ПРОВЕДЕ СЕ ИЗВЪНРЕДНО ОБЩО СЪБРАНИЕ НА АСОЦИАЦИЯТА ПО ВиК
31.01.2023 1155 Прегледи

ПРОВЕДЕ СЕ ИЗВЪНРЕДНО ОБЩО СЪБРАНИЕ НА АСОЦИАЦИЯТА ПО ВиК

В Областна администрация Сливен се състоя извънредно Общо събрание на Асоциацията по ВиК.

По закон председател на Общото събрание на Асоциацията е областният управител, а членове – кметовете на включените в състава ѝ общини или техни упълномощени представители.

На вчерашното заседание присъстваха областният управител Минчо Афузов, кметът на община Твърдица Атанас Атанасов и ресорните кметове на общините Сливен, Нова Загора и Котел – Камен Костов, Нина Генчева и Шериф Куванджъ, както и управителят на „Водоснабдяване и канализация – Сливен“ ООД инж. Севдалин Рашев.

В дневния ред на заседанието бяха включени приемане на решение за съгласуване на Бизнес план за развитие на дейността на „Водоснабдяване и канализация- Сливен“ ООД като ВиК оператор за периода 2022- 2026г. и обсъждане на писмо от Министерството на околната среда и водите относно задълженията на кметовете и ВиК оператора по Закона за водите и Директивата за пречистване на градските отпадъчни води.

По първа точка – приемане на Бизнес плана на ВиК Сливен за периода 2022-2026 г., гласувалите „за“ бяха държавата, в лицето на областния управител, и общините: Сливен, Котел и Твърдица. Представителят на Община Нова Загора, упълномощен с решение на Общинския съвет, гласува против приемането на Бизнес плана, със следните мотиви: увеличението на цената на водата от ВиК оператора е заявено като следствие от направените инвестиции, които обаче са за сметка на загубите на дружеството. Освен това, както става ясно от Бизнес плана, в края на периода – 2026 г., „Водоснабдяване и канализация – Сливен“ ООД не постига редица показатели като: общи загуби на вода във водоснабдителните системи, ниво на покритие и ефективност на услуги по отвеждане и пречистване на отпадни води. Непостигане на целите се забелязва и в редица други показатели: качество на питейната вода в големи и малки зони на водоснабдяване, непрекъснатост на водоснабдяване, аварии по водопроводната мрежа, ефективност на персонала на услугата и др.

По втора точка областният управител, като упълномощен представител на държавата в Асоциацията по ВиК, представи предложението на министъра на околната среда и водите за обсъждане и приемане на график за изпълнение на задълженията, вменени на кметовете и ВиК оператора от Закона за водите и Директивата за пречистване на градските отпадъчни води, за провеждане на процедури по издаване на разрешителни за всички водни обекти, ползвани от ВиК оператора за питейно- битово водоснабдяване на населените места и за заустване на отпадъчни води от населените места с изградена канализация, както и за изграждане и доизграждане на канализационни системи.

Предишна ЗАПОЧВА ПРИЕМЪТ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ТРАДИЦИОННИЯ МАРТЕНСКИ БАЗАР В СЛИВЕН
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ИЗБОРНИЯТ ДЕН В ОБЛАСТ СЛИВЕН ЗАПОЧНА В СПОКОЙНА ОБСТАНОВКА

Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално. Към 07.00 часа днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали и машини са  предадени на СИК.  До този момент

Новини Сливен

“ДВЕ ЦЕЛУВКИ” – КОНЦЕРТ НА ГЕОРГИ ХРИСТОВ

Фантастичен концерт на ГЕОРГИ ХРИСТОВ в Сливен на 13 юни от 20ч в Зала “Сливен” “ДВЕ ЦЕЛУВКИ” – ТУРНЕ 2023 С нов впечатляващ и разтърсващ концертен формат ще зарадва своите

Новини Сливен

53-ГОДИШНИЯТ ГЕОРГИ А. Е ПРИВЛЕЧЕН КАТО ОБВИНЯЕМ ЗА УБИЙСТВОТО В СЕЛО ГАВРАИЛОВО

Окръжна прокуратура – Сливен задържа за 72 часа Георги А.(на 53г.). Той е привлечен като обвиняем за това, че на 06.04.2018г. в с. Гавраилово, общ. Сливен, умишлено умъртвил Петя П..