ПРОИЗВОДИТЕЛИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА УЧАСТВАТ В 18-ТО ИЗДАНИЕ НА „ЗЛАТНА ПРАСКОВА“ В СЕЛО ГАВРАИЛОВО
юли 25, 2019 1996 Прегледи

ПРОИЗВОДИТЕЛИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА УЧАСТВАТ В 18-ТО ИЗДАНИЕ НА „ЗЛАТНА ПРАСКОВА“ В СЕЛО ГАВРАИЛОВО

На официална церемония днес бе дадено началото на празника „Златна праскова“ в село Гавраилово. В приветствието си към жителите и гости на селото кметът Димитър Андреев посочи, че през годините събитието се е превърнало в обединител на опита, новостите в производството на обновени сортове и защита на реколтата. Той благодари на всички, взели участие в организирането и провеждането на събитието, на което присъства кметът на община Сливен Стефан Радев. В словото си той изтъкна важната роля и значението на празника, който през годините е придобил все по-голяма популярност. „Искам да благодаря лично на кмета на село Гавраилово господин Андреев за усилията, които полага в организирането на празника и съхраняването на нашата традиция. Това прекрасно село се утвърди като  център на производството на праскови в България, традиционен за нашия край отрасъл, който ни кара да се гордеем с добрата продукция. Не е достатъчен само трудът и новите по-модерни технологии, нужна е и Божията помощ. Затова пожелавам да сте здрави, Бог да е с вас, богата реколта и да се радвате на успешна селскостопанска година“, посочи в словото си кметът Радев. Той получи паметен знак като израз на уважение от кмета на селото.

Гости бяха още зам.-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, областният управител Чавдар Божурски, началникът на ТД „Национална сигурност“ Николай Чиликов, зам-кметовете Румен Иванов и Пепа Чиликова, и.д. главен директор на Национална служба „Съвети в земеделието и аналитична лаборатория“ – София Петя Куманова, председателят на Сдружение „Българска праскова“ – Сливен Коста Петров, общински съветници и кметове на населени места.

Празника посетиха и националният ни отбор по борба за кадетки, които тренират в Сливен.

Трима души бяха отличени в конкурса за най-добре поддържана плододаваща прасковена градина. Това са Станимир Христов от с. Голямо Чочовени, Стефка Камбурлиева от Сливен и класиралият се на първо място Иван Иванов от с. Гавраилово.
За 18-и пореден път селото е домакин на „Златна праскова“. И тази година в него се включиха производители на праскови от цялата страна. Празникът продължи с богата фолклорна програма, включваща детско музикално и танцово изкуство, както и конкурсите Мини Мис и Мини Мистър, най-бързо ядене на праскови, правене на компот от праскови, най-бърза и качествена заготовка на праскови, конкурс за обреден хляб и др.

Проявите днес включват и технически семинар, организиран от кметство Гавраилово и Института по овощарство,на който ще се изнасят лекции относно агротехническите мероприятия при създаване на прасковени насаждения, подпомагане на производителите на праскови от програмите финансирани от ЕС, както и новостите по ОП „Развитие на селските райони 2014 – 2020“. Представят се най-новите препарати за растителна защита, изложба и дегустация на праскови, демонстрации на земеделска техника, прикачен инвентар и системи за капково напояване. В семинара за поредна година ще се включат лектори от Института по овощарство в Пловдив и Национална служба за съвети в земеделието.

Организатори на събитието са Министерството на земеделието, храните и горите, кметството на селото, читалище „Слънце – 1928“ с. Гавраилово, Община Сливен, Институт по овощарство – Пловдив, Организацията за производители на праскови „Българска праскова“ ООД. Празникът се провежда под патронажа на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Предишна НАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА ЗА ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО - СЛИВЕН 2019
Следваща ПИСАТЕЛКАТА ВАЛЕРИЯ АНДРЕЕВА ГОСТУВА НА ДЕЦАТА УЧАСТНИЦИ В ТВОРЧЕСКАТА РАБОТИЛНИЦА „ЛЯТО В БИБЛИОТЕКАТА - 2019” В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” –СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – СЛИВЕН ЗАПОЧНА РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА СМЪРТТА НА НОВОРОДЕНО МОМИЧЕНЦЕ

Окръжна прокуратура – Сливен започна разследване за смъртта на новороденото бебе. Бащата на починалото новородено момиченце Пламен Желязков е депозирал жалба в Окръжната прокуратура в града, в която твърди, че

Новини Сливен

ТОДОРОВДЕН Е

Съботният ден от първата седмица на Великия пост е в памет на св. великомъченик Теодор Тирон. Той бил млад воин от Мала Азия, загинал като мъченик за вярата си в

Новини Сливен

ИНФОРМАЦИОННО-ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЩАНД ЩЕ БЪДЕ РАЗПОЛОЖЕН ДО СТАРИЯ БРЯСТ НА 31 МАЙ – СВЕТОВЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮН

По традиция всяка година по инициатива на Световната здравна организация на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюн. Целта на събитието е да се подчертаят рисковете за здравето, свързани