ПРОМЕНИ В ОБЩИНСКАТА НАРЕДБА ЗА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД ПРЕДВИЖДАТ ЗАБРАНА НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА В РАЙОНИ НА СЛИВЕН
24.04.2024 531 Прегледи

ПРОМЕНИ В ОБЩИНСКАТА НАРЕДБА ЗА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД ПРЕДВИЖДАТ ЗАБРАНА НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА В РАЙОНИ НА СЛИВЕН

 

На предстоящата този четвъртък редовна сесия на местния парламент, ще бъде гласувано частично изменение на общинската Наредба за обществения ред. Това стана ясно на днешната пресконференция на председателя Димитър Митев и негови заместници, на която бяха откроени основните акценти за заседанието.

Като мотив във внесеното предложение, Митев посочи все по-масовото използване на електрически превозни средства от лица от всички възрастови групи по местните улици и пътища, в пешеходните зони и градските паркове. Това налага определяне на правила за използването им, както и ограничение на скоростта, поради сериозния риск за техните ползватели и останалите участници в движението (водачи на МПС, пешеходци, велосипедисти и др.).

„Правим поредната крачка в тази посока. Това е щекотлива тема, която до голяма степен касае не само Сливен, но и цялата страна. Законодателят и всички общински съвети се опитват да регулират по някакъв начин това явление“, заяви председателят Митев.

Ако предложението получи подкрепа, максимално допустимата скорост за движение на този вид електрически превозни средства в града и населените места от община Сливен, ще бъде намалена на 20 км/ч. Освен това ще бъде забранено движението им по – пешеходните зони, тротоарните площи на всички населени места, с изключение на маркираните тротоарни велосипедни алеи, градските градини, площадите и детските и спортни площадки. Водачите ще бъдат задължени да спазват всички ограничения и забрани, изчерпателно изброени в разпоредбите на Закона за движение по пътищата /ЗДвП/. Промените в Наредбата предвиждат още органите на МВР и упълномощените общински органи да имат правото да задържат като доказателствен материал индивидуални електрически превозни средства (електрически тротинетки, електрически триколки и други ППС, съгласно § 6, т. 18б от ДР на ЗДвП). Задържаното ППС ще бъде върнато на законните му собственици след заплащане на глоба по издаденото наказателно постановление.

В частта на Наредбата за контрол над шума в общината, Димитър Митев уточни, че промените касаят по-високи глоби за нарушителите. Целта е размерът на санкциите да бъде максимално доближен до определения в Закона за защита от шума в околната среда.

„Благодаря на колегите-вносители на предложението – Стефка Шевкенова и Георги Тенев! Те го обсъдиха с цялото ръководство на Общинския съвет, дебатирахме го и с правния отдел на Общината. Надявам се утре всички колеги да го подкрепят“, добави в заключение Митев.

Пълният текст на предложението  се съдържа в посочения линк: https://obs.sliven.bg/uploads/554DD170C38B029A440C2136039A4A6C

Предишна ВЕСЕЛИНА КАЗАКОВА СИ ОТИВА КАТО ДИРЕКТОР НА ОП „ОЗЕЛЕНЯВАНЕ И ГРОБИЩНИ ПАРКОВЕ“
Следваща КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПРИЕ ПОСЛАНИКА НА КРАЛСТВО ИСПАНИЯ В ОБЩИНА СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

20 000 КЪСА КОНТРАБАНДНИ ЦИГАРИ СА ИЗЗЕТИ ПРИ АКЦИЯ НА ОДМВР – СЛИВЕН

Специализирана операция по противодействие на незаконната търговия с тютюневи изделия  е осъществена на 17 юни от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ към ОДМВР-Сливен и криминалисти на РУ-Нова Загора.

Новини Сливен

ПОЗДРАВ НА КМЕТА НА ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА ГАЛЯ ЗАХАРИЕВА ПО ПОВОД 22 СЕПТЕМВРИ – ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

На паметната дата 22 септември преди 114 години българският народ успява да извоюва независимостта на страната. Благодарение на решителността и единството на нашите предци, днес имаме свободата да вървим по

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН И КРЕПОСТТА ТУИДА ВЗЕХА ПЪРВИТЕ МЕСТА В СВОИТЕ КАТЕГОРИИ НА BULGARIAN TRAVEL AWARDS

Община Сливен и крепостта Туида взеха първите места в своите категории на Bulgarian Travel Awards! Първо място в категория „Туристическа атракция на публиката“ спечели Крепост Туида, където изпреварихме Велико Търново