ПРОЕКТЪТ ЗА БЮДЖЕТ 2018 НА ОБЩИНА КОТЕЛ БЕ ПРЕДСТАВЕН НА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ

ПРОЕКТЪТ ЗА БЮДЖЕТ 2018 НА ОБЩИНА КОТЕЛ БЕ ПРЕДСТАВЕН НА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ

Близо 15 милиона и 613 хиляди лева е проектобюджета на община Котел за 2018 г.

Кметът на община Котел Коста Каранашев и екипът му представиха вчера пред обществеността рамката на Проектобюджет 2018, който предстои да бъде внесен за одобрение в Общинския съвет през февруари.

„Проектобюджетът е балансиран. Постарахме се за всяко населено място да има по нещо, но не можем да обхванем всичко в рамките на една година. Проектът за бюджет на Общината за 2018 г. е съобразен с вижданията ми за четиригодишно управление и затова следвам визията, която сме си поставили с моя екип“. Това съобщи кметът Коста Каранашев по време на общественото обсъждане.

Предложеният проектобюджет на община Котел за 2018 година се характеризира с увеличение на средствата за образование и въвеждане на нов модел на финансиране. Запазване на средствата за превенция по рисковите зони по почистването на речните корита. Благоустрояване и озеленяване на зелените площи, реконструкция и изграждане на улично осветление в малките населени места на общината. Увеличение на средствата за ремонти, поддържане на общинската улична мрежа и тротоарите. Устойчивост във финансирането на разнообразен културен календар, повишаване качеството на предоставените публични услуги, както и въвеждане на системи за електронен документ като оборот на община Котел. В проектобюджетът е заложено още стартиране на проекти по програмата за Развитие на селските райони, в сферата на образованието и градската инфраструктура. Рехабилитация на улици, тротоарни настилки и съоръжения към тях в града. Реконструкция и рехабилитация на водоснабдителните системи и съоръжения в малките населени места на Общината. Устойчивост на проектите от предходната година – „Топъл обяд за хората в нужда от община Котел“ и проекта „Интегриране на хора за активно включване на социално уязвимите групи чрез обучение, заетост и създаване на социално-здравен център на жителите на община Котел“.

Общата изравнителна субсидия за местните дейности за 2018 г. е с ръст от 20 300 лева спрямо 2017 г. Трансферите за зимно поддържане и снегопочистване на общинските пътища са увеличени с 38 100 лв., спрямо 2017 г. Целевата субсидия за капиталови разходи, в това число за изграждане и основен ремонт на общински пътища е увеличена с 53 200 лв., спрямо предходната година. С 9 % се увеличава и размера на такса битов отпадък, с оглед постигане на по-високо качество на услугата по сметоизвозването и сметосъбирането, както и за почистването на местата за обществено ползване в Котел и по-големите населени места в общината.

Бюджетът на община Котел се формира от приходи с държавен характер в размер на 8 350 074 лв. и приходи с местен характер в размер на 7 262 622 лв. Общо проекта за бюджет на община Котел за 2018 г. е в размер на 15 612 696 лева.

Инвестиционните разходи в община Котел са предвидени за нови и преходни обекти, като се акцентира върху ремонта и поддръжката на уличната мрежа и изграждането на нови мащабни инвестиционни обекти. Източниците на финансиране за тях са предвидени от целева субсидия, в размер на 790 800 лева, собствени приходи, в това число приходи от продажба на общинско имущество 619 500 лв. и преходен остатък от 2017 г., в размер на 879 052 лева.

Със средства от капиталовата програма ще се извършат основни ремонти на подпорна стена на р. Глогова в Котел, ремонти на две сгради общинска собственост, намиращи се на ул. „Изворска“ (бивш Младежки дом) и на ул. „Раковска“, както и основен ремонт на приземен етаж и ограда на „Карадобревата къща“.

228 892 лв. са предвидени за основни ремонти на улици в града. През 2018-та година ремонтирани ще бъдат улиците: „Горски пътник“, „Нирец“, „Браилски бунт“, „Теменуга“, „Тиханка“,  „Диавена“, „Гено Киров“, „Йордан Йовков“, както и улица в кв. „Изток“ и в кв. „Садина“. За гробищния парк в Котел са предвидени  50 000 лв. – средствата са за основен ремонт на вътрешна алея и за поставянето на ограда и портал там.

В капиталовата програма за 2018 година са предвидени още основни ремонтни дейности на покрив на къща-музей „Захари Стоянов“, с. Медвен (частично единия скат), изграждане на тоалетна и част от зид в къща-музей „Йордан Йовков“ в с. Жеравна, основен ремонт на покрив на кметство с. Нейково, реконструкция на резервоар за вода в с. Соколарци, основен ремонт на покрив на читалище „Просвета 1919“, с. Мокрен и основен ремонт на бунгала в почивна база „Крайморие“, кв. Крайморие, Бургас.

За 2018-та година по капиталова програма 443 000 лева са предвидени за основни ремонти на улици в селата: Нейково, Ябланово, Филаретово, Тича, Кипилово, Стрелци, Боренци, Моркен и Пъдарево.

В Ябланово и Тича ще бъдат ремонтирани по три улици. За с. Ябланово това са: „Стария дъб“, „Котленски проход“ и „Ягода“ (пресечната към ул. „Разбойна“), а за с. Тича – „Кокиче“ о.т. 31 – о.т. 35, „Йордан Христов“ и „Васил Левски“. В Пъдарево и Филаретово ще се работи по две улици. За с. Пъдарево това са: ул. „Димитър Жеков“ и ул. „Петър Инджов“, а за с. Филаретово – ул. „Сава Филаретов“ и ул. „Младост“.

Основен ремонт на улици в малките населени места от община Котел ще бъде направен още на ул. „Панайот Хитов“ о.т 76 – о.т 70 в с. Нейково, ул. „Хаджи Димитър“ о.т. 3-24-25 о.т. 35 в с. Кипилово, ул. „Петър Николов“ в с. Мокрен, както и на главните улици на селата Стрелци и Боренци.

Средства са предвидени още за придобиване на дълготрайни материални активи и улично осветление на с. Жеравна, за придобиване на земя за гробищен парк в с. Кипилово, за стоков пазар в Ябланово, пречиствателна станция за питейна вода в Котел и изграждане на втора клетка на Регионално депо за нестопански отпадъци, гр. Омуртаг.

В Котел ще бъдат изградени още фонтани, детска и спортна площадки в кв. Изток“ и други.

Проектът е достъпен на страницата на общината, в секция „Бюджет и финанси“.

 

 

Предишна СРЕЩА ЗА ИЗГОТВЯНЕ НА МЕРКИ ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА ТЕРОРИЗМА СЕ СЪСТОЯ В ЗАЛА "МАЙ"
Следваща ОБЩИНА СЛИВЕН СВИКА РАБОТНА СРЕЩА ЗА БЕЗОПАСНИ РАЗХОДКИ НА ДОМАШНИТЕ КУЧЕТА ЗАРАДИ СИГНАЛИ НА МАЙКИ С МАЛКИ ДЕЦА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЪВМЕСТНО ПОЖАРО-ТЕХНИЧЕСКО ЗАНЯТИЕ В СГРАДАТА НА ОБЩИНА СЛИВЕН

По предварително утвърден годишен план за професионална подготовка на състава на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” Сливен в сградата на Община Сливен се проведе съвместно пожаро-техническо занятие.

Новини Сливен

СЛИВНАЛИЯ ОГЛАВИ ВОЕННОТО РАЗУЗНАВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ, с който да удостои началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев с най-висше офицерско звание „генерал“. Това съобщиха от правителствената информационна

Новини Сливен

22 МЕСЕЦА ЗА РАЗПРОСТРАНИТЕЛ НА ДРОГА

Наложиха ефективно наказание от 22 месеца „лишаване от свобода“ на Вячеслав С. (на 47г.). Той е признал вината си за това, че на 06.07.2017г. в с.Тополчане, общ. Сливен, без надлежно

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

1 × three =