проф. д.и.н. ИВАН РУСЕВ: ПРЕЗ ЮЛИ ИЗЛИЗА ТРЕТИЯТ ТОМ НА „ОПИТ ЗА ИСТОРИЯ НА ГРАД СЛИВЕН“
юни 15, 2018 3716 Прегледи

проф. д.и.н. ИВАН РУСЕВ: ПРЕЗ ЮЛИ ИЗЛИЗА ТРЕТИЯТ ТОМ НА „ОПИТ ЗА ИСТОРИЯ НА ГРАД СЛИВЕН“

Проф. д.и.н. Иван Русев е роден в Сливен. Възпитаник е на езикова гимназия „Захарий Стоянов“. Завършва история във Великотърновския университет, след което започва работа в историческия музей в Сливен. Повече от 20 г. проф. Русев живее във Варна, където е преподавател в Икономическия университет.

Въпрос: Проф. Русев, сегашното ви идване в родния Сливен е свързано с преиздаването на третия том на книгата „Опит за история на град Сливен“ на Симеон Табаков. Ще се случи ли скоро това дълго чакано събитие?

Отговор: Да, книгата ще бъде преиздадена през месец юли. Точно 100 г. след смъртта на Симеон Табаков. Считам, че това е много значимо събитие за историята на Сливен. Преиздаването се осъществява с помощта на сдружение „Войводите на Сливен“ с председател Николай Бъчваров.

Въпрос: Какво е вашето участие в преиздаването на третия том?

Отговор: Аз съм автор на предговора и главен редактор на цялото издание. Искам да подчертая огромната роля на сливенския историк Васил Дечев, който е работил по изданието изключително акуратно. Изобщо в първи, втори и трети том присъства едно име и това е Васил Дечев. Считам, че стореното от него заслужава огромна благодарност от хората, свързани със Сливен.

Въпрос: Бихте ли припомнили на нашите читатели кога е първото издание на книгата?

Отговор: Първият том на „Опит за история на град Сливен“ излиза през 1911 г., вторият том е издаден през 1924 г., въпреки че Симеон Табаков умира през 1918 г. Първите два тома излизат с помощта на сливенската културна дружба „Д-р Иван Селимински“- София. Тя подпомага и издаването на третия том през 1929 г. За неговата поява помагат и известният сливенски журналист Стефан Гидиков и Захария Киров, директор на девическата гимназия. През 1986 г. държавата преиздава първия том, през 2002 г. е преиздаден втория том на книгата, което става с помощта на Община Сливен. Днес в средата на 2018 г. излиза третия том, благодарение на сдружението на г-н Бъчваров и помощта на 2500 лева от фонд култура към общината.

Въпрос: Вие споменахте името на нашия голям историк Васил Дечев, кой друг работи по преиздаването на третия том?

Отговор: Много ценна работа свърши колегата историк Петър Петров, преподавател в гимназията по електротехника. Вече една година той работи денонощно, осъвременявайки текста, но запазвайки стила на Табаков. Петров свърши и голямата работа по обработката на таблиците, в които Симеон Табаков прави изложение на икономическото състояние на Сливен по онова време. Петър Петров даде в пълен вариант източниците, които е ползвал авторът, а това е много трудна работа. Освен това създаде много подробен справочник. В тази огромна работа се включи и колежката Димка Илиева, която етнолог и дългогодишен служител на музея в Сливен. Със свои бележки участва и сегашният директор на музея Сираков. Аз редактирах книгата и написах предговорът, който малко провокативно съм озаглавил „Послеслов“, защото това всъщност е края на целия този цикъл за преиздаване на книгата. Там казвам, че днес свършваме така, както се е започнало – като обществена инициатива. Чисто по възрожденски ще бъдат изписани имената на спомоществователите.

Тук в разговора се включва Николай Бъчваров, председател на сдружение „Войводите на Сливен“

– Пуснахме специални валчери с цената на книгата – 15 лева. Всеки, който си купи, ще види името си като спомоществовател.

Въпрос: Кога точно ще излезе третия том?

Отговор: На 18 юли, когато е починал Симеон Табаков, преди 100 години.

Въпрос: В какъв тираж?

Отговор: 500 броя

Въпрос: Колко страници е книгата?

Отговор: 600 страници. Изданието е луксозно, с дебели корици.

 

Разговорите води Георги Мангинов

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща БМВ СЕ ЗАПАЛИ В НОВА ЗАГОРА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КАМИОН УДАРИ 44-ГОДИШЕН МЪЖ ОТ СЛИВЕН НА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА

44-годишен мъж е пострадал при пътно произшествие в град Сливен. На 14 декември, около 06,40 часа, на пешеходна пътека на бул. „Ст. Караджа“, лек автомобил „Волво“, управляван от водач на

Новини Сливен

„ПОЗИТАНО 20“ ПРЕПОРЪЧА В СЛИВЕН БСП ДА ИЗДИГНЕ СОБСТВЕН КАНДИДАТ ЗА КМЕТ

Изпълнителното бюро на БСП се занимава със Сливен. Във вторник Бюрото прие текст – препоръка към предстоящата тази събота Общинска конференция на БСП в Сливен. Това съобщиха специално за Sliveninfo

Новини Сливен

37-ГОДИШНИЯТ М.И. ОТ СЛИВЕН Е ЗАДЪРЖАН ЗА ПРИТЕЖАНИЕ НА АМФЕТАМИН

Притежание на наркотици са установили полицейски служители при осъществяване на патрулна дейност в град Сливен. В 23,45 часа на 18 юни е извършена проверка на 37-годишния М.И. от град Сливен.

5 коментара

 1. garudaslotgacor
  април 07, 19:13

  I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice,
  keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back later on. Many thanks

 2. 무료 영화 다시보기
  юни 16, 14:08

  … [Trackback]

  […] Info on that Topic: sliveninfo.bg/проф-д-и-н-иван-русев-през-юли-излиза-тр/ […]

 3. look at more info
  август 17, 04:14

  WOW just what I was looking for. Came here by searching for look at here now

 4. Mushroom Golden Teacher
  септември 05, 14:16

  … [Trackback]

  […] Read More Info here to that Topic: sliveninfo.bg/проф-д-и-н-иван-русев-през-юли-излиза-тр/ […]

 5. mushroom dispensary denver​
  септември 19, 17:27

  … [Trackback]

  […] Find More Information here to that Topic: sliveninfo.bg/проф-д-и-н-иван-русев-през-юли-излиза-тр/ […]

Остави коментар

13 + 17 =