ПРОДЪЛЖАВА КАМПАНИЯТА ЗА ДАРИТЕЛИ НА КРЪВНА ПЛАЗМА В СЛИВЕН
април 20, 2021 620 Прегледи

ПРОДЪЛЖАВА КАМПАНИЯТА ЗА ДАРИТЕЛИ НА КРЪВНА ПЛАЗМА В СЛИВЕН

Продължава кампанията за даряване на кръвна плазма за пациенти с Ковид-19. Отделението по трансфузионна хематология /Кръвният център в ДКЦ-2/ на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен ще работи с кръводарители през почивните 1 и 3 май от 8 до 12 часа. На 1 май – събота, с дарители на реконвалесцентна плазма, а на 3 май – понеделник – за даряване на цяла кръв. Останалите дати за даряване на плазма  през месеца са 05, 07, 11, 13, 17, 19, 21, 25, 28. Часовият коридор е от 8 до 11 ч. съгласно графика.

Не се допускат за дарители на плазма хората, получили антитела след ваксиниране. След имунизация могат да даряват граждани, които са с антитела след боледуване и могат да представят за това положителен PCR-тест. Експертният съвет по трансфузионна хематология прие срокове за отлагане на дарители след имунизация:
– След ваксиниране се препоръчва отлагане за 28 дни
– Категорично не се допускат дарители между двете дози на ваксината.

Всеки, който е преболедувал от COVID-19 и има изградени антитела, може да се включи в кампанията. Изисквания към кръводарителите на реконвалесцентна ПЗП:
1. Наличие на записани дата и час за кръвовземане – задължително изискване!
2. Копие от документ за положителен резултат за PCR или положителен антигенен тест за COVID-19. Тестовете трябва да са извършени от лицензирани  медицински заведения – лаборатории, лечебни заведения, центрове за спешна медицинска помощ и др. – задължително изискване!
3. Да са изминали 40 дни от документиран положителен резултат за COVID-19-задължителноизискване!
4. Документ за самоличност – лична карта, която да се представя в Кръвния център в деня на кръводаряването – задължително изискване!
5. Копие от епикриза от болнично заведение или амбулаторен лист от личен лекар, доказващи преболедуване от COVID-19 – НЕ е задължително!
6. Да са изпълнени всички условия за стандартно кръводаряване – задължително изискване!
7. Възраст на дарителите от 18 – 65 години – задължително изискване!
Телефон за връзка с Отделението по трансфузионна хематология за записване на дата и час за кръводаряване: 044/ 66 26 23
График с конкретни дати и часове за кръводаряване на рПЗП ще се изготвя ежемесечно и ще се публикува в сайта на лечебното заведение.

Предишна ШЕФ ТЕО Е НАВСЯКЪДЕ
Следваща ДВЕ СВИДЕТЕЛСТВА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МПС СА ОТНЕТИ ПРИ НАРУШАВАНЕ НА ВРЕМЕННА ЗАБРАНА ЗА ДВИЖЕНИЕ НА ПЪТЯ ЕЛЕНА-СЛИВЕН-ЯМБОЛ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПОЧИНА КИРИЛ ДИМИТРОВ – ЗАМ. – ДИРЕКТОР НА СЛИВЕНСКОТО СПОРТНО УЧИЛИЩЕ

След кратко боледуване почина зам.-директорът на Спортно училище „Димитър Рохов”, дългогодишен треньор по борба и международен съдия Кирил Димитров. От този свят си отиде един достоен човек, ден преди да

Новини Сливен

РАЗКРИХА ПРИЧИНАТА ЗА СМЪРТТА НА НОВОРОДЕНО В НОВОЗАГОРСКО СЕЛО

Прокуратурата в Сливен разследва тежък криминален инцидент. Тяло на новородено беше открито в дере край новозагорското село Коньово. Причината за смъртта е тежка черепно-мозъчна травма. Майката е на 19 години

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН С ИДЕЯ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА СПЕЦИАЛИЗИРАНА КАРТА НА ПОДЗЕМНАТА ИНФРАСТРУКТУРА НА ГРАДА

Община Сливен предлага проект за изграждане на специализирана карта на подземната инфраструктура на града. По този повод кметът Стефан Радев днес свика среща с представители на всички експлоатационни дружества, работещи