ПРОВЕДЕ СЕ ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ ЗА ДЪЛГА ОТ ФОНД ЗА УСТОЙЧИВИ ГРАДОВЕ, СВЪРЗАН С РЕМОНТА НА ЛИФТА И МУЗЕИТЕ С НАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ
25.11.2022 622 Прегледи

ПРОВЕДЕ СЕ ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ ЗА ДЪЛГА ОТ ФОНД ЗА УСТОЙЧИВИ ГРАДОВЕ, СВЪРЗАН С РЕМОНТА НА ЛИФТА И МУЗЕИТЕ С НАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ

Проведе се обществено обсъждане на намерение за увеличаване на дългосрочен общински дълг под формата на кредит от ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове”.

Решението за дълга е взето на 19 декември 2019 година от Общинския съвет и се отнася до изпълнение на инвестиционен проект „Интегриран проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в Община Сливен“. Той се финансира чрез комбинирана подкрепа между финансов инструмент и безвъзмездна финансова помощ по ОПРР  2014 – 2020 г.

Представянето на исканото увеличаване и информация за проекта представи инж. Стоян Марков – заместник-кмет „Икономическо развитие“ в Община Сливен.

„Причината за нуждата от увеличението на дълга е, че в процеса на изпълнение на проекта и след съгласуване на изготвените инвестиционни проекти, в резултат на високата инфлация и повишаването на цените на строително-монтажните работи (СМР) за този период, беше установено, че се формира недостиг при финансирането на планираните СМР. Необходими са допълнително 1 700 000 лева“, каза Стоян Марков.

Той подчерта, че допълнителните финансови средства са много важни за пълното и качественото изпълнение на финансирания проект на Община Сливен по Оперативна програма Региони в растеж 2014-2020 и „Фонд за устойчиви градове“.

„Този проект е важен, защото за първи път имаме осигурени финансови средства за основен ремонт на емблематични за град Сливен национални туристически обекти и транспортни съоражения, а именно за Първа българска текстилна фабрика/Държавна сукнена фабрика; Архитектурно-исторически комплекс –/ родна къща на Хаджи Димитър, хан, кафене, продавници; Къща-музей Добри Чинтулов, Музеен комплекс “Сливенския бит”. Включва и текущ ремонт на Късноантична и средновековна крепост Туида“ и  основен ремонт на Пътническа въжена линия “Сливен-Карандила”(Лифта).

Допълнителните средства са необходими за СМР свързани с основния ремонт на Лифта – 1 400 000 лева и 300 000 лева за Държавна сукнена фабрика за превръщането и в музеен комплекс. Истината е, че първоначално през 2019г. заложихме малко средства за леки ремонти на двете лифтени станции, но след изготвянето на пълните технически проекти се разбра, че те няма да бъдат достатъчни. С тези средства двата обекта ще бъдат реновирани изцяло с пълните удобства за гражданите и гостите на Сливен. Ще се обновят и околните пространства около тях. Така ще дадем нов живот на тези обекти. Лифтът не е ремонтиран основно от пускането му в експлоатация преди 49 години. Същото се отнася и за подръжката на музеите, част от проекта“, каза Марков.

Останалите параметри на взетия заем остават непроменени.

Индикативният общ срок на дълга (включително гратисния период) е до 240 месеца. Индикативен гратисен период (вкл.срок за усвояване) – до 36 месеца.

Начинът на обезпечение на кредита остава и е чрез:

– учредяване на залог върху настоящи и бъдещи приходи на Община Сливен по Закона за публичните финанси, както и трансфери на местни дейности, включително обща изравнителна субсидия, постъпващи по бюджетната сметка на Община Сливен, вземанията за наличностите, по която, настоящи и бъдещи, също са обект на особен залог;

– Финансово обезпечение, учредено по реда за Закона за договорите за финансово обезпечение (ЗДФО) върху вземания по банкови сметки с титуляр Община Сливен, водени при ОББ АД, включително вземания по депозити към тях“.

Стоян Марков отговоря на въпроси на присъстващи граждани и медии по време на обсъждането в зала „Май“.

Мотивирани предложения и коментари преди и след провеждане на общественото обсъждане се приемат на ел. поща: zamkmet_ir@sliven.bg или в деловодството на Община Сливен до 30.11.2022 г.

 

Предишна КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПОЗДРАВИ ЧИТАЛИЩЕТО В КАЛОЯНОВО ЗА 90-ГОДИШНИЯ МУ ЮБИЛЕЙ
Следваща ПРЕДСТОИ ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПОДЗОНА 12 ПО НАРЕДБАТА ЗА ПАРКИРАНЕ В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

47 АКТА СА СЪСТАВЕНИ ЗА СЕДМИЦА ЗА НАРУШАВАНЕ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ

47 акта за нарушаване на противоепидемичните мерки бяха съставени през изминалата седмица при над 250 самостоятелните и съвместни проверки на органите, ангажирани с контрола в област Сливен. Два от актовете

Новини Сливен

НА ТЪРЖЕСТВЕН КОНЦЕРТ БЯХА НАГРАДЕНИ С ПОЧЕТНИ ОТЛИЧИЯ УЧИТЕЛИ ОТ ОБЩИНА СЛИВЕН

В зала „Сливен“ се състоя тържествен концерт, на който  учители от общината, бяха наградени с почетни отличия за приноса и дейността си в образователната система. По традиция, в навечерието на

Новини Сливен

СЛИВЕНСКИ КРИМИНАЛИСТИ СА НАГРАДЕНИ С ПРЕСТИЖНОТО ОТЛИЧИЕ НА ИМЕТО НА ДЖОВАНИ ФАЛКОНЕ

Осем криминалисти от ОДМВР-Сливен се наредиха сред получилите тази година наградата „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“ в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе.  Отличията бяха връчени днес