ПРОВЕДЕ СЕ ИЗВЪНРЕДНО ОБЩО СЪБРАНИЕ НА АСОЦИАЦИЯТА ПО ВиК
януари 31, 2023 886 Прегледи

ПРОВЕДЕ СЕ ИЗВЪНРЕДНО ОБЩО СЪБРАНИЕ НА АСОЦИАЦИЯТА ПО ВиК

В Областна администрация Сливен се състоя извънредно Общо събрание на Асоциацията по ВиК.

По закон председател на Общото събрание на Асоциацията е областният управител, а членове – кметовете на включените в състава ѝ общини или техни упълномощени представители.

На вчерашното заседание присъстваха областният управител Минчо Афузов, кметът на община Твърдица Атанас Атанасов и ресорните кметове на общините Сливен, Нова Загора и Котел – Камен Костов, Нина Генчева и Шериф Куванджъ, както и управителят на „Водоснабдяване и канализация – Сливен“ ООД инж. Севдалин Рашев.

В дневния ред на заседанието бяха включени приемане на решение за съгласуване на Бизнес план за развитие на дейността на „Водоснабдяване и канализация- Сливен“ ООД като ВиК оператор за периода 2022- 2026г. и обсъждане на писмо от Министерството на околната среда и водите относно задълженията на кметовете и ВиК оператора по Закона за водите и Директивата за пречистване на градските отпадъчни води.

По първа точка – приемане на Бизнес плана на ВиК Сливен за периода 2022-2026 г., гласувалите „за“ бяха държавата, в лицето на областния управител, и общините: Сливен, Котел и Твърдица. Представителят на Община Нова Загора, упълномощен с решение на Общинския съвет, гласува против приемането на Бизнес плана, със следните мотиви: увеличението на цената на водата от ВиК оператора е заявено като следствие от направените инвестиции, които обаче са за сметка на загубите на дружеството. Освен това, както става ясно от Бизнес плана, в края на периода – 2026 г., „Водоснабдяване и канализация – Сливен“ ООД не постига редица показатели като: общи загуби на вода във водоснабдителните системи, ниво на покритие и ефективност на услуги по отвеждане и пречистване на отпадни води. Непостигане на целите се забелязва и в редица други показатели: качество на питейната вода в големи и малки зони на водоснабдяване, непрекъснатост на водоснабдяване, аварии по водопроводната мрежа, ефективност на персонала на услугата и др.

По втора точка областният управител, като упълномощен представител на държавата в Асоциацията по ВиК, представи предложението на министъра на околната среда и водите за обсъждане и приемане на график за изпълнение на задълженията, вменени на кметовете и ВиК оператора от Закона за водите и Директивата за пречистване на градските отпадъчни води, за провеждане на процедури по издаване на разрешителни за всички водни обекти, ползвани от ВиК оператора за питейно- битово водоснабдяване на населените места и за заустване на отпадъчни води от населените места с изградена канализация, както и за изграждане и доизграждане на канализационни системи.

Предишна ЗАПОЧВА ПРИЕМЪТ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ТРАДИЦИОННИЯ МАРТЕНСКИ БАЗАР В СЛИВЕН
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПРИСЪСТВА НА ОТКРИВАНЕТО НА НОВОПОСТРОЕНИЯ ХРАМ „СВ. ЙОАН КРЪСТИТЕЛ“ В СЕЛО ГЛУШНИК

Православният храм ,,Свети Йоан Кръстител” официално отвори врати днес. Десетки жители и гости изпълниха сградата и двора на новопостроената света обител. Освещаването извърши Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий. Кметът Стефан

Новини Сливен

ТОДОРОВДЕН Е

Съботният ден от първата седмица на Великия пост е в памет на св. великомъченик Теодор Тирон. Той бил млад воин от Мала Азия, загинал като мъченик за вярата си в

Новини Сливен

ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ОССЕ ПОСЕТИХА ОБЛАСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ

Представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ посетиха на 23 март областната администрация. Керстин Брьоринг от Германия и Роман Русу от Молдова са със статут на дългосрочни