ПРОВЕДЕ СЕ ДЕВЕТНАДЕСЕТО ИЗДАНИЕ НА ПЕСЕНЕН КОНКУРС „ГЛАС НА НОВА ЗАГОРА“
22.03.2024 168 Прегледи

ПРОВЕДЕ СЕ ДЕВЕТНАДЕСЕТО ИЗДАНИЕ НА ПЕСЕНЕН КОНКУРС „ГЛАС НА НОВА ЗАГОРА“

Една добра стара традиция беше възобновена на 20 и 21 март в гр. Нова Загора – провеждането на регионалния конкурс за популярна и народна музика „Глас на Нова Загора“. Неговите организатори – Община Нова Загора, НЧ „Диньо П. Сивков – 1870“ и Школа по изкуствата „Илия Аврамов“ към читалището, застанаха зад тази идея и конкурсът отново се вписа със своето деветнадесето издание в Културния календар като част от програмата, посветена на 70-тата годишнина от основаването на ОШИ „Илия Аврамов“.

„Колко е хубаво, че „Глас на Нова Загора“ е точно в първите дни на пролетта! Да ни е хубаво, да ни е слънчево, да ни е усмихнато.“, с тези думи кметът на Община Нова Загора Галя Захариева се обърна към присъстващите на откриването на събитието. Тя припомни поговорката „Който пее, зло не мисли.“ и изрази радостта си, че е сред толкова „добри“ хора, които обичат песента.  Пожела на децата да са здрави, а на техните родители и учители да продължават да подкрепят таланта им и подчерта огромното си удоволствие, че конкурсът отново се провежда. Г-жа Захариева изказа благодарност на организаторите, на преподавателите и участниците „за енергията, за нестихващата завладяваща любов към изкуството“ и пожела успех на всички тях през двата конкурсни дни.

За участие  бяха подадени заявки от 14 камерни състава и 50 индивидуални изпълнители в двете категории – поп пеене и народно пеене, разделени в 4 възрастови групи: предучилищна възраст, до 3-ти клас, до 7-ми клас и до 12-ти клас.

На 20 март на сцената  се качиха таланти в категорията поп пеене, а на 21 – в народно пеене. Те бяха оценявани от жури в състав: Павел Петков – преподавател по „поп и джаз пеене” в НУМСИ „Христина Морфова“, гр. Стара Загора, Сашка Петрова – преподавател в НУФИ в гр. Котел, Андония Спасова – директор на ОШИ „Илия Аврамов”, гр. Нова Загора и Станимира Кънчева – началник отдел „Култура, медийна политика и интеграция на малцинствата“ в Община Нова Загора.

През първия конкурсен ден прозвуча поздрав от Виктория Добрева – десетокласничка в НУМСИ „Христина Морфова“ гр. Стара Загора, започнала своя път в музиката като възпитаничка на ОШИ „Илия Аврамов“ и носителка на отличие в поп пеене през 2019 г.

20 и 21 март изпъстриха с емоции Школата по изкуства.  Младите изпълнители на общината превърнаха първите  дни на пролетта в истински цветен концерт, който не само донесе много радост, но и постави пред сериозно изпитание работата на уважаемото жури. Многобройните участници от класовете на ОШИ „Илия Аврамов“, детски градини и училища в гр. Нова Загора потвърдиха отново колко даровити са те и какво богатство е изкуството. Всеки участник отнесе за спомен красива грамота за участие.

Най-добрите  бяха отличени в края на всеки от конкурсните дни. Своите дипломи и награди – статуетка с емблемата на конкурса, те получиха от членовете на журито и секретаря на НЧ „Диньо П. Сивков – 1870“ Елена Арабаджиева, сред заслужените аплодисменти на своите родители и учители.

Кметът на Община Нова Загора Галя Захариева връчи Почетни плакети със знака на Община Нова Загора на носителите на най-високата награда на конкурса. Ралица Коларова от клас „поп пеене“ с ръководител Иванета Маркова към ОШИ Илия Аврамов“ спечели приза „Глас на Нова Загора“ в категорията поп пеене.  „Глас на Нова Загора“ в категорията народно пеене стана Йоана Колева от клас „народно пеене“ с ръководител Велина Стайкова, отново към Школата домакин.

Кметът г-жа Захариева благодари на всички, в резултат на чиито труд Нова Загора отново се радва на свое любимо събитие, благодарение на което даровитите новозагорчета могат да се изявят и да споделят със своята публика любовта си и постиженията си в едно от най-красивите изкуства – музиката.

Предишна ОБСЪДИХА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ПОДКРЕПА НА ДЪЛГОТРАЙНО ПРЕБИВАВАЩИ ПАЦИЕНТИ В ДЪРЖАВНИТЕ ПСИХИАТРИЧНИ БОЛНИЦИ
Следваща ПЕШЕХОДНИ ПАТРУЛИ СЛЕДЯТ ЗА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД В ЦЕНТРАЛНАТА ЧАСТ НА ГРАД СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

АВТОМАТ „КАЛАШНИКОВ“ И ДРОГА В СЕЛО ТОПОЛЧАНЕ

Незаконно оръжие, наркотици и старинни монети са иззети от полицейски служители в сливенското село Тополчане, съобщиха от МВР – Сливен. В края на миналата седмица служители на участък „Петолъчка“ към

Новини Сливен

ЗА ОСМА ПОРЕДНА ГОДИНА ПЕДАГОЗИ ОТ ОБЛАСТ СЛИВЕН БЯХА УДОСТОЕНИ С НАГРАДАТА „СОФРОНИЙ ВРАЧАНСКИ“

По повод Деня на народните будители – 1 ноември в сградата на Регионалното управление на образованието – Сливен днес бяха връчени ежегодните награди „Софроний Врачански“. Отличията са за принос в

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ПРОДЪЛЖАВА ПОДМЯНАТА НА КОНТЕЙНЕРИ ЗА БИТОВИ ОТПАДЪЦИ С НОВИ

На територията на град Сливен са разположени  600 нови контейнера за битови отпадъци. Те се намират в кварталите „Звездите“, „Република“, „Ново село-север“, „Ново село-юг“,  „Дружба“, „Сини камъни“, „Българка“, „Руски“, „Младост“,