ПРОВЕДЕ СЕ ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НА КОНЦЕПЦИЯТА НА ОБЩИНА СЛИВЕН ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ
08.04.2024 1828 Прегледи

ПРОВЕДЕ СЕ ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НА КОНЦЕПЦИЯТА НА ОБЩИНА СЛИВЕН ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ

Проведе се обществено обсъждане на концепцията на Община Сливен за интегрирани териториални инвестиции /КИТИ/. Темата е „Интегрирани инвестиции в новото поколение – за образовани, активни и работещи в региона млади хора“. В тази концепция Общината е водеща, като нейни партньори са общините Ямбол, Тунджа и Стралджа,  ПГХТ „Акад. Неделчо Неделчев“- Сливен, ПГТО „Добри Желязков“ – Сливен, Фондация „Регионален център за икономическо развитие“- Сливен, Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен, Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ – Сливен, Народно читалище „Съгласие – 1862“ Ямбол, ППМГ „Добри Чинтулов“ – Сливен, ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“ – Сливен, Основно училище „Димитър Петров“ – Сливен, ПМГ „Атанас Радев“- Ямбол, „Е. Миролио“ ЕАД.

„За първи път по този начин се структурира финансирането на инвестициите от европейските фондове и се прилага териториалния подход. Сърцевината на нашата концепция е привличане и задържане на младите хора. Когато говорим за подобряване на стандарта на живот, става дума освен за по-високи доходи, а и за и добри училища, достъпно здравеопазване, добра градска среда и възможности за активен отдих и живот“, каза кметът Стефан Радев.

Концепцията предвижда инвестиции в техническата и образователната инфраструктура, в зелена среда, в културно наследство, спорт, туризъм и устойчива мобилност. Общият размер на средствата, за които се кандидатства, е 74 милиона лева. Регионалните съвети за развитие ще определят кои концепции ще бъдат финансирани.

Предстои обсъждане и на другите концепции, в които Община Сливен не е водещ партньор, но участва с предвидени за изпълнение дейности на нейна територия.

На 10 април от 14:00 ч. в зала 105 на Община Сливен ще бъдат представени КИТИ „Интегрирана концепция за икономически растеж, развитие на туризма, зелена икономика, устойчива градска мобилност и опазване на околната среда в Югоизточен регион“, с водещ партньор Община Нова Загора, „Модернизация на образователната среда на ПГЕЕ Мария Кюри – стабилна основа за обучение и привличане на ученици от област Сливен и региона“, с водещ партньор ПГЕЕ „Мария Кюри“-Сливен, „Модернизиране на образователна, спортна и туристическа инфраструктура – Важен фактор за развитието на качеството на човешкия капитал и конкурентоспособността на Югоизточен Регион“, с водещ партньор Национална спортна академия „Васил Левски“, „Интегрирани инвестиции в зелена градска среда, устойчива мобилност и подобряване на достъпността за развитие на региона“, с водещ партньор Община Ямбол.

На 11 април от 15:00 ч. в зала „Май“ на Община Сливен ще бъдат представени КИТИ „Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион“, с водещ партньор Община Бургас, „Регионална Екосистема за Устойчиво Развитие: Интегрирани Инвестиции за Общностно Благополучие“, с водещ партньор Югоизточен регионален иновационен център „Здраве“.

Концепциите са основен стратегически документ, на база на който през програмен период 2021-2027 г. ще бъдат отпускани средства за инфраструктура по програма „Развитие на регионите“.

На обсъждането присъстваха още председателят на Общинския съвет Димитър Митев, зам.-кметът Стоян Марков, общински съветници, представители на общините и институциите – партньори и др. Обществените обсъждания се организират от Община Сливен и Областния информационен център.

Предишна ПРИКЛЮЧВА ИЗГРАЖДАНЕТО НА НОВАТА УЛИЦА В СЛИВЕН
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ РЕШИХА ДА БЪДЕ УДОСТОЕН СЪС ЗВАНИЕТО ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА СЛИВЕН СЪДИЯ КЪНЮ ЖЕКОВ

На днешната си редовна сесия местният парламент взе решение да удостои със званието почетен гражданин на Сливен бившия председател на Окръжния съд – Сливен Къню Жеков. Жеков има 38 години

Новини Сливен

В СЛИВЕН ЗАДЪРЖАХА ДРОГИРАН ШОФЬОР НА АУДИ Q7

34-годишен мъж от град Сливен, водач на лек автомобил „Ауди Q7“, е хванат да управлява след употреба на наркотични вещества. Автомобилът е спрян за проверка на кръстовище с булевардите „Илинденско

Новини Сливен

РАБОТИЛНИЦА НА БАБА МАРТА ОТВОРИ ВРАТИ В РБ „САВА ДОБРОПЛОДНИ“ – СЛИВЕН

Традиция стана на 1 март РБ „Сава Доброплодни“ – Сливен гостоприемно да отваря врати за всички, които желаят да научат повече за празника на баба Марта. В българския народен календар