ПРОКУРАТУРАТА ДАВА НА СЪД ШЕФА НА БТА ЗА НЕИЗГОДНИ СДЕЛКИ
19.10.2018 1032 Прегледи

ПРОКУРАТУРАТА ДАВА НА СЪД ШЕФА НА БТА ЗА НЕИЗГОДНИ СДЕЛКИ

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу генералния директор на Българска телеграфна агенция (БТА) за сключване на неизгодни сделки.

Той е предаден на съд за това че в периода от 08.02.2016 – 10.01.2017 г., в условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, съзнателно е сключил две неизгодни сделки и от това са произлезли значителни вреди за БТА в общ размер 93 584,64 лева.

Предмет на сделките било предоставяне на реклама и информационни услуги от страна на БТА срещу извършена услуга за нуждите на агенцията – предоставяне на трапезна вода на цени, надвишаващи средните пазарни в пъти. При избора на доставчик на минералната вода не били прилагани обективни критерии, които да обосноват вземане на пазарноориентирано управленско решение във финансов интерес за агенцията. Не било осъществено проучване на пазара, и не били провеждани обществени поръчки, въпреки наличието на предпоставките за това, се казва в официалното съобщение на прокуратурата.

На Минчев е наложена най-леката мярка за неотклонение – „подписка“. Ако бъде признат за виновен, той може да получи присъда от 1 до 6 години затвор, като съдът може да постанови и лишаване от право да заема определена обществена или държавна длъжност.

Малко след съобщението на прокуратурата БТА публикува изявление, в което се казва:

„Във връзка с днешна информация за образувано дело в Софийски градски съд срещу Максим Минчев по обвинение, че съзнателно е сключил „неизгодни сделки с фирма за доставка на вода през 2016/17 година“, генералният директор на БТА заявява: „Става дума за огромно недоразумение, тъй като така наречената неизгодна сделка е осигурявала безплатно минерална вода за служителите и гостите на агенцията, като бартер срещу реклама. По този договор никога не са били извършвани плащания и никога не са били изразходвани обществени средства“.

„Става дума за договори с Минерална вода „Хисар“ – техни рекламни табла стояха в Пресклуба на БТА, за което те плащаха с бутилки вода. Така служителите и гостите на агенцията пиеха безплатно. За каква щета може да става дума, след като не е платен нито един лев от агенцията? Фактурите са без пари. Нещо повече – от няколко месеца, след като започна разследването, БТА вече няма безплатна вода и бърка в изтънелия си бюджет, за да купува на пазарни цени“, уточни пред Dir.bg Минчев.

По думите му от прокуратурата направили проверка на агенцията и не открили нищо нередно, но се хванали за това. След това започнали разпити.

 

dnes.dir.bg

Предишна МЕСТНАТА КОМИСИЯ ЗА БОРБА С ТРАФИКА НА ХОРА И ФОНДАЦИЯ "ИНИЦИАТИВА И СЪПРИЧАСТНОСТ" СЪС СЪВМЕСТНА ИНИЦИАТИВА
Следваща ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ПОЗДРАВИ ППМГ "ДОБРИ ЧИНТУЛОВ" ЗА 140-ИЯ РОЖДЕН ДЕН

За автора

Може да харесате още

Новини

ЛИДЕРЪТ НА БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД: НАПУСКАНЕТО НА ХОРА ОТ ПАРТИЯТА Е ОЗДРАВИТЕЛЕН ПРОЦЕС

В 48-ото НС коалиция „Българския възход” апелираше за диалог и взаимодействие между партиите и решения в интерес на българските граждани. Това заяви в студиото на „Събуди се” лидерът на партия

Новини

5 ЛЕВИ ПРЕМИЕРИ ПОДКРЕПИХА СТАНИШЕВ ЗА ЕВРОИЗБОРИТЕ

Петима министър-председатели от левицата в Европа, както и кандидатът за председател на Европейката комисия Франс Тимерманс казаха силни думи в подкрепа на кандидатурата на Сергей Станишев за член на Европейския

Новини

РОСЕН АНГЕЛОВ СЕ Е САМОУБИЛ

Росен Ангелов, който е обвинен за причиняването на смъртта на шест души, се е самоубил. Той се е пострелял с един куршум в главата. Това разкриха пред БЛИЦ източници от

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

four − 2 =