ПРОТЕСТ НА СВЕЩЕНИЦИ И МИРЯНИ ПРЕД СЛИВЕНСКАТА МИТРОПОЛИЯ
26.02.2024 1802 Прегледи

ПРОТЕСТ НА СВЕЩЕНИЦИ И МИРЯНИ ПРЕД СЛИВЕНСКАТА МИТРОПОЛИЯ

Духовници и миряни излязоха пред Сливенската митрополия на мълчалив протест в знак на несъгласие с решението на Светия синод да касира изборите за нов Сливенски митрополит. Десетки свещеници от 7-те епархийски околии пристигнаха със знамена и хоругви пред площад „Хаджи Димитър“ в Сливен в понеделник по обяд. Пред митрополията дойдоха и много миряни. Някой от тях носеха плакати с надписи: „Не сме тълпа!“, „Ние сме народ божий!“, „Показвате устава на БПЦ“, „Епархията ясно изрази желанието си“. Сред участниците в събирането беше и Вълкан Янев, дългогодишен секретар на Сливенска митрополия. На мястото бяха и знакови сливенски свещеници като отец Янко и двамата му синове отците Иван и Павел.

Според хората решението на Синода да отстрани миряните от последващо гласуване е неправилно и против църковните закони. Освен това те настояват да видят какво пише в жалбите, които описват нарушение на изборния процес. Свещеници и миряни обявиха, че ще стигнат дори до София, но ще отстояват правото и светостта на избора.

„На 12 март, когато Светият синод ще избира нов Сливенски митрополит, ще бъдем в столицата и ще бъдем много“, заяви отец Янко.

Според отец Петър от Несебър е нарушен Устава на БПЦ.

Междувременно стана ясно, че в епархията вече тече подписка срещу решението на синодалните старци. Миналата седмица бяха избрани двама от десет предложени от Светия синод епископи. Най-много гласове събра Агатополският епископ Йеротей, а след него бе Константийският епископ Михаил.

Оказа се, че една от жалбите срещу избора на нов сливенски митрополит е изпратена от отец Евгений от църквата „Свети Димитър“ в Сливен. Днес отецът каза, че зад протестът на колегите му и миряните стои дългата ръка на ДС. Той влезе в остър словесен сблъсък с бившия секретар на митрополията Вълкан Янев.

„Питайте колегите кой митрополит ги е упълномощил да са тук днес, защото аз съм упълномощен от митрополит Йоан“, каза отец Евгений.

В края на протеста участниците направиха шествие до гроба на доскорошния Сливенски митрополит Йоаникий.

Предишна ГЛОБА ЗА 34-ГОДИШЕН МЪЖ ЗА ОПАСНО ИЗПРЕВАРВАНЕ В РАЙОНА НА "СТЪКЛЕНОТО" КРЪСТОВИЩЕ В ГРАД СЛИВЕН
Следваща ЕДНО ЧИТАЛИЩЕ ПОД ПРИКРИТИЕ РАЗВИВА ДЕЙНОСТ В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МИНИСТЪРЪТ НА ОТБРАНАТА УВАЖИ 100-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА ВОЕННА БОЛНИЦА В СЛИВЕН

Министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев бе гост на 100-годишния юбилей на Военна болница – Сливен, който се отбеляза на днешния 20 септември. За юбилея в Сливен дойдоха и началникът

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ПРОДЪЛЖАВА ПОДМЯНАТА НА КОНТЕЙНЕРИ ЗА БИТОВИ ОТПАДЪЦИ С НОВИ

На територията на град Сливен са разположени  600 нови контейнера за битови отпадъци. Те се намират в кварталите „Звездите“, „Република“, „Ново село-север“, „Ново село-юг“,  „Дружба“, „Сини камъни“, „Българка“, „Руски“, „Младост“,

Новини Сливен

АРЕСТУВАХА СЛИВЕНСКИТЕ БОНИ И КЛАЙД

Полицията успя да задържи сливенските Бони и Клайд. Двойката е извършител на поредица от кражби от магазини в Сливен. Те са задигали стоки от хипермаркети, научи Sliveninfo. Предлагаме ви официалното