ПРИСЪДА ЗА АДВОКАТ ОТ СЛИВЕН
юли 17, 2020 5908 Прегледи

ПРИСЪДА ЗА АДВОКАТ ОТ СЛИВЕН

По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура – Сливен бе наложено условно наказание от пет месеца „лишаване от свобода“, изтърпяването на което е отложено с изпитателен срок от 3 години, спрямо адвокат от град Сливен, съобщиха от Апелативна прокуратура – Бургас. Той е признат за виновен за това, че с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 1500 лева, възбудил и поддържал в заблуждение в своя подзащитен В.А., че ще предаде парите на съдия-докладчик по определено дело в Районен съд – Сливен, за да осигури благоприятен изход по делото. С тези си действия адвокатът е причинил имотна вреда на В.А. в размер на 1500 лева. Престъплението е осъществено за периода 11.06.2013 г. до 18.06.2013 г. в град Сливен. То е квалифицирано по чл. 209, ал. 1 от НК.

По време на разследването е установено, че между адвоката и В.А. са възникнали отношения по повод наказателно дело, в рамките на което адвокатът е станал защитник на В.А. С цел да извлече облага за себе си, адвокатът внушил на В.А., че е говорил няколко пъти със съдията-докладчик по наказателното дело, развиващо се пред Районен съд – Сливен. Адвокатът съобщил на подзащитния си, че ако съдията получи сумата от 1500 лева изходът от делото ще бъде благоприятен и В.А. няма да получи ефективно наказание „лишаване от свобода“, а ще му бъде наложена „пробация“. Такива разговори между адвоката и съдията никога не са били осъществявани, което е установено от проведеното разследване.

До разкриване на престъпното деяние се е стигнало, след като В.А. се е усъмнил в думите на адвоката и сигнализирал за случилото се в ОД на МВР – Сливен. Последвала е специализирана операция, включваща използване на „белязани“ пари, с които полицейските служители са задържали адвоката.

Делото е проведено пред съдийски състави от Районен и Окръжен съд – Пловдив, тъй като съдиите в град Сливен са си направили отвод.

Постановеното наказание е окончателно, след като първоинстанционната присъда на Районен съд – Пловдив е била потвърдена от Окръжния съд в града.

Предишна ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ ОТ РАЙОННА ПРОКУРАТУРА - СЛИВЕН
Следваща ДИРЕКТОРЪТ НА НУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” НИКОЛАЙ КАДИРЕВ СЕ ПЕНСИОНИРА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ХОРАТА ОТ СЕЛАТА КЪМ КАНДИДАТИТЕ НА „ИМА ТАКЪВ НАРОД“: НИЕ ТУК СМЕ ЗАБРАВЕНИ ОТ БОГА, НИКОЙ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ПРОБЛЕМИТЕ НИ!

Ние тук сме забравени от Бога, никой не се интересува от проблемите ни! Това е от най-често използваните изречения, които кандидатите за народни представители на ПП „Има такъв народ“ от

Новини Сливен

35 ДЕЦА СЕ СЪСТЕЗАВАХА В ПЪРВИЯ ДЕТСКИ ШАХМАТЕН ТУРНИР „ГЕОРГИ РАКОВСКИ“ В КОТЕЛ

Първият детски шахматен турнир „Георги Раковски“, организиран от Община Котел и ШК „Марица-изток“ – Раднево, се проведе днес в Котел. Състезанието беше по швейцарската система, а  шахматистите бяха разделени в

Новини Сливен

ТОПЛОФИКАЦИЯ СЛИВЕН ПУБЛИКУВА РАЗЧЕТ НА ПОТРЕБЛЕНИЕТО ЗА МАРТ

В отговор на препоръка на КЕВР за публикуване на по-подробна информация за месечното потребление на топлинна енергия, Топлофикация Сливен публикува разчет, съдържащ детайлен анализ на потреблението от страна на клиентите