ПРОВЕДЕ СЕ ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ СЪВЕТ ЗА РАЗВИТИЕ
април 22, 2023 631 Прегледи

ПРОВЕДЕ СЕ ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ СЪВЕТ ЗА РАЗВИТИЕ

На 19 април се проведе заседание на Областния свет за развитие на област Сливен. Председател на стратегически орган е областният управител Минчо Афузов. В състава му влизат още: заместник-областният управител Антоний Андонов, кметовете на Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица, по един представител на общинските съвети от четирите общини, ръководители на държавни институции, както и делегирани представители от областните структури на работодателските организации и синдикатите.

На проведеното заседание бяха представени целите и приоритетите, заложени в плановете за интегрирано развитие на четирите общини от област Сливен и някои от мерките и проектните идеи за тяхното осъществяване. Съгласувана бе и Областната стратегия за подкрепа и личностно развитие на децата и учениците от област Сливен 2023 – 2024 г.

От направените коментари по приетите планове за интегрирано развитие на общините стана ясно, че сред най-съществените приоритети за местната власт в област Сливен са развитието на туризма, подобряването на бизнес климата, развитието на транспортно-комуникационната инфраструктура, опазването на околната среда, подобряването на качеството на живот и образование, повишаването на трудовата заетост, както и инициативите за териториални сътрудничество и сближаване. Сред конкретните сектори за интервенция бяха посочени изграждането на зони за икономическо развитие и бизнес паркове, развитието на обекти и осъществяването на проекти в спортния, екологичния и културно-историческия туризъм, а сред конкретните идеи и проекти: участие в изграждането на Регионална детска болница в град Бургас, евентуално развитие на карго летищен комплекс край град Сливен, социализация на Кипиловското кале, изграждане на голям атракцион за деца в град Котел, развитие на яз. „Жребчево“ и „Потопената църква“ като зона за култура и отдих, популяризиране на ски зона „Чумерна“ и др.

Общинските планове за интегрирано развитие са публично достъпни на официалните страници на общините Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица.

По Областната стратегия за подкрепа и личностно развитие на децата и учениците от област Сливен 2023 – 2024 г. бе изслушана презентация на Регионалното управление на образованието. Като основни аспекти на подкрепата за личностно развитие при подрастващите са изведени: осигуряването на подходяща физическа, психологическа и социална среда за развитие на способностите и уменията на децата и учениците, развитие на приобщаващото образование, предоставянето на равен достъп до образование на всяко дете и ученик със специални образователни потребности, обезпечаването на качествена и професионална допълнителна подкрепа за децата със СОП и хронични заболявания, ангажирането на допълнителен професионален ресурс и подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в риск, допълнителна работа с родителите на деца от уязвимите групи, предприемането на допълнителни мерки и инициативи за подкрепа и насърчаване на даровитите деца и др.

Според Закона за регионалното развитие, Областният съвет съдейства за провеждането на държавната политика за регионално развитие на територията на съответната област.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ОСМОКЛАСНИЦИ ОТ СУ „ГЕОРГИ СТ. РАКОВСКИ“ С РАЗНООБРАЗНИ ИНИЦИАТИВИ ПО ПОВОД СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ЗЕМЯТА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН СВИКА РАБОТНА СРЕЩА ЗА БЕЗОПАСНИ РАЗХОДКИ НА ДОМАШНИТЕ КУЧЕТА ЗАРАДИ СИГНАЛИ НА МАЙКИ С МАЛКИ ДЕЦА

Съвместни екипи от представители на Община Сливен и сливенската полиция ще провеждат разяснителна кампания сред стопаните на домашни кучета за това къде и по какъв начин могат да разхождат домашните

Новини Сливен

ДЕСЕТКИ ПОЛИЦАИ ИЗНЕНАДАХА МЕРАКЛИИТЕ ЗА МЪЖКО ХОРО В КВ. „КОЛЬО ФИЧЕТО“

Десетки униформени служители на МВР са в района на бента в кв. „Кольо Фичето“, където днес се очаква провеждането на традиционното мъжко хоро за Йордановден. Вчера следобед реката бе преградена

Новини Сливен

ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ УДЪЛЖАВА ПРОЦЕДУРАТА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ

Общински съвет – Сливен удължава процедурата за определяне на съдебни заседатели за Окръжен съд Сливен и Районен съд Сливен, като най-малко 10 на сто от тези лицата трябва да са с квалификация