ПРОВЕДЕ СЕ КОНСУЛТАТИВНА СРЕЩА ЗА ОБСЪЖДАНЕ РАЗВИТИЕТО НА ДУАЛНОТО ОБУЧЕНИЕ
15.04.2024 752 Прегледи

ПРОВЕДЕ СЕ КОНСУЛТАТИВНА СРЕЩА ЗА ОБСЪЖДАНЕ РАЗВИТИЕТО НА ДУАЛНОТО ОБУЧЕНИЕ

Днес Областна администрация –Сливен бе домакин на регионална консултативна среща във връзка с прилагането на системата за дуално обучение. Събитието бе инициирано от Министерството на образованието и науката като част от регионални консултации със заинтересованите страни, относно подготовката на проект ДОМИНО-2 (2024 -2028 г) по Швейцарско-българска програма за сътрудничество. В него участие взеха областният управител на област Сливен инж. Маринчо Христов, представители от Община Сливен, експерти от РУО и други териториални структури, представители на гимназии и училища от областта с професионални паралелки, както и представители на местния бизнес.

Областният управител откри събитието, като в своето приветствие подчерта значимостта на представената програма по отношение на добрите възможности за реализация на младите, които тя осигурява.

Срещата бе водена от Васил Радойновски, ръководител на секретариата на Българо-швейцарската търговска камара, а основните цели бяха презентиране на следващите стъпки в подкрепа на дуалното обучение, които ще бъдат подкрепени от Швейцарско-българската програма за сътрудничество-ДОМИНО 2, обсъждане на досегашните резултати от този вид обучение конкретно за област Сливен, както и визия за бъдещото развитие на тази програма.

Чрез ДОМИНО 1 ( абревиатура на „Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“) е разработен модел на обучение в реална трудова среда, адаптиран към българските условия, създадена е нормативна основа за прилагането му в образователната система, обучени са преподаватели, осигурена е подкрепа не само за училищата, но и за работодателите осигуряващи реални работни места.

Със стартирането на проект ДОМИНО, ученици от XI и XII клас имат възможност да се обучават и да работят срещу заплащане, съответно 2 или 3 дни в седмицата. По този повод от 1 април 2024 г. са въведени нормативни промени, чрез които държавата  въвежда облекчения за работодателите, като поема изцяло социалните и здравните осигуровки на обучаващите в дуална форма на обучение ученици.

Около 300 деца от 6 професионални училища на територията на областта се обучават по тази програма, стана ясно от изнесените от РУО-Сливен данни. Това бе и повод за дискусия в насока трудностите, които изпитват професионалните гимназии в обучението на кадри, ниските нива на грамотност, липсата на мотивация от страна на учениците за завършване на средно образование, както и последващото нежелание от тяхна страна да се включат в пазара на труда.

По този повод бяха отправени и обсъдени конкретни предложения от всички заинтересовани страни, които да бъдат от полза за бъдещото развитие на дуалната форма на обучение.

Предишна В СЛИВЕН ПРЕДСТОИ СРЕЩА-РАЗГОВОР С ГЕОРГИ КАЛАЙДЖИЕВ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ШЕФОВЕТЕ НА ПРОКУРАТУРАТА, МВР, ГДБОП И ДАНС НАБЕЛЯЗАХА МЕРКИ СРЕЩУ ПРЕСТЪПНОСТТА В СЛИВЕН

Конкретни мерки за противодействие на престъпността, набелязаха ръководствата на Прокуратурата, МВР, ГДБОП и ДАНС в региона на Сливен. Те бяха съгласувани по време на регионално съвещание, проведено по инициатива на

Новини Сливен

Д-Р НАТАЛИЯ КАНЕВА ПРОВЕДЕ ОБУЧЕНИЕ СРЕЩУ ЗАТЛЪСТЯВАНЕ В ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА

Общи 69 специалисти по здравни грижи участваха в обучение на тема: „Затлъстяване. Лечение на затлъстяването. Хранителен режим, физическа активност“ в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен, съобщиха от лечебното заведение.

Новини Сливен

758 ДУШИ СА ВАКСИНИРАНИ В ОБЛАСТ СЛИВЕН ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ

През изминалото денонощие са ваксинирани 758 жители на област Сливен, съобщиха от областната администрация. С тях броят на ваксинираните, от началото на кампанията досега, достигна 22 894 души, като 8 699 са