ПРИСЪДА ЗА АДВОКАТ ОТ СЛИВЕН
юли 17, 2020 4885 Прегледи

ПРИСЪДА ЗА АДВОКАТ ОТ СЛИВЕН

По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура – Сливен бе наложено условно наказание от пет месеца „лишаване от свобода“, изтърпяването на което е отложено с изпитателен срок от 3 години, спрямо адвокат от град Сливен, съобщиха от Апелативна прокуратура – Бургас. Той е признат за виновен за това, че с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 1500 лева, възбудил и поддържал в заблуждение в своя подзащитен В.А., че ще предаде парите на съдия-докладчик по определено дело в Районен съд – Сливен, за да осигури благоприятен изход по делото. С тези си действия адвокатът е причинил имотна вреда на В.А. в размер на 1500 лева. Престъплението е осъществено за периода 11.06.2013 г. до 18.06.2013 г. в град Сливен. То е квалифицирано по чл. 209, ал. 1 от НК.

По време на разследването е установено, че между адвоката и В.А. са възникнали отношения по повод наказателно дело, в рамките на което адвокатът е станал защитник на В.А. С цел да извлече облага за себе си, адвокатът внушил на В.А., че е говорил няколко пъти със съдията-докладчик по наказателното дело, развиващо се пред Районен съд – Сливен. Адвокатът съобщил на подзащитния си, че ако съдията получи сумата от 1500 лева изходът от делото ще бъде благоприятен и В.А. няма да получи ефективно наказание „лишаване от свобода“, а ще му бъде наложена „пробация“. Такива разговори между адвоката и съдията никога не са били осъществявани, което е установено от проведеното разследване.

До разкриване на престъпното деяние се е стигнало, след като В.А. се е усъмнил в думите на адвоката и сигнализирал за случилото се в ОД на МВР – Сливен. Последвала е специализирана операция, включваща използване на „белязани“ пари, с които полицейските служители са задържали адвоката.

Делото е проведено пред съдийски състави от Районен и Окръжен съд – Пловдив, тъй като съдиите в град Сливен са си направили отвод.

Постановеното наказание е окончателно, след като първоинстанционната присъда на Районен съд – Пловдив е била потвърдена от Окръжния съд в града.

Предишна ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ ОТ РАЙОННА ПРОКУРАТУРА - СЛИВЕН
Следваща ДИРЕКТОРЪТ НА НУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” НИКОЛАЙ КАДИРЕВ СЕ ПЕНСИОНИРА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ИЗГРАЖДАТ ВЪНШНА КАМБАНАРИЯ НА КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ „СВ. ДИМИТЪР“ В СЛИВЕН

Катедралният храм „Св. Димитър“ ще  кандидатства за проект „Религиозен туризъм и туристически атракции“ по ОП „Региони в растеж“. Стойността на проекта е 9.7 млн. лв. Целта е да се извърши

Новини Сливен

РЗИ – СЛИВЕН НАПОМНЯ: ВОЛЯТА ЗА ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ Е ПЪТ КЪМ ДЪЛГОЛЕТИЕ

Според Световната здравна организация здравето на човека е: „състояние на пълно физическо, психично и социално благоденствие”. Като такова то е резултат от комплексното въздействие на екологични, социално-икономически и личностно-психологически фактори.

Новини Сливен

МИНИСТЪР ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: БЛАГОДАРЯ НА РЪКОВОДСТВОТО НА ОБЩИНА СЛИВЕН И ВСИЧКИ СЪВЕТНИЦИ ЗА КОНСЕНСУСА И КОНСТРУКТИВНАТА РАБОТА В ТОЗИ МАНДАТ

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева отправи поздрав от името на министър-председателя Бойко Борисов към жителите на Сливен, по случай празника на града – Димитровден. По време на