИК НА КАТАСТРОФИРАЛИЯ КРАЙ НОВА ЗАГОРА АВТОБУС

Започва проверка на фирмата – собственик на катастрофиралия край Нова Загора автобус, съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен наблюдаващият прокурор Борислав Сяров. Според разследващите, има версия, че на шофьора му е

Новини Сливен 0 коментара

КЛЕТВАТА НА ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ СЕ ОТЛАГА ЗА 11 МАЙ

  За 11 май се отлага предвидената за 2 март „Клетва на първокласника“, с участието на първокласници от училищата в Сливен. Причината е влошената метеорологична обстановка. Събитието беше част от

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

fifteen + nine =