ПРОДЪЛЖАВА КАМПАНИЯТА ЗА ДАРИТЕЛИ НА КРЪВНА ПЛАЗМА В СЛИВЕН
април 20, 2021 355 Прегледи

ПРОДЪЛЖАВА КАМПАНИЯТА ЗА ДАРИТЕЛИ НА КРЪВНА ПЛАЗМА В СЛИВЕН

Продължава кампанията за даряване на кръвна плазма за пациенти с Ковид-19. Отделението по трансфузионна хематология /Кръвният център в ДКЦ-2/ на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен ще работи с кръводарители през почивните 1 и 3 май от 8 до 12 часа. На 1 май – събота, с дарители на реконвалесцентна плазма, а на 3 май – понеделник – за даряване на цяла кръв. Останалите дати за даряване на плазма  през месеца са 05, 07, 11, 13, 17, 19, 21, 25, 28. Часовият коридор е от 8 до 11 ч. съгласно графика.

Не се допускат за дарители на плазма хората, получили антитела след ваксиниране. След имунизация могат да даряват граждани, които са с антитела след боледуване и могат да представят за това положителен PCR-тест. Експертният съвет по трансфузионна хематология прие срокове за отлагане на дарители след имунизация:
– След ваксиниране се препоръчва отлагане за 28 дни
– Категорично не се допускат дарители между двете дози на ваксината.

Всеки, който е преболедувал от COVID-19 и има изградени антитела, може да се включи в кампанията. Изисквания към кръводарителите на реконвалесцентна ПЗП:
1. Наличие на записани дата и час за кръвовземане – задължително изискване!
2. Копие от документ за положителен резултат за PCR или положителен антигенен тест за COVID-19. Тестовете трябва да са извършени от лицензирани  медицински заведения – лаборатории, лечебни заведения, центрове за спешна медицинска помощ и др. – задължително изискване!
3. Да са изминали 40 дни от документиран положителен резултат за COVID-19-задължителноизискване!
4. Документ за самоличност – лична карта, която да се представя в Кръвния център в деня на кръводаряването – задължително изискване!
5. Копие от епикриза от болнично заведение или амбулаторен лист от личен лекар, доказващи преболедуване от COVID-19 – НЕ е задължително!
6. Да са изпълнени всички условия за стандартно кръводаряване – задължително изискване!
7. Възраст на дарителите от 18 – 65 години – задължително изискване!
Телефон за връзка с Отделението по трансфузионна хематология за записване на дата и час за кръводаряване: 044/ 66 26 23
График с конкретни дати и часове за кръводаряване на рПЗП ще се изготвя ежемесечно и ще се публикува в сайта на лечебното заведение.

Предишна ШЕФ ТЕО Е НАВСЯКЪДЕ
Следваща ДВЕ СВИДЕТЕЛСТВА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МПС СА ОТНЕТИ ПРИ НАРУШАВАНЕ НА ВРЕМЕННА ЗАБРАНА ЗА ДВИЖЕНИЕ НА ПЪТЯ ЕЛЕНА-СЛИВЕН-ЯМБОЛ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

Д-Р ВАСИСЛАВ ПЕТРОВ ПОЗДРАВЯВА ЗДРАВНИТЕ РАБОТНИЦИ С ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ИМ ПРАЗНИК

Скъпи колеги, Световният ден на здравето и Денят на здравните работници в България – 7 април, тази година е по-различен от всякога. Днес здравето на човечеството е изправено пред изпитание,

Новини Сливен

25 СА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 В ОБЛАСТ СЛИВЕН

  25 са новите случаи на COVID-19 в област Сливен през последното денонощие, съобщиха от Областния кризисен щаб.  Пет от случаите са в община Нова Загора, 1 – в община Котел, останалите –

Новини Сливен

32-ГОДИШЕН МЪЖ Е НА КОМАНДНО ДИШАНЕ СЛЕД ТЕЖКА КАТАСТРОФА

От 23 до 25 август спешна помощ са потърсили 188 души. От тях 69 са хоспитализирани. 11 са пострадалите при 6 пътни инцидента, от които 5 са приети в болницата.