ПРИСЪДА ЗА АДВОКАТ ОТ СЛИВЕН
юли 17, 2020 5092 Прегледи

ПРИСЪДА ЗА АДВОКАТ ОТ СЛИВЕН

По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура – Сливен бе наложено условно наказание от пет месеца „лишаване от свобода“, изтърпяването на което е отложено с изпитателен срок от 3 години, спрямо адвокат от град Сливен, съобщиха от Апелативна прокуратура – Бургас. Той е признат за виновен за това, че с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 1500 лева, възбудил и поддържал в заблуждение в своя подзащитен В.А., че ще предаде парите на съдия-докладчик по определено дело в Районен съд – Сливен, за да осигури благоприятен изход по делото. С тези си действия адвокатът е причинил имотна вреда на В.А. в размер на 1500 лева. Престъплението е осъществено за периода 11.06.2013 г. до 18.06.2013 г. в град Сливен. То е квалифицирано по чл. 209, ал. 1 от НК.

По време на разследването е установено, че между адвоката и В.А. са възникнали отношения по повод наказателно дело, в рамките на което адвокатът е станал защитник на В.А. С цел да извлече облага за себе си, адвокатът внушил на В.А., че е говорил няколко пъти със съдията-докладчик по наказателното дело, развиващо се пред Районен съд – Сливен. Адвокатът съобщил на подзащитния си, че ако съдията получи сумата от 1500 лева изходът от делото ще бъде благоприятен и В.А. няма да получи ефективно наказание „лишаване от свобода“, а ще му бъде наложена „пробация“. Такива разговори между адвоката и съдията никога не са били осъществявани, което е установено от проведеното разследване.

До разкриване на престъпното деяние се е стигнало, след като В.А. се е усъмнил в думите на адвоката и сигнализирал за случилото се в ОД на МВР – Сливен. Последвала е специализирана операция, включваща използване на „белязани“ пари, с които полицейските служители са задържали адвоката.

Делото е проведено пред съдийски състави от Районен и Окръжен съд – Пловдив, тъй като съдиите в град Сливен са си направили отвод.

Постановеното наказание е окончателно, след като първоинстанционната присъда на Районен съд – Пловдив е била потвърдена от Окръжния съд в града.

Предишна ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ ОТ РАЙОННА ПРОКУРАТУРА - СЛИВЕН
Следваща ДИРЕКТОРЪТ НА НУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” НИКОЛАЙ КАДИРЕВ СЕ ПЕНСИОНИРА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

12 ИГРАЛНИ ЗАЛИ ЗА ХАЗАРТ ИМА В СЛИВЕН

12 броя игрални зали за хазарт функционират в Сливен. Това показа проверка на Sliveninfo в публичния регистър на Комисията по хазарт. Част от залите са казина, а други имат игрални

Новини Сливен

35-ГОДИШЕН МЪЖ ОТ СЛИВЕН СЧУПИ РЪКАТА НА ЖЕНА СЛЕД ПОБОЙ

35-годишен мъж от град Сливен е задържан за причиняване на телесна повреда. На  27 октомври след възникнал междусъседски конфликт 35-годишният В.В. е нанесъл побой на жена на 55 години и

Новини Сливен

НАД 3500 НОВИ ИЗДАНИЯ ПОСТЪПВАТ ВЪВ ФОНДОВЕТЕ НА РБ „САВА ДОБРОПЛОДНИ“ – СЛИВЕН

До края на м.август 2020г. във фондовете на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”- Сливен ще се влеят над 3500 нови издания набавени по защитен проект по програмата „Българските библиотеки – съвременни